Κυριακή 1 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Οσα έκαναν καθρέφτης για όσα θα κάνουν

Στους δήμους όπου στη δημοτική αρχή είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ, η ανατροπή των σχέσεων εργασίας είναι κάτι, πλέον, συνηθισμένο. Το ίδιο έργο πρόκειται να συνεχίσουν και οι αντικαταστάτες τους, εάν προέρχονται από αυτά τα κόμματα. Ολα αυτά προωθήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προωθούνται απ' την κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζονται στις αποφάσεις της ΕΕ με ψευδεπίγραφο επιχείρημα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στην πρώτη γραμμή Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οσο και αν ψάξαμε, δε βρήκαμε καμία αναφορά των υποψήφιων δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας να διαφωνούν με την αντεργατική επίθεση που έγινε απ' τις σημερινές διοικήσεις σε Αθήνα (ΝΔ) και Θεσσαλονίκη (ΝΔ). Και είναι πολύ φυσιολογικό, αφού ο Ν. Κακλαμάνης και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Β. Παπαγεωργόπουλος (νυν δήμαρχος) και ο Χρ. Αράπογλου είναι εκπρόσωποι των κομμάτων τους, αυτών που με την αντιλαϊκή τους πολιτική θέλουν να φέρουν τις εργασιακές σχέσεις στο Μεσαίωνα. Ιδού τι έκαναν προκάτοχοί τους:

Αθήνα

Στο Δήμο της Αθήνας (ΝΔ) χαρακτηριστικό είναι ότι το 10% των θέσεων εργασίας, περίπου 1.100 σε σύνολο 11.200 εργαζομένων, θα είναι με μερική απασχόληση, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του δήμου. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2005 στο δήμο προσλήφθηκαν 860 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με μερική απασχόληση. Ανάμεσα σ' αυτούς, οι 440 εργαζόμενοι είναι με 4ωρη απασχόληση για 18 μήνες, με νόμο του ΠΑΣΟΚ, για τους απολυμένους μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, 80 εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν όταν και όποτε τους έχει ανάγκη η υπηρεσία! Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η υπηρεσία θα προσλάβει εργαζόμενους που «ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί το δικαίωμα οι ημέρες εργασίας να μην είναι συνεχόμενες και να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας».

Θεσσαλονίκη

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, οι 800 από τους περίπου 1.100 εργαζόμενους στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι με 8μηνες συμβάσεις. Εχει συστήσει Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων και Εργαζομένων σε συνεργασία με το Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο, ενισχύοντας προγράμματα «επιχειρηματικότητας» και «ανταγωνιστικότητας». Μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης «Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών», προωθεί προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων και Εργαζομένων. Υλοποιεί τις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης», σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς.

Παρέα στην αντεργατική επίθεση

Η κατάσταση δεν αλλάζει στους δήμους που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ βρίσκονται στη δημοτική αρχή. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως μιλάμε στην κυριολεξία για δήμους - επιχειρήσεις και δημάρχους - εργοδότες. Για του λόγου το αληθές:

  • Στο Δήμο Αχαρνών - δήμαρχος Σπύρος Στριφτός (ΝΔ) - εργάζονται 120 συμβασιούχοι και 73 με μερική απασχόληση. Στις δύο δημοτικές επιχειρήσεις οι περίπου 900 εργαζόμενοι απασχολούνται με όλες τις μορφές απασχόλησης.
  • Στους Αγίους Αναργύρους, με δήμαρχο τον Κώστα Τρίγκα (ΝΔ), το 46,6% των εργαζομένων δουλεύουν με διαφόρων ειδών συμβάσεις, το 25% με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόλις το 28% είναι μόνιμοι. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο Αθλητικός Οργανισμός του δήμου, όπου σε σύνολο 49 εργαζομένων μόλις ...1 είναι μόνιμος, 3 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 45 με συμβάσεις έργου και μερική απασχόληση.
  • Στο Μαρούσι, Παναγιώτης Τζανίκος (ΠΑΣΟΚ), απασχολούνται εργαζόμενοι έξι ταχυτήτων (συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, μισθωμένοι κλπ.) και πάνω από το 50% των εργαζομένων σε υπηρεσίες και δημοτικές επιχειρήσεις δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Εκτός από τις 8 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με αδιαφάνεια, υπάρχει «Οργανισμός Εργασίας» που νοικιάζει εργαζόμενους σε δημοτικές επιχειρήσεις για τις ανάγκες του δήμου.
  • Στο Δήμο Ζωγράφου (ΝΔ, με στελέχη του ΛΑΟΣ) με δήμαρχο τον Γιάννη Καζάκο, το 60% του συνόλου των εργαζομένων στο δήμο δουλεύει με πάσης φύσεως συμβάσεις. Μέχρι πρόσφατα η δημοτική αρχή χρωστούσε από 3 έως 7 μισθούς σε 223 εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Λόγω προεκλογικής περιόδου προχώρησε σε σύναψη δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των μισθών αυτών.
  • Εκ των πρωτοπόρων στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων είναι ο Στέφανος Βλάχος, δήμαρχος Πετρούπολης (τον στήριξαν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και στελέχη της ΝΔ). Σύμφωνα με υπολογισμούς της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης», έχουν προσληφθεί 70-80 εργαζόμενοι με διάφορες συμβάσεις. Η δημοτική αρχή επιχείρησε να προσλάβει 42 εργαζόμενους με 4ωρη απασχόληση για 20 μήνες και με μισθό 350 ευρώ το μήνα, για διάφορες ειδικότητες.
  • Στην Ελευσίνα δήμαρχος είναι ο Γιώργος Αμπατζόγλου (ΣΥΝ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ), που εφάρμοσε κάθε μορφή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μάλιστα, ενώ ο εσωτερικός Οργανισμός του δήμου προβλέπει 480 εργαζόμενους, σήμερα ο δήμος έχει μόλις 180 και οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται με συμβασιούχους, προγράμματα και εργολάβους.
  • Στο Ιλιον η συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ της διοίκησης του Βασίλη Κουκουβίνου υλοποιεί τα προγράμματα «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης». Διέθεσε 28.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία για να... συμβουλεύσει 27 μακροχρόνια ανέργους πώς θα βρουν εργασία!
  • Στην Καλλιθέα - δήμαρχος ο Κ. Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) - το 20% των εργαζομένων στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις (αγγίζουν τους 1.000) δουλεύουν με διάφορες συμβάσεις.
  • Στην Καισαριανή ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας (ΣΥΝ) διαδέχτηκε τον Θανάση Μπαρτζώκα που παραιτήθηκε. Οι εργαζόμενοι στο δήμο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις αποτελούν το 25% με 30%, με την τάση το ποσοστό αυτό να αυξάνεται.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ