Πέμπτη 6 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναζητείται διαφάνεια και αξιοκρατία

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τη διαδικασία προαγωγών και την "αντεργατική πολιτική" της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας

Στην "αντεργατική πολιτική" της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας,που "βασίζεται στη ρουσφετολογία, τον παραγοντισμό και την αναξιοκρατία", αναφέρεται Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Μ. Κωστόπουλου προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι αντί να διαμορφωθεί από τη διοίκηση της Τράπεζας ένα "στοιχειώδες σύστημα προγραμματισμού και εξέλιξης ανθρώπινου δυναμικού", αυτή προχώρησε πρόσφατα σε προαγωγές προσωπικού στο βαθμό του εντεταλμένου τμηματάρχη, προάγοντας μόνο 55 από τους περίπου 500 κρινόμενους, οι οποίοι είναι άξιοι υπάλληλοι, όπως προκύπτει από την άριστη προϋπηρεσία τους και τα εξαίρετα φύλλα ποιότητας.

"Ετσι - σημειώνεται στην Ερώτηση - η διοίκηση της Τράπεζας, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται, ασκεί μια αντεργατική πολιτική που βασίζεται στη ρουσφετολογία, τον παραγοντισμό και την αναξιοκρατία".

Παράλληλα επισημαίνεται ότι η διοίκηση της Τράπεζας "διακρίνεται για την εχθρότητά της απέναντι στους εργαζόμενους. Χαρακτηριστική είναι η αποσιώπηση των διατάξεων του ν.3198/55,ο οποίος προβλέπει ότι όταν οι εργαζόμενοι παραιτούνται μετά 15ετή προϋπηρεσία δικαιούνται αποζημίωσης. Μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας που παραιτήθηκαν από την Τράπεζα δίχως να τους καταβληθεί η αποζημίωση είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες.Οι ελάχιστοι που γνώριζαν τη συγκεκριμένη διάταξη προσέφυγαν στο δικαστήριο έγκαιρα (η αξίωση αποζημίωσης διαγράφεται ύστερα από έξι μήνες) και δικαιώθηκαν"...

Ο υπουργός ερωτάται ποια μέτρα και πότε θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε:

- Να αξιοποιηθεί το σύνολο των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδας με αξιοκρατία και με βάση τα πραγματικά τους προσόντα, την προϋπηρεσία και τα φύλλα ποιότητας που έχουν.

- Να διαμορφωθεί στην Τράπεζα Ελλάδας ένα στοιχειώδες σύστημα προγραμματισμού και εξέλιξης ανθρώπινου δυναμικού, στα πλαίσια του οποίου - ανάμεσα στα άλλα - οι οργανικές θέσεις θα περιγράφονται με σαφήνεια και η διαδικασία πλήρωσής τους θα γίνεται με προκήρυξη, διαφάνεια, έλεγχο και με συγκεκριμένα κριτήρια.

- Να καταβάλλεται δίχως άλλη διαδικασία στους εργαζόμενους της Τράπεζας Ελλάδας που παραιτούνται μετά από 15ετή υπηρεσία η αποζημίωση που προβλέπει η παρ. 1 του άρθρου 8 του ν.3198/55.

- Να δοθεί η δυνατότητα να εισπράξουν την αποζημίωση αυτή και εκείνοι από τους εργαζόμενους που πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις όταν παραιτήθηκαν και διαγράφηκε η αξίωση για αποζημίωση μετά την παρέλευση εξαμήνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ