Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα και αναμένεται να ψηφιστεί αμέσως μετά τις πασχαλινές γιορτές.

Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται να αποφυλακιστούν περίπου 800 κρατούμενοι με μια σειρά ευεργετικές διατάξεις, όπως αυτές της υφ' όρο απόλυσης των ισοβιτών στα 16 χρόνια και της εξαγοράς των ποινών για όσους βρίσκονται στις φυλακές με ποινές μέχρι δύο χρόνια.

Η προφυλάκιση θα δικαιολογείται στο εξής μόνο για κακουργήματα, ενώ όσοι κρατούνται προσωρινά για πλημμέλημα θα αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους. Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η δίωξη για ακάλυπτη επιταγή θα ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση του κομιστή της επιταγής και όχι αυτεπάγγελτα, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι εκκρεμείς υποθέσεις μπορούν να κλείσουν αν το επιθυμεί ο κομιστής της επιταγής.

Ο τοξικομανής, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα αντιμετωπίζεται ως ασθενής, ώστε να παραπέμπεται για κακούργημα μόνο στην περίπτωση που πραγματοποιεί κατά κυριολεξία την πράξη του εμπόρου ναρκωτικών. Σε κάθε άλλη περίπτωση το αδίκημα θα αντιμετωπίζεται ως σοβαρό πλημμέλημα.

Και στις άδειες των κρατούμενων επέρχονται αλλαγές. Προβλέπεται η επέκταση των αδειών μέχρι οκτώ ημέρες στις περιπτώσεις που ο κρατούμενος έχει εκτίσει τα 2/5 της ποινής, ενώ για την εσωτερική φρούρηση των φυλακών θα εισαχθούν ακόμη και ηλεκτρονικά μηχανήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ