Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μαλλιοτραβιούνται" Τζουμάκας - Βελώνης

Μετά την αποκάλυψη της πολιτικής εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών, που ακολούθησε η κυβέρνηση, ο υπουργός Γεωργίας τα "φόρτωσε" στον πρόεδρο του Οργανισμού και ο δεύτερος ανταπαντά με καταγγελίες...

Σε μια ιστορία με εξιλαστήρια θύματα και βαριές καταγγελίες εξελίσσεται, εκτός των άλλων, η υπόθεση με το βαμβάκι, μετά την πλήρη αποκάλυψη των καταστροφικών μέτρων της ΕΕ για το προϊόν αυτό και της πολιτικής εξαπάτησης που ακολούθησε σχετικά η κυβέρνηση.

Ο υπό παραίτηση - μετά από απαίτηση του υπουργού Γεωργίας - πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος, Σπ. Βελώνης,έρχεται τώρα να καταγγείλει "πράματα και θάματα", βλέποντας πως αυτός πληρώνει τα "σπασμένα", χωρίς ωστόσο να είναι ο ίδιος άμοιρος ευθυνών. Ο Σπ. Βελώνης με επιστολή του (25 Απρίλη), που κοινοποίησε μεταξύ άλλων και στον πρωθυπουργό, καταγγέλλει πως τη μέρα αυτή δύο άτομα εισήλθαν στο γραφείο δηλώνοντας ότι ενεργούν κατ' εντολήν του υπουργού Γεωργίας και του ζήτησαν να παραιτηθεί. "Η επιλογή της ώρας (4η απογευματινή) και ο τρόπος που εμφανίστηκαν μού εδημιούργησαν φόβους για την ακεραιότητά μου και υπό το κράτος εντονότατης ταραχής αναγκάστηκα να τους δώσω την παραίτησή μου", αναφέρει στην επιστολή. Βέβαια, όπως έχει δηλώσει σχετικά ο υπουργός Γεωργίας, η παραίτηση του Σπ. Βελώνη ζητήθηκε τηλεφωνικώς δύο φορές. Πάντως, ο Σπ. Βελώνης γνωστοποιεί στην επιστολή του ότι μετά τις 30/4 μπορεί να διοριστεί αντικαταστάτης, προς τον οποίο θα παραδώσει με λεπτομερές πρωτόκολλο.

Στην ίδια επιστολή ο πρόεδρος του ΟΒ αναφέρει πως στις 30/4 είχε οριστεί συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού και στα θέματα της ημερησίας διάταξης ήταν "οι καταλογισμοί, τα πρόστιμα και οι ενδεχόμενες ποινές προς εκκοκκιστικές επιχειρήσεις και όχι μόνο", και συνεχίζοντας τα υπονοούμενα τονίζει: "Ισως κάποιος ή κάποιοι να θίγονται". Επίσης, αναφέρει γενικόλογα πως βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα και η αξιολόγηση στοιχείων σχετικά με την καλλιεργηθείσα με βαμβάκι έκταση και την ποσότητα σύσπορου βαμβακιού που παρήχθη, τις αποδόσεις ενισχύσεων (που φτάνουν τα 200 δισ. δρχ.) και ότι τα πρώτα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά... Ακόμα προειδοποιεί πως οι ενισχύσεις στο βαμβάκι θα ανήκουν στο παρελθόν, αν δε γίνουν οι επιβαλλόμενοι χειρισμοί.

Οσον αφορά το θέμα της παραγωγής σύσπορου βαμβακιού, που έφτασε τα 1.350.000 τόνους, αντί των 1.250.000 τόνων - εκτίμηση που υποστήριζε με πάθος ο πρόεδρος του ΟΒ - τώρα ο ίδιος λέει πως γι' αυτό ευθύνονται οι απάτες και τα ρίχνει επίσης και στη διυπουργική απόφαση για τους ελέγχους στο βαμβάκι. Ωστόσο, όμως, σε άλλη ανακοίνωσή του με ημερομηνία 25/4 ομολογεί πως από τον προσδιορισμό του ύψους της παραγωγής στους 1.250.000 τόνους εισπράχτηκαν κατά κιλό άλλες 40 δρχ., δηλαδή, 50 δισ. δρχ. τον περασμένο Φλεβάρη από τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, που αλλιώς δε θα είχαν εισπραχτεί ακόμα. Στην περίπτωση αυτή, ο Σπ. Βελώνης λειτούργησε ως στήριγμα στην πολιτική εξαπάτησης του υπουργείου Γεωργίας, αλλά και των εκκοκκιστών, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που απέστειλαν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΒ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, έδειχναν ότι η παραγωγή φτάνει τα 1.324.000 τόνους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ