Τρίτη 25 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΙΡΜΑΝΙΑ
Θάνατος Σκανδιναβού διπλωμάτη, στη φυλακή

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. -

Η Δανία και η Νορβηγία αντέδρασαν χτες στον θάνατο του επίτιμου προξένου τους στη Βιρμανία, Τζέιμς Νίκολς σε φυλακή της χώρας, ζητώντας εξηγήσεις από το στρατιωτικό καθεστώς της Βιρμανίας.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέρτεσεν, τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να διαλευκανθούν οι συνθήκες του θανάτου του Νίκολς, ο οποίος πέθανε τη νύχτα του Σαββάτου σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε από τη φυλακή.

Στο Οσλο, εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα έλθει σε επαφή με την οικογένεια του Νίκολς και θα συζητήσει και με τις άλλες χώρες τις οποίες εκπροσωπούσε (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία), προκειμένου να αποφασιστεί "τι συνέχεια πρέπει να δοθεί σ' αυτή την υπόθεση".

Ο Νίκολς είχε συλληφθεί κατηγορούμενος μεταξύ άλλων ότι είχε προμηθευτεί δύο συσκευές τέλεφαξ χωρίς επίσημη άδεια και είχε καταδικαστεί σε ποινή τριετούς φυλάκισης. Στη Βιρμανία, χρειάζεται κυβερνητική άδεια ώστε να κατέχει κάποιο άτομο συσκευή τέλεφαξ ή ακόμα και παραπάνω τηλεφωνικές γραμμές. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης αποθαρρύνει τους πολίτες να έχουν ανεπίσημες επαφές με άλλους κατοίκους της χώρας ή και ξένους. Ωστόσο, σύμφωνα με δανική διπλωματική πηγή, ο πραγματικός λόγος της σύλληψης του Νίκολς ήταν η φιλία του με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης, Αούνγκ Σανγκ Σου Κι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ