Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ερημία

Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών σήμερα. Και ο συμβολισμός της σημαίνει την ανάγκη της καθημερινής εγρήγορσης κατά της μεγαλύτερης, σήμερα, μάστιγας της ανθρωπότητας.

Η υιοθέτηση της τοξικομανίας, ως τρόπου ζωής, προϋποθέτει τη συνάντηση με την ουσία μιας προσωπικότητας, συνήθως ανώριμης, που βρίσκεται σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Πριν, δηλαδή, η εξάρτηση γίνει ατομικό σύμπτωμα, υπάρχει ως κοινωνική συμπεριφορά, που διαμορφώνεται στα πλαίσια της κυρίαρχης ιδεολογίας, στην εποχή της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Το "κάλλιον το προλαμβάνειν", είναι η προμετωπίδα στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Ομως η πολιτεία, που θα έπρεπε να είναι εμπνευστής, πρωταγωνιστής και οργανωτής πολύμορφων προληπτικών δραστηριοτήτων, πάσχει απ' το σύμπτωμα της απραξίας. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη - αλλά ούτε και μπορεί με την πολιτική της - να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργές αιτίες. "Αυτό είναι δύσκολο. Μην κρυβόμαστε. Δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να εκλείψει το άγχος, η ανασφάλεια, η ανεργία, η έλλειψη διεξόδων στους νέους, δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη", έλεγαν πέρυσι, επίσημα κυβερνητικά χείλη.

Ερημία, όμως, υπάρχει και στα προγράμματα απεξάρτησης. Οι προϋπολογισμοί του ΚΕΘΕΑ ή καθηλώνονται ή μειώνονται. Το περίπτερο "18 Ανω" στο ψυχιατρείο της Αττικής, αναγκάστηκε να κλείσει για να βρεθεί λύση για το προσωπικό. Το Σεπτέμβρη λήγουν πάλι οι συμβάσεις και ουδείς αρμόδιος δεν το έχει αντιμετωπίσει.

Κι ας ψάχνουν οι εφτά στους δέκα νέους, που "έπεσαν στο λούκι", πώς θα απεξαρτηθούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ