Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις "δικές τους" λύσεις

Ενώ δε φάνηκε να προωθήθηκαν πολλά στη συνάντηση Νετανάχιου - Κρίστοφερ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός βρήκε όψιμο υποστηρικτή τον Αμερικανό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Μπ. Ντόουλ

Σε ιδιαίτερα συγκρατημένη και αρκετά τυπική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Τελ Αβίβ, η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού. Το κλίμα της συνάντησης είχε, ήδη, γίνει σαφές από την προσπάθεια του Νετανάχιου να υποτιμήσει την επίσκεψη Κρίστοφερ, δηλώνοντας την προηγούμενη της άφιξης του Αμερικανού αξιωματούχου, ότι δεν πρόκειται να του αποκαλύψει τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησής του. Ο Ουόρεν Κρίστοφερ συζήτησε για δύο περίπου ώρες με τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου και στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νταβίντ Λεβί. Η 30ωρη παραμονή του Κρίστοφερ στο Ισραήλ θα έκλεινε χτες το βράδυ, με την παράθεση επίσημου δείπνου από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σήμερα, ο Ουόρεν Κρίστοφερ αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Αμετακίνητος ο Νετανάχιου

Τίποτε νεότερο δε φαίνεται να προέκυψε από τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε αμέσως μετά το τέλος της πρώτης τους συνάντησης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Αραβες γειτόνους του και δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες με τους Παλαιστινίους, αλλά και θα τις "επεκτείνει". Παρά τα γενικά αυτά λόγια, ο Νετανάχιου απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το χρόνο της επανάληψης των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να κάτσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι υπό όρους. Επιπλέον, έδωσε μεγάλο βάρος στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει η Παλαιστινιακή Αρχή για να ελέγξει τους "τρομοκράτες ισλαμιστές", αφού το κύριο μέλημά του είναι η ασφάλεια του Ισραήλ. Καταλήγοντας, ο Νετανάχιου χαρακτήρισε "αρνητικό" το αποτέλεσμα της Παναραβικής Συνόδου, καθώς στο τελικό ανακοινωθέν οι Αραβες θέτουν προϋποθέσεις διαλόγου στο Ισραήλ.

Ελαφρά αμηχανία του Κρίστοφερ

Από την πλευρά του, ο Κρίστοφερ προσπάθησε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα της Συνόδου, αν και δε δίστασε να εκτιμήσει και ο ίδιος ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν "ικανοποιητικά", αλλά "δε βοηθούν απαραίτητα και στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας". Ο Κρίστοφερ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σαουδάραβα μονάρχη Φαχντ, βασικού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να αποχωρήσει άμεσα από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη για να σωθεί η ειρήνη στην περιοχή. Το στόμα του κλειστό κράτησε ο Κρίστοφερ και σχετικά με τις δηλώσεις του Μπομπ Ντόουλ, του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό αξίωμα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του Μπέντζαμιν Νετανάχιου και δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ενέργειά του που θα στοχεύει στην ασφάλεια του Ισραήλ.

Απογοήτευση Παλαιστινίων

Την απογοήτευσή του για τη στάση του Νετανάχιου εξέφρασε ο Σάεμπ Ερακάτ, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν προκύπτει καμία δέσμευση για συνέχιση των συνομιλιών. Ο Ερακάτ υπενθύμισε ότι, ήδη, η συμφωνημένη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα έχει καθυστερήσει κατά πολύ και η ισραηλινή κυβέρνηση δε φαίνεται να προτίθεται να την πραγματοποιήσει άμεσα. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι διατεθειμένη να κάνει υπομονή για 2 ακόμα βδομάδες, μετά το πέρας των οποίων, όμως, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις θα πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκονται σε κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Προκλητικός έλεγχος από ΗΠΑ για τη Λιβύη

"Εξηγήσεις" ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλίν Ολμπράιτ, για την άφιξη του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι στο Κάιρο, το Σαββατοκύριακο, με αεροπλάνο. Στην προκλητική της αναφορά, η Ολμπράιτ κατηγορεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι συνεισέφερε στην παραβίαση του αεροπορικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, μάλιστα, έσπευσε να δικαιολογηθεί (!) λέγοντας ότι ο Καντάφι αναμενόταν να αφιχθεί οδικώς και τελικά όταν έφθασε στο αεροδρόμιο δεν ήταν δυνατό να κατασχεθεί το αεροσκάφος του αφού είναι αρχηγός κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
"Ουδέν νεώτερον" από τη συνάντηση Κλίντον - Νετανάχιου(1996-09-11 00:00:00.0)
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων και διατήρηση της έντασης(1996-09-03 00:00:00.0)
Στρατηγική υποχώρηση Νετανάχιου(1996-08-27 00:00:00.0)
Αμερικανο - ισραηλινή "προσέγγιση" σε νέα κατεύθυνση(1996-07-10 00:00:00.0)
Ενωμένοι μπροστά στον "αιώνιο εχθρό";(1996-06-30 00:00:00.0)
Ενόψει σοβαρών εξελίξεων(1995-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ