Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Μπλακ άουτ" απειλεί τις εφορίες
  • Κατά 60% αυξήθηκε φέτος ο όγκος εργασιών του μηχανογραφικού κέντρου του υπουργείου Οικονομικών σε σύγκριση με πέρσι.
  • Η Ομοσπονδία Λογιστών ζητά νέα παράταση

Ενα ιδιότυπο "μπλακ άουτ" διάρκειας ενός μηνός περίπου απειλεί τις εφορίες, αλλά... και τους φορολογούμενους, καθώς μέχρι το τέλος του Μάρτη θα πρέπει να υποβληθούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις, ενώ ήδη "τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ. Ηδη ο όγκος εργασιών του μηχανογραφικού κέντρου του υπουργείου Οικονομικών αυξήθηκε πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι, φθάνοντας τα όρια "αντοχής" του. Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΥΟ υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανόν να σημειωθούν λάθη στη συμπλήρωση των δηλώσεων, αλλά και σημαντική καθυστέρηση στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ομως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξη, ενώ την ίδια ώρα φορολογούμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν νέες παρατάσεις. Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών ζητά να παραταθεί η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, καθώς και των μισθωτών - συνταξιούχων και συνολικά των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 30 Μάρτη.

Με δηλώσεις του χτες ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ουσιαστικά ότι είναι αδικαιολόγητος ο θόρυβος και η ανησυχία που εκφράζει ο Τύπος, αλλά και οι φορολογούμενοι και δήλωσε αισιόδοξος. Ο δε υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος υποστηρίζει σε δηλώσεις του ότι έχει υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία από τις υπηρεσίες και πως το μηχανογραφικό σύστημα που θα διευκολύνει τους εφοριακούς στον υπολογισμό των στοιχείων για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος με βάση τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια έχει ήδη εγκατασταθεί σε 133 από τις 300 περίπου εφορίες. Στις υπόλοιπες έχουν αναρτηθεί σχετικοί πίνακες. Οπως φαίνεται και οι εφοριακοί θα συναινέσουν στη λειτουργία των εφοριών και τα απογεύματα, καθώς και Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η εικόνα ευφορίας που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αλλωστε, η λεγόμενη ταχύρυθμη εκπαίδευση των εφοριακών στο νέο σύστημα αναμένεται να γίνει τις επόμενες δυο βδομάδες.

Απ' ό,τι φαίνεται το "μάρμαρο" θα κληθούν να πληρώσουν εκ νέου φορολογούμενοι και εφοριακοί. Οι ουρές θα είναι μεγάλες, όπως βέβαια και οι δίκαιες διαμαρτυρίες. Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι τα φοροτεχνικά γραφεία, στα οποία θα καταφύγουν εκτός των ελεύθερων επαγγελματιών και οι μισθωτοί για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων...

Αν. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κωδικοί με τα περισσότερα λάθη(2005-03-05 00:00:00.0)
Τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορίας(2001-05-08 00:00:00.0)
Φορολογική διοίκηση, αλά ...αμερικανικά(1998-10-03 00:00:00.0)
Να παραταθούν οι προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις(1998-02-26 00:00:00.0)
Προσανατολίζονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις(1998-02-24 00:00:00.0)
Παρατείνεται κατά μια βδομάδα η υποβολή τους(1996-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ