Τρίτη 10 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλαγές στην Ομόνοια

Με ηχηρές εξαγγελίες, σαν τη χτεσινή για την ανάπλαση της πλατείας Ομόνοιας, προσπαθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης να μετριάσουν τις εντυπώσεις από το τεράστιο σκάνδαλο του "μνημονίου συναντίληψης", με το οποίο δίνονται άλλα 70 δισ. δρχ. "πανωπροίκια" στους εργολάβους του μετρό, με αντάλλαγμα την ολοκλήρωση του έργου με ...δόσεις ως το 2002!

Αντί, λοιπόν, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να δώσει εξηγήσεις για το σοβαρό αυτό θέμα, προτίμησε να παρουσιάσει την αρχιτεκτονική μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο για την ανάπλαση της Ομόνοιας, η οποία, όπως ανακοίνωσε, θα υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 1999 και θα στοιχίσει 2 δισ. δρχ.

Η σημαντικότερη αλλαγή που θα γίνει στην Ομόνοια, είναι κυκλοφοριακή, αφού διακόπτεται η κυκλική πορεία γύρω από την πλατεία με τη δημιουργία δύο μονοδρομημένων αξόνων: Του άξονα Πανεπιστημίου - Αγίου Κωνσταντίνου, με κατεύθυνση την πλατεία Καραϊσκάκη και του άξονα Πειραιώς - Σταδίου, με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Η κυκλοφορία, δηλαδή, γίνεται πλέον διαμπερής - άσχετα, βέβαια, αν θα μπλοκάρει στους παρακάτω κόμβους. Οι άλλοι δύο άξονες (Αθηνάς και 3ης Σεπτεμβρίου) διατηρούνται όπως έχουν από πλευράς κυκλοφορίας.

Κατά τα άλλα, προβλέπεται ένας μερικός εξωραϊσμός της Ομόνοιας με δύο συνδέσεις του κεντρικού τμήματος της πλατείας με τα απέναντι πεζοδρόμια (μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου και μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Πειραιώς), που, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, θα διπλασιάσουν το εμβαδόν της σε 6.000 τετραγωνικά. Στο πλαίσιο του ίδιου εξωραϊσμού - η "φάτσα" και πάλι της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης κι όχι οι υποβαθμισμένες συνοικίες της - προβλέπεται η δημιουργία διαφόρων κεκλιμένων επιφανειών, στέγαστρα των εισόδων του μετρό από ημιδιαφανές υλικό κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ