Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΒΟΥΛΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σε επικίνδυνα μονοπάτια...

«Αντιδημοκρατικές» οι αντιδράσεις σε αντιλαϊκούς νόμους, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Σοβαρά ερωτήματα για τις κυβερνητικές προθέσεις προκάλεσε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αμφισβήτησε το δικαίωμα της πάλης για την ανατροπή αντιλαϊκών νόμων, υποστηρίζοντας ότι η άσκησή του είναι ...αντιδημοκρατική. Οσον αφορά στην οικονομία, την πρωθυπουργική ομιλία χαρακτήρισε η έπαρση και η παράθεση οικονομικών στοιχείων εύνοιας του μεγάλου κεφαλαίου ως ...ανάπτυξη.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινήθηκε - ιδίως στη δευτερολογία του - ο πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» την πάλη στο χώρο της Παιδείας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κ. Καραμανλής «στις Δημοκρατίες αποφασίζει η πλειοψηφία. Και αυτό ισχύει για κάθε επίπεδο και κάθε θεσμό λήψης αποφάσεων. Η κυβέρνηση, ύστερα από παρατεταμένο διάλογο, έφερε την πρότασή της για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων μας στη Βουλή. Η Βουλή αποφάσισε. Ο νόμος - πλαίσιο είναι νόμος του κράτους. Και οι νόμοι ισχύουν για όλους. Απόπειρες βίαιης επιβολής συμφερόντων, συνιστούν επίθεση στους θεσμούς, επίθεση στη νομιμότητα, επίθεση στη Δημοκρατία. Διακηρύξεις παραγόντων των κομμάτων, διακηρύξεις συνδικάτων ότι δε θα εφαρμοστεί ο νόμος συνιστούν αντιδημοκρατική συμπεριφορά».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «δικαιούνται όλοι όσοι έχουν έννομο συμφέρον να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και να προβάλλουν τα όποια αιτήματά τους. Δε δικαιούνται, όμως, να υποκινούν και να παρακινούν τη νέα γενιά στην παρανομία και την περιφρόνηση της Δημοκρατίας».

Οσον αφορά στην οικονομία ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε σε δείκτες που αναδεικνύουν το εύρος των κυβερνητικών παροχών και προνομίων προς το κεφάλαιο, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οπως είπε «μειώσαμε περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα και διασφαλίσαμε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας. Δώσαμε νέα ποιοτική διάσταση στην αναπτυξιακή διαδικασία, που βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς, 4,2% του ΑΕΠ το 2006».

Επίσης, υποστήριξε ότι ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αφού «οι ξένες άμεσες επενδύσεις, τη χρονιά που πέρασε έφτασαν σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα. Από το 0,7% του ΑΕΠ, το 2003, ξεπέρασαν το 2,2% του ΑΕΠ, το 2006. Οι συνολικές επενδύσεις ήταν 10% περισσότερες, απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο» και «ιδρύθηκαν 17 χιλ. επιχειρήσεις περισσότερες από όσες έκλεισαν, 70% περισσότερες από ό,τι το 2003». Σημείωσε, επίσης, πως «ο πληθωρισμός, τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης τις ...αλχημείες του υπουργείου Εργασίας, που εξαιρεί - μεταξύ άλλων - στην καταμέτρηση της ανεργίας τους μερικώς απασχολούμενους και όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποστηρίζοντας πως «η ανεργία περιορίστηκε στο 8,8%, στο τέλος του 2006, και το ποσοστό απασχόλησης έφτασε, για πρώτη φορά, το 61% του ενεργού πληθυσμού».

Τέλος, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας που πρόσφατα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ως «κοινωνική πολιτική». Αναφερόμενος στις αυξήσεις - ψίχουλα για τους συνταξιούχους είπε ότι «επικεντρώσαμε την αύξηση των κοινωνικών δαπανών σ' εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», προσθέτοντας ότι «θέτουμε σε λειτουργία, με την ψήφιση σχετικού νόμου, Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη στήριξη των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, σε περιοχές με φθίνοντες κλάδους και υψηλά ποσοστά ανεργίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ