Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Βίοι παράλληλοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • Η πολιτική του ενός συμπληρώνει τον άλλον και οι δύο μαζί εταίροι του δικομματισμού εγκλωβίζουν τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
  • Αντικαθιστούν το δόγμα περί «εθνικής άμυνας» με το νεοταξικό δόγμα περί προστασίας από τις «ασύμμετρες απειλές» και επεμβάσεων ανά τον κόσμο για τη «διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα»
  • Οι Ενοπλες Δυνάμεις διαπαιδαγωγούνται και εκπαιδεύονται ως διεθνής αλλά και εσωτερική κατασταλτική δύναμη

Πάνω, η Ελληνική Δύναμη στο Κόσσοβο. Δεξιά, διαμαρτυρία της ΚΝΕ στο υπουργείο Αμυνας. «ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ»
Πάνω, η Ελληνική Δύναμη στο Κόσσοβο. Δεξιά, διαμαρτυρία της ΚΝΕ στο υπουργείο Αμυνας. «ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ»
Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν τη χώρα δέσμια στο νέο ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών» και «αντιτρομοκρατικού πολέμου», με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και σε κάθε επιμέρους ζήτημα ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Στις αναπροσαρμογές που συντελούνται, τα τελευταία χρόνια, στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο αμυντικού δόγματος και σε επίπεδο δομής διοίκησης και δομής δυνάμεων, αποτυπώνεται με απόλυτη πιστότητα όλο το πλέγμα της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και της όλο και πιο σφικτής πρόσδεσής της στο νεοταξικό άρμα.

Οι διατελέσαντες υπουργοί Εθνικής Αμυνας των τελευταίων χρόνων, Γερ. Αρσένης, Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ και από το Μάρτη του 2004, που κυβερνά η ΝΔ, οι Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Β. Μεϊμαράκης με την ίδια συνέπεια εφαρμόζουν την ίδια πολιτική.

«Πολιτική Εθνικής Αμυνας» ονόμασε η κυβέρνηση της ΝΔ τη νεοταξική αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής, που είναι η συνέχεια του αμυντικού δόγματος που είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον τίτλο «Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση». Δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού και στις δύο περιπτώσεις στην ουσία πρόκειται για κατευθείαν απόδοση στα ελληνικά του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, που επικυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον τον Ιούνη 1999 - εν μέσω ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία - και εξειδικεύτηκε στις μετέπειτα ΝΑΤΟικές Συνόδους Κορυφής.

Πρωτιά στο «αντιτρομοκρατικό» δόγμα


Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η πρώτη ανάμεσα σε όλες τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, με υπουργό Αμυνας τότε τον Α. Τσοχατζόπουλο, έσπευσε μέσα σε δεκαπέντε μέρες, μετά τα χτυπήματα στις ΗΠΑ της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, να ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την αναπροσαρμογή του ελληνικού αμυντικού δόγματος και την αναγόρευση της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών» σε «εθνικό κίνδυνο» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στις 27 του Σεπτέμβρη 2001 ανακοίνωσε την αντικατάσταση, και σε επίπεδο διακηρύξεων, του εθνικού αμυντικού δόγματος από το νέο αμερικανοΝΑΤΟικό «αντιτρομοκρατικό» πολεμικό δόγμα.

Είναι η ΑΣΑ (Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση), για την οποία αναφερόταν τότε: «Βασίζεται στις ανάγκες της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας στο νέο στρατηγικό περιβάλλον που βιώνουμε (...). Συμβαδίζει με τις εθνικές και τις απορρέουσες από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση υποχρεώσεις μας. Προβάλλει τα ευρύτερα διεθνή μας ενδιαφέροντα σε θέματα ασφάλειας». Συνδέοντας ο Α. Τσοχατζόπουλος το αμυντικό δόγμα με τις τελευταίες τότε διεθνείς εξελίξεις σημείωνε: «Είναι συμφέρον του ελληνικού λαού, της Ελλάδας, να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση μιας ευρύτατης εμβέλειας και σημασίας νέας πολιτικής άμυνας και ασφάλειας απέναντι και σε αυτού του είδους τις νέες απειλές. Επομένως, και η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση προσδιορίζει, με κατευθύνσεις φυσικά ακόμα, τον τρόπο που και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση αυτής της νέας τρομοκρατίας».

Εγκατάλειψη της «εθνικής άμυνας»

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ-ΚΟΣΣΟΒΟ»
«ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ-ΚΟΣΣΟΒΟ»
Ακολούθησε στις 29 του Μάρτη 2002 η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που ουσιαστικά επικύρωσε την πλήρη ταύτιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων. Οι αναπροσαρμογές που ανακοινώθηκαν ήταν σε εφαρμογή της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης, δηλαδή του αμυντικού δόγματος που ήδη είχε εξαγγείλει η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και με τις σχετικές δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού. «Με τον τρόπο αυτό, είχε πει ο Κ. Σημίτης, μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις διεθνείς υποχρεώσεις μας».

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της αναθεώρησης του αμυντικού δόγματος ήταν η δημιουργία ευέλικτων και ταχυκίνητων δυνάμεων που θα στελεχώνονται, κατά κύριο λόγο, από ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) και η προώθηση της διακλαδικότητας μέσω της συνεργασίας των τριών κλάδων (Στρατός Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία). Ωστόσο, η κατάργηση μονάδων και η δημιουργία ταχυκίνητων δυνάμεων λειτουργούν από τότε και στο εξής και ως άλλοθι για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή ένα είδος σταδιακής αποστρατικοποίησής τους, καθώς προβάλλεται το πρόσχημα ότι οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης θα μπορούν να μεταφέρονται από την ηπειρωτική Ελλάδα όπου υπάρχει ανάγκη.

Στρωμένο έδαφος βρήκε η ΝΔ

Οταν ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ τα βρήκε όλα δρομολογημένα. Μια γενικευμένη εφαρμογή αυτών των σχεδίων έγινε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, οπότε, με πρόσχημα την ασφάλεια των Αγώνων, ενεργοποιήθηκε πλήρως, εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το δόγμα περί εσωτερικής ασφάλειας.

Στις 26 του Νοέμβρη 2004, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ανακοινώνει τη Μελλοντική Δομή Ενόπλων Δυνάμεων (2005 - 2020), δίνοντας συνέχεια στην εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των ελληνικών συνόρων και της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, στην ολοκληρωτική παράδοση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και στους νεοταξικούς σχεδιασμούς και στην ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το νεοδημοκρατικό στρατιωτικό δόγμα, όπως και το ΠΑΣΟΚικό, δεν το έκρυβε ότι είναι πλήρης υιοθέτηση, στην ουσία πιστή αντιγραφή και μετάφραση, των ΝΑΤΟικών αναφορών περί «σύγχρονων απειλών», ώστε να «καλύπτονται οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας». Αναφέρεται καθαρά από την κυβέρνηση της ΝΔ: «Εξασφαλίζονται οι απαραίτητες Δυνάμεις, Στρατηγεία και Μείζονες Σχηματισμοί, για την κάλυψη των υφιστάμενων απαιτήσεων προς εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Αποτέλεσμα τούτου είναι να καθίσταται ενεργότερη η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, γεγονός που αντανακλά στην ουσιαστική συμμετοχή της χώρας μας στις διαδικασίες και μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Διαχρονική συνέχεια...

Την 1η του Μάρτη 2005, πραγματοποιείται ΚΥΣΕΑ, το οποίο κωδικοποιεί τα παραπάνω με την επικύρωση της κατ' ευφημισμόν αποκαλούμενης «Πολιτικής Εθνικής Αμυνας». Η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει τη δική της πινελιά, η οποία είναι συνέχεια του αμυντικού δόγματος που είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον τίτλο «Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση». Ετσι ενισχύεται παραπέρα ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών, που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία του συστήματος Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στις 19 του Ιούλη 2005, επικυρώνονται, στα πλαίσια της αναθεώρησης του δόγματος, η νέα δομή δυνάμεων και η νέα δομή διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΥΣΕΑ της ΝΔ ανακοίνωσε πως η ελληνική αμυντική πολιτική «διέπεται από διαχρονική συνέχεια» και ανάμεσα στ' άλλα «λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία, η διακίνηση όπλων, το διεθνές έγκλημα και η αστάθεια».

Εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα αμυντικά δόγματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται η εκτροπή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι διάφοροι «αντιτρομοκρατικοί νόμοι» που θεσμοθετήθηκαν κυρίως μετά τα χτυπήματα της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, σχηματίζουν μαζί με τα αμυντικά δόγματα τον ίδιο κατασταλτικό ιστό.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.). Το πόσο ενιαία είναι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας, φαίνεται περίτρανα από τις δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών Αμυνας και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σε ρόλους εσωτερικής καταστολής

Κοινή είναι η ευθύνη και των δύο εταίρων του δικομματισμού για την εκτροπή των ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες από δύναμη αποτροπής και απόκρουσης της όποιας εξωτερικής απειλής, εκπαιδεύονται σε ρόλους εσωτερικής κατασταλτικής δύναμης, σύμφωνα με όσα επιτάσσουν τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα δύο ασκήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, η μια επί ημερών ΠΑΣΟΚ και η άλλη επί ημερών κυβέρνησης ΝΔ:

-- Η πρώτη άσκηση, καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε στις 13 του Μάρτη 2002, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στη Βέροια. Ηταν μια άσκηση τμήματος του Β΄ Σώματος Στρατού, το οποίο, στα πλαίσια του νέου ΝΑΤΟικού δόγματος, έχει μετατραπεί, στο σύνολό του, σε δύναμη ταχείας ανάπτυξης και σε αυτό έχουν ενταχτεί όλες οι επίλεκτες δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Το πρόσχημα ήταν η προετοιμασία των «ειρηνευτικών» αποστολών για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών.

-- Η δεύτερη άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών πραγματοποιήθηκε στις 13-15 του Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου. Το σενάριο της άσκησης αυτής είναι άκρως αποκαλυπτικό: «Αντιμετώπιση διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Στα πλαίσια της άσκησης, το ρόλο της Στρατονομίας έπαιζαν τα ίδια τα στελέχη της, ενώ το ρόλο των διαδηλωτών ανέθεσαν σε στρατιώτες. Μάλιστα, οι στρατιώτες - «διαδηλωτές» κρατούσαν και πλακάτ, που σε πρώτη φάση έγραφαν «ΝΑΤΟ GO HOME», που στη συνέχεια «διορθώθηκε» με την αφαίρεση της λέξης «ΝΑΤΟ», ώστε «να μην είναι προκλητικό», όπως είπαν. Δύο από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το σενάριο, περνάνε πάνω από την πύλη, για να συλληφθούν στη συνέχεια από τους στρατονόμους. Ακολούθως η Αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, διαλύει το πλήθος.

Η δικαιολογία που προβάλλεται και στις δύο περιπτώσεις είναι πως με τον τρόπο αυτό εκπαιδεύονται οι δυνάμεις που προορίζονται για τις λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό. Η ουσία όμως παραμένει η ίδια, καθώς δεν έχει σημασία εάν θα παίξουν αυτό το ρόλο εντός ή εκτός ελληνικών συνόρων. Πέραν όλων των άλλων, αυτού του είδους η εκπαίδευση δίνει και το στίγμα της διαπαιδαγώγησης που παρέχεται. Δηλαδή, εκπαιδεύονται και εθίζονται στην αντιμετώπιση του «εχθρού λαού».

Τα παραπάνω είναι μια επιβεβαίωση πως στους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιείται εκπαίδευση σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, στις οποίες συγκαταλέγονται το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις. Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν ξαφνιάζει, είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ