Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ακινητοποίησαν το μισό στόλο!

Παράνομες ή με αστήρικτες δικαιολογίες οι περισσότερες αποφάσεις. Στον αέρα σχεδόν 2.000 ναυτεργάτες, με την ΠΝΟ να ενθαρρύνει την εφοπλιστική ασυδοσία

Δεμένα στα λιμάνια και με τους ναυτεργάτες απλήρωτους παραμένουν δεκάδες πλοία σε όλη τη χώρα
Δεμένα στα λιμάνια και με τους ναυτεργάτες απλήρωτους παραμένουν δεκάδες πλοία σε όλη τη χώρα
Περίπου 33 ακτοπλοϊκά πλοία, από τα 83 που καλύπτουν βασικούς κορμούς των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, έχουν ακινητοποιηθεί! Κοντά 2.000 ναυτεργάτες είτε έχουν απολυθεί απλήρωτοι, είτε έχουν εγκαταλειφθεί, επίσης απλήρωτοι, μέσα στα πλοία, αρκετοί από αυτούς χωρίς τροφή και νερό και έπεται συνέχεια! Τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών κουρελιάζονται. Ακόμα και αυτών που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία που - προς το παρόν - βρίσκονται εν κινήσει. Ενώ τα νησιά αρχίζουν σταδιακά να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της απομόνωσης. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες επιβεβαιώνει πλήρως το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα, ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών.

Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ξεσαλωμένοι από την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εξαπολύσει σφοδρή αντεργατική έφοδο. Ηδη οι εταιρίες, «GA FERRIES» του εφοπλιστή Αγούδημου, «ΣΑΟΣ» του Μανούση, «ΝΕΛ» και «ΣΙ ΛΙΝΚ» του Βεντούρη, «ΑΝΕΚ», «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του Σπανού ακινητοποιούν πλοία παράνομα, ή με διάφορες προφάσεις, όπως αυτή της βλάβης. Απολύουν και εγκαταλείπουν ναυτεργάτες απλήρωτους, κουρελιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Καθολική απαίτηση οι κινητοποιήσεις

Χτες, με κάλεσμα των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα πληρώματα των πλοίων «ΑΝΘΗ ΜΑΡΙΝΑ» του Αγούδημου, «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» και «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της «ΛΑΝΕ» (θυγατρική της «ΑΝΕΚ», δηλαδή του Βαρδινογιάννη), έκαναν μαζική παράσταση στην ΠΝΟ απαιτώντας την κήρυξη απεργίας. Το πρώτο πλοίο είναι ακινητοποιημένο «λόγω βλάβης» περίπου ένα μήνα και το πλήρωμα είναι απλήρωτο από τον Αύγουστο. Οσο για αναδρομικά, ούτε λόγος.

Η «ΛΑΝΕ» έκοψε το επίδομα των άγονων γραμμών από τους ναυτεργάτες των δύο άλλων πλοίων. Οι ναυτεργάτες απάντησαν με επίσχεση εργασίας, ενώ χτες εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εταιρεία ενάντια στην επίσχεση. Ωστόσο, κάτω από τη δυναμική απάντηση των ναυτεργατών των δύο πλοίων, χτες το δικαστήριο απέρριψε αίτηση της «ΛΑΝΕ» και για προσωρινή διαταγή, δηλαδή να σταματήσει η επίσχεση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών, με αποτέλεσμα το απόγευμα να αναγκαστεί να πληρώσει τους ναυτεργάτες.

Ο Μανούσης έχει φτάσει στο σημείο να εγκαταλείψει το «ΛΗΜΝΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» και μέλη του πληρώματος στο λιμάνι του Λαυρίου, χωρίς τροφή και νερό! Από χτες το πλοίο του «ΑΡΣΙΝΟΗ» βρίσκεται ακινητοποιημένο στη Σαντορίνη, καθώς το πλήρωμα με επίσχεση εργασίας ζητάει τους μισθούς του. Μάλιστα, ο εφοπλιστής έφτασε στο σημείο να πληρώσει ναυτεργάτη με ακάλυπτη επιταγή!

Απάντηση με οργανωμένη πάλη

Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση των εφοπλιστών η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και χτες στη διάρκεια της παράστασης των ναυτεργατών, στην ουσία υπονομεύει κάθε μορφή αντίστασης, σε συμπαιγνία με τους εφοπλιστές. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου κατήγγειλε στους ναυτεργάτες ότι οι εφοπλιστές επιδιώκουν να επιβάλουν ντε φάκτο την πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης και 10μηνης δρομολόγησης. Τόνισε ότι απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, εφοπλιστών, οι ναυτεργάτες πρέπει να απομονώσουν τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, να απαντήσουν με την οργάνωση της πάλης τους, με όρους μαζικού κινήματος, με προοπτική να ανατρέψουν την πολιτική της ελευθερίας του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ