Πέμπτη 22 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για ανάκληση της απόλυσης

Νέες κινητοποιήσεις το Σάββατο από τις ταξικές δυνάμεις. Γενικευμένα κρούσματα διώξεων και απολύσεων, στο όνομα της επερχόμενης κρίσης

Από τον αποκλεισμό καταστημάτων της αλυσίδας «Τζάμπο», το περασμένο Σάββατο
Από τον αποκλεισμό καταστημάτων της αλυσίδας «Τζάμπο», το περασμένο Σάββατο
Κλιμακώνουν την πάλη τους τα συνδικάτα στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, με την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη ταξικών συνδικάτων άλλων κλάδων, με νέες κινητοποιήσεις, σε πανελλαδικό επίπεδο, το ερχόμενο Σάββατο, 24 Γενάρη, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου από το κατάστημα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» στη Βάρη, επειδή πρωτοστάτησε στην οργάνωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων του.

Ταυτόχρονα, τα ταξικά συνδικάτα, συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στέλνουν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο μήνυμα στην εργοδοσία και στα κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντά της, ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από την πάλη του ενάντια σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης συνολικά των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με επιστολή του, ενημερώνει την Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών της Κύπρου, τόσο για την απόλυση, όσο και για τις μαφιόζικες μεθοδεύσεις που χρησιμοποίησε η εργοδοσία για να εξαγοράσει τον εργαζόμενο και να τρομοκρατήσει το προσωπικό. Ο Σύλλογος καλεί τα σωματεία και την Ομοσπονδία της Κύπρου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους στα καταστήματα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» στην Κύπρο γι' αυτές τις εξελίξεις και να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα που δίνουν τα συνδικάτα στην Ελλάδα για την ανάκληση της απόλυσης.

Μαφιόζικες μέθοδοι

Ενδεικτικό των μαφιόζικων μεθόδων που χρησιμοποίησε η εργοδοσία για την εξαγορά και τρομοκράτηση του Ν. Νικολόπουλου είναι τα όσα περιγράφονται στην μήνυση που κατέθεσε ο απολυμένος στην Εισαγγελία Αθηνών. Ο Ν. Νικολόπουλος, στην αγωγή του, περιγράφει αναλυτικά πώς εκβιάστηκε από τον εντολοδόχο της εργοδοσίας και τα τσιράκια της για να υποκύψει στους εκβιασμούς της και να φύγει από τη δουλειά του.

Ο διάλογος που ακολουθεί έγινε σε ένα μικρό δωμάτιο - αποθήκη της καφετερίας που βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα «ΤΖΑΜΠΟ», όπου, όπως αναφέρει ο απολυμένος, τον είχαν μπλοκάρει τρεις άνδρες της εργοδοσίας. «Αυτά - περιγράφει μεταξύ άλλων - είναι δέκα χιλιάρικα, τα βλέπεις; Πράγματι - συνεχίζει - στην κάθε δεσμίδα υπήρχε ένα χαρτί το οποίο έγραφε 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια, μου έδειξε μια τραπεζική επιταγή και μου είπε. Τη βλέπεις; Γράφει άλλα σαράντα χιλιάρικα». Του ζήτησαν να πάρει τα λεφτά και «εδώ είναι το χαρτί να υπογράψεις την οικειοθελή αποχώρησή σου και δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Απειλές σε συνδικαλίστρια και απολύσεις

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας έχει μπει και η συνδικαλίστρια Ρούλα Μπιράκου, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Υπαλλήλων στα Εμπορικά Καταστήματα και τις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Πειραιά και εργαζόμενη στην επιχείρηση ενδυμάτων LUSIFER, που στεγάζεται στο εμπορικό πολυκατάστημα ΦΑΚΤΟΡΙ στην οδό Πειραιώς. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, η συνδικαλίστρια δέχεται απειλές να παραιτηθεί και πως αν συνεχίσει τη δράση της θα μετατεθεί στο κατάστημα στα Σπάτα και ότι παρακολουθεί τις κινήσεις από τις κάμερες! Το σωματείο, με ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει ότι δε θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις της εργοδοσίας σε βάρος της συνδικαλίστριας και ότι «θα πάρουμε κάθε μέτρο, ώστε η συνάδελφος να παραμείνει στο χώρο εργασίας της», «να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά τη συνδικαλιστική της δράση».

Την αναίτια και εκδικητική, όπως χαρακτηρίζει, απόλυση του εργαζόμενου Σωτήρη Κωσταρίδη από την επιχείρηση «ΚΟΣΜΟΚΑΡ ΑΕ», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, γιατί, όπως τονίζει, ο εργαζόμενος «ήρθε σε ρήξη με την εργοδοσία "και δεν κράτησε το στόμα του κλειστό"». Με το αίτημα της ανάκλησης της απόλυσης, το σωματείο προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.), την Παρασκευή, 23 Γενάρη.

Στο δρόμο μετά από 12 χρόνια

Στο μεταξύ, στην τρομοκρατική απόλυση της εργαζόμενης Μαρίας Καραπάνου, μετά από 12 χρόνια δουλειάς, προχώρησε η διεύθυνση του σούπερ - μάρκετ «Εξτρα» στο Γαλάτσι, εξαιτίας, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, της συνδικαλιστικής της δράσης. Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δυο χρόνια κάποιες εργαζόμενες, μεταξύ των οποίων και η Μαρία Καραπάνου, είχαν κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ, γιατί η επιχείρηση αρνιόταν να καταβάλει το ταμειακό επίδομα.

Μετά από αυτήν την καταγγελία, η επιχείρηση αναγκάστηκε τελικά να το καταβάλει, ταυτόχρονα όμως άρχισε και το «κυνήγι» ενάντια στις εργαζόμενες που είχαν κάνει την καταγγελία. Ηδη, στελέχη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του ΠΑΜΕ έκαναν μια πρώτη παρέμβαση στην επιχείρηση, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης. Ξεκαθάρισαν, ταυτόχρονα, ότι το συνδικάτο θα απαντήσει και με πιο δυναμικές παρεμβάσεις, αν η επιχείρηση δεν πάρει πίσω την απόλυση.

Την απόλυση δυο εργαζομένων (από τις τέσσερις) στο κυλικείο «Φοίτησις» της Νομικής Σχολής, καταγγέλλουν οι κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις των σχολών του Πανεπιστημίου Αθήνας που στεγάζονται στη Νομική. «Οι συγκεκριμένες εργαζόμενες δούλευαν σε συνθήκες κυριολεκτικά γαλέρας, με εξαντλητικά ωράρια φτάνοντας τις δώδεκα ώρες, έχοντας να εξυπηρετήσουν καθημερινά κοντά στους 6.000 φοιτητές», καταγγέλλουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και ζητούν να παρθούν πίσω οι απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ