Κυριακή 22 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Δέκα χρόνια από το μακελειό με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Από ΝΑΤΟική επίθεση στο Κάτσακ, τον Απρίλη του 1999

Associated Press

Από ΝΑΤΟική επίθεση στο Κάτσακ, τον Απρίλη του 1999
Η ΝΑΤΟική Επιχείρηση Συμμαχική Δύναμη κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το βράδυ της 24ης Μάρτη του 1999 και ολοκληρώθηκε στις 10 Ιούνη του ίδιου έτους. Ηγέτες σαν τον «Δημοκρατικό» (όπως σήμερα ο Ομπάμα...) Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, μας είπαν πως έγινε για το «καλό» των Κοσσοβάρων Αλβανών. Για τα «ανθρώπινα δικαιώματα». Για την αποτροπή μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής», όπως ισχυριζόταν το βράδυ έναρξης των αποτρόπαιων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ο τότε γγ του ΝΑΤΟ (νυν Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια...), Χαβιέ Σολάνα.

Στην ουσία, ο ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά των λαών της περιοχής έγινε για την εφαρμογή του ιμπεριαλιστικού νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που υπαγόρευε την εξαπόλυση στρατιωτικών επεμβάσεων όπου Γης «θίγονται» τα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ετσι, την άνοιξη του '99, περάσαμε στην επόμενη φάση περαιτέρω διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Φάση, που κράτησε, πρακτικά, περισσότερο από τις 11 βδομάδες των αδίστακτων ΝΑΤΟικών επιδρομών. Επιδρομών, που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων (εκ των οποίων36% παιδιά!) και το σοβαρό τραυματισμό ή ακρωτηριασμό πάνω από 6.000 άλλων.

Περιττό να μιλήσουμε για τις εκατοντάδες χιλιάδες αστέγων, ανέργων και προσφύγων. Για τους δεκάδες άμαχους και ΝΑΤΟικούς στρατιώτες, που πέθαναν, χρόνια μετά, από καρκίνο πάσης μορφής - εξαιτίας των δεκάδων χιλιάδων βομβών «απεμπλουτισμένου» ουρανίου (λεγόμενα Σύνδρομα του Κόλπου, των Βαλκανίων κ.λπ.).

Από τη σφαγή προσφύγων στην Τζακοβίτσα στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, στις 14 Απρίλη 1999

Associated Press

Από τη σφαγή προσφύγων στην Τζακοβίτσα στο νότιο Κοσσυφοπέδιο, στις 14 Απρίλη 1999
Η ΝΑΤΟική επέμβαση κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έγινε, πριν από 10 χρόνια, απροκάλυπτα. Δίχως καν την προσχηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπως είχε γίνει με την «Καταιγίδα της Ερήμου» στο Ιράκ, το 1991), αφού οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλησαν εκείνη την περίοδο να μετρήσουν τις δυνάμεις τους στη μετέπειτα εξαπόλυση παράλληλων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και προληπτικών επιθέσεων (Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ.). Η εφαρμογή και επιβολή της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων δεν αιματοκύλησε μόνον τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αποσταθεροποιώντας επικίνδυνα όλη την ευρύτερη περιοχή, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Αλλο εάν τώρα το πληγωμένο (οικονομικά...) «γόητρο» των ΗΠΑ έκανε προ ημερών τον σημερινό υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να δηλώσει στο δίκτυο PBS, με αφορμή την εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, πως ο μελλοντικός Πρόεδρος των ΗΠΑ «θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός στην εξαπόλυση προληπτικών πολέμων»...

Ομως, όπως λέει κι η σοφή λαϊκή παροιμία, ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε την τρίχα άλλαξε, ούτε την κεφαλή του...


Από το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό γέφυρας στο Νόβι Σαντ, τον Απρίλη του '99

Associated Press

Από το ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό γέφυρας στο Νόβι Σαντ, τον Απρίλη του '99

Πύρινη, τοξική κόλαση από το βομβαρδισμό διυλιστηρίου στο Πάντσεβο, στις 18 Απρίλη '99

Associated Press

Πύρινη, τοξική κόλαση από το βομβαρδισμό διυλιστηρίου στο Πάντσεβο, στις 18 Απρίλη '99

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ