Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο αποφυγής της τιμωρίας στις ευρωκάλπες
  • Επιστρατεύει κάθε πρόσφορο μέσο για να αποτρέψει την τιμωρία για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει
  • Αποκλείουν το σενάριο των «διπλών εκλογών» κυβερνητικά στελέχη

Να αποφύγει την τιμωρία για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, επιδιώκει ενόψει των ευρωεκλογών η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό κάθε πρόσφορο μέσο.

Καθώς το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών στις 7 Ιούνη έχει σχεδόν αποκλειστεί, το κυβερνητικό επιτελείο προσαρμόζει ανάλογα την τακτική του για τις ευρωκάλπες, επιδιώκοντας ένα αποτέλεσμα που να διατηρεί «ζωντανές τις ελπίδες» για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στα προεκλογικά όπλα της ΝΔ περιλαμβάνεται η όξυνση της δικομματικής πόλωσης με ταυτόχρονη ανάδειξη των αιώνιων διλημμάτων για το ποιος είναι «ο καταλληλότερος μονομάχος», σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και συσπείρωσης της εκλογικής βάσης. Παράλληλα επιχειρεί να «καθαρίσει» με τα σκάνδαλα, μέσω της συγκάλυψης και του συμψηφισμού, δίχως όμως να σταματήσει την σκανδαλολογία. Οπως αναμενόταν εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα για τον Α. Παυλίδη, απέρριψε το αίτημα για Προανακριτική για την υπόθεση του Βατοπεδίου, αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για Εξεταστική Επιτροπή για τις μίζες της «Ζήμενς» δείχνοντας όμως προς το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μην αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις ευρωκάλπες η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου, ακριβώς γιατί θέλει να αποφύγει την έκφραση της διάχυτης λαϊκής αγανάκτησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρόλο που ανέφερε χτες ότι η αντιμετώπιση της κρίσης είναι «ένα μείζον ευρωπαϊκό θέμα» μπροστά στις ευρωεκλογές, ωστόσο αρνήθηκε ότι αυτό σημαίνει πως στις εκλογές θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική, επιμένοντας στο αστείο εφεύρημα ότι «αντικείμενο των ευρωεκλογών είναι η ανάδειξη των 22 ευρωβουλευτών»...

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει το «κενό» και να δώσει το περιεχόμενο που επιθυμεί στην προεκλογική αναμέτρηση, ανεβάζοντας τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας. Ο Ευ. Αντώναρος επανέλαβε την καθημερινή φραστική επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για μικροκομματικά τεχνάσματα, επειδή «το ΠΑΣΟΚ είναι χωρίς σχέδιο και ρεαλιστικές λύσεις για τα ουσιαστικά θέματα τα οποία απασχολούν όλες τις χώρες της ΕΕ». Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει τους ισχυρισμούς ότι δηλαδή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «έχει επιλέξει στο εξωτερικό να ελεεινολογεί και να κατασυκοφαντεί τη χώρα του».

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντας «βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα» τα όσα είπε στο Λονδίνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι το σχέδιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης «θα έχει αποτελέσματα», διαπιστώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή η οικονομία παρουσιάζει περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία φοβόμαστε».

«Οχι» σε διπλές εκλογές

Αναφορικά με την ψηφοφορία της ερχόμενης Δευτέρας στη Βουλή για την υπόθεση Παυλίδη, το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι δεν έχει πολιτικές παρανέργειες, δεν θα οδηγήσει δηλαδή σε πρόωρες εκλογές. Ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς προεξοφλούν ότι ο Α. Παυλίδης θα οδηγηθεί σε παραίτηση.

Κυβερνητικά στελέχη επανέλαβαν χτες τα περί ψήφου «κατά συνείδηση», γνωρίζοντας βέβαια ότι δεν μπορούσε να είναι κάτι άλλο σε μια μυστική ψηφοφορία, αλλά είναι φανερό ότι το δίλημμα που έχει μπει στους γαλάζιους βουλευτές είναι «αν θέλουν ή όχι πρόωρες εκλογές». Ο Δ. Αβραμόπουλος πάντως εκτίμησε χτες ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές λόγω της υπόθεσης των άγονων γραμμών. «Πιστεύω ότι οι επιπτώσεις από αυτή την ιστορία δεν θα επιβαρύνουν την πολιτική ζωή του τόπου, δεν πρόκειται να πάμε σε πρόωρες εκλογές», είπε (στον Αθήνα 9,84).

Την ίδια στιγμή όμως κορυφώνονται οι πιέσεις στον Αρ. Παυλίδη να παραιτηθεί στην περίπτωση που υπάρξει απόφαση για παραπομπή του. Ενδεικτική η τοποθέτηση του Μ. Χαρακόπουλου που δήλωσε (στη ΝΕΤ) ότι «κανείς βουλευτής της συμπολίτευσης, ανεξαρτήτως τι πιστεύει για την υπόθεση, δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης να οδηγήσει με την ψήφο του τη χώρα σε εκλογές εν μέσω μιας οικονομικής φουρτούνας που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σ. Κεδίκογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι «έστω και την τελευταία στιγμή ο κ. Παυλίδης θα καταλάβει ότι πρέπει να μη βάζει το εγώ πάνω από το εμείς και να διευκολύνει την παράταξη και την κυβέρνηση και όλους μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ