Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Προκλητικό ντοκουμέντο για τον πόλεμο στη Γάζα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Προκλητική συνεχίζει να είναι η κυβέρνηση του Ισραήλ, καθώς την Πέμπτη έδωσε στη δημοσιότητα 163σέλιδο ντοκουμέντο, που χαρακτηρίζει τους βομβαρδισμούς και τις σφαγές που διέπραξε στον πόλεμο κατά της Γάζας τον περασμένο Δεκέμβρη και Γενάρη «αναγκαίες και ανάλογες».

«Το Ισραήλ είχε τόσο το δικαίωμα όσο και την υποχρέωση να λάβει στρατιωτική δράση ενάντια στη "Χαμάς" στη Γάζα, ώστε να σταματήσει τις αδιάκοπες επιθέσεις πυραύλων και όλμων της "Χαμάς"», σημειώνει προκλητικά η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει πως 1.417 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, από τους οποίους οι 926 άμαχοι κατά τη διάρκεια του πολέμου των 22 ημερών, αριθμός που το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι πολύ χαμηλότερος με μόνο 295 νεκρούς αμάχους. Συνολικά δέκα Ισραηλινοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και τρεις Ισραηλινοί πολίτες βρήκαν το θάνατο από επιθέσεις πυραύλων.

Η ισραηλινή έκθεση ισχυρίζεται επίσης πως πάρθηκαν μέτρα από τον ισραηλινό στρατό για να «μειωθεί ο αριθμός των απωλειών των αμάχων στη Γάζα», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι πολλές απώλειες ήταν αδύνατο να αποφευχθούν, καθώς οι μαχητές της «Χαμάς» κρύβονταν σε γειτονιές γεμάτες κόσμο. Η έκθεση, επίσης, υπερασπίζεται την απάνθρωπη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου - που προκαλεί σοβαρά εγκαύματα και βλάβες ζωτικών οργάνων - υποστηρίζοντας πως η χρήση του ήταν σύμφωνα με τους ισραηλινούς νόμους.

Πάντως, η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου ντοκουμέντου έρχεται λίγες μέρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα έκθεση του ΟΗΕ, αλλά και μαζί με καταγγελίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ