Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Αφιέρωμα στην Κ. Παξινού

Στην Κατίνα Παξινού είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Μαρτυρίες». Θρυλικό όνομα στην ιστορία του θεάτρου και του κινηματογράφου, η Κατίνα Παξινού έχει αφήσει ζωντανή τη μνήμη της μεγάλης τραγωδού, της πρωταγωνίστριας με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες σε ρόλους τόσο του κλασικού, όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου. Είναι η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός, η οποία κέρδισε βραβείο Οσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα», το 1943.

Η Παξινού γεννήθηκε στον Πειραιά, σπούδασε μουσική και τραγούδι στη Γενεύη, στη Βιέννη και στο Βερολίνο και πρωτοβγήκε στη σκηνή το 1920, με το μελόδραμα «Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου. Τη θεατρική της καριέρα την ξεκίνησε ουσιαστικά το 1929, παίζοντας δίπλα στην Μαρίκα Κοτοπούλη στο θεατρικό έργο «Γυμνή Γυναίκα».

Παντρεμένη με τον Αλέξη Μινωτή, σημείωσε μαζί του μεγάλες θεατρικές επιτυχίες στο Εθνικό Θέατρο, αλλά και στο εξωτερικό. Επαιξε σε περισσότερες από δέκα ταινίες μεγάλων σκηνοθετών πρωταγωνιστικούς ρόλους («Νοτόριους» του Χίτσκοκ, «Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του» του Βισκόντι, «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Νίκολς). Και υπήρξε επίσης σπουδαία δασκάλα που ενδιαφερόταν για τους νέους και τους πρόσφερε πολύτιμη καλλιτεχνική βοήθεια στην καριέρα τους. Υπήρξε πράγματι μια μεγάλη Κυρία της Τέχνης. Δημιούργησε, πρόσφερε, γνώρισε περιπέτειες, κέρδισε βραβεία, αποθεώθηκε, πάνω απ' όλα, όμως, ξεχώρισε ως άνθρωπος, με την απλότητα και τη ζεστασιά της (Πέμπτη, ΕΤ-1, 19.00).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ