Κυριακή 14 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στη Ναύπακτο

Το λιμάνι
Το λιμάνι
Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Πίνδου, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου, η Ναύπακτος «στέκει με το ένα πόδι στο βουνό και με το άλλο στη θάλασσα». Το ταξίδι της Ναυπάκτου στην Ιστορία ξεκινά το 1104 π.Χ., όταν οι Δωριείς καταφθάνουν στη Ναύπακτο και κατασκευάζουν πλοία (ναυς+πήγνυμι = κατασκευάζω πλοίο), για να περάσουν απέναντι, στην Πελοπόννησο. Φορτωμένη με χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, συνεχίζει να έλκει το ενδιαφέρον επισκεπτών σε όλα τα επίπεδα και κρατά ισορροπίες ανάμεσα στη φύση και τη νυχτερινή ζωή, τη χαλαρή βόλτα αλλά και τα extreme sports. Ας γνωρίσουμε τα πιο κεντρικά αξιοθέατα της πόλης.

Το λιμάνι και ο ήρωάς του

Σήμα κατατεθέν της Ναυπάκτου αποτελεί την «καρδιά» της πόλης. Τμήμα της οχύρωσης της μεσαιωνικής Ναυπάκτου, το λιμάνι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης για τους κατοίκους της καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας: Από πολύ πρωί, την ώρα που οι ψαράδες πουλούν τη φρέσκια πραμάτεια τους και οι μεγαλύτεροι πίνουν τον πρώτο καφέ της ημέρας κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, μέχρι αργά το βράδυ όπου οι νεαρότεροι διασκεδάζουν στα καταστήματα. Οι πολύχρωμες βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά δίνουν το δικό τους τόνο σε ένα απ' τα πλέον καλαίσθητα σημεία της Δυτικής Ελλάδας.

Το κάστρο
Το κάστρο
Στο δυτικό βραχίονα του λιμανιού, στέκει το άγαλμα του Γιώργου Ανεμογιάννη. Ο απλός αυτός ναύτης από τους Παξούς, θυσίασε τη ζωή του για τη Ναύπακτο το Μάη του 1821. Κατάφερε να μείνει στην Iστορία, αναλαμβάνοντας μια αποστολή: Να πυρπολήσει μια κορβέτα του τουρκικού στόλου που ήταν αγκυροβολημένη ανοικτά της Ναυπάκτου. Τελικά δεν τα κατάφερε, τον έπιασαν ζωντανό και είχε άσχημο τέλος. Παρ' όλα αυτά, η αυτοθυσία του για την ελευθερία παραμένει ζωντανή.

Το κάστρο και η παλιά πόλη

Χτισμένο στο λόφο πάνω από την πόλη, αποτελεί ένα απ' τα πλέον καλοδιατηρημένα δείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς που έχτισαν πάνω στην αρχαία οχύρωση, ενώ οι υπόλοιποι «ιδιοκτήτες» του (Ελληνες, Τούρκοι, Ενετοί, Αγγλοι, πειρατές κ.ά.) το χρησιμοποίησαν ως ορμητήριό τους, βάζοντας ο καθένας και τη δική του «σφραγίδα» στη σημερινή του εικόνα.

Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου - ο ένας ανατολικά κα ο άλλος δυτικά - και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και «κλείνουν» την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Η οχύρωση στο Κάστρο της Ναυπάκτου ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους. Η θέα από το κάστρο είναι επιβλητική. Ολη η είσοδος του Κορινθιακού κόλπου στο «πιάτο» μας.

Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη. Η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης
Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη. Η δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης
Στα πρώτα του διαζώματά του «φιλοξενεί» την παλιά πόλη της Ναυπάκτου. Ανηφορίζοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χαμηλά σπίτια και τους πολύχρωμους κήπους και μπαίνοντας απ' το ένα διάζωμά του στο άλλο, «ξετυλίγεται» μπροστά μας η μακρόχρονη ιστορία της πόλης: Πειρατές μάς «περιμένουν» στη εντυπωσιακή Σιδηρόπορτα - είσοδος για το δεύτερο διάζωμα - Τούρκοι «βγαίνουν» απ' το Βεζίρ Τζαμί και το χαμάμ λίγο παραπάνω, ενώ αγωνιστές του 1821 «περπατούν» έξω απ' την οικία Τζαβέλα...

Ο Πύργος, το τζαμί και το ...παζάρι

Πάνω απ' την πλατεία του λιμανιού βρίσκονται τα «Μποτσαρέικα», μια συνοικία με πλακόστρωτα σοκάκια που πήρε το όνομά της απ' τον Πύργο του Μπότσαρη. Κατασκευασμένος απ' τους Βενετούς το 15ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία απ' τους διοικητές των εκάστοτε κατακτητών της πόλης. Μετά την απελευθέρωση απ' τους Τούρκους το οίκημα περιήλθε στον Σουλιώτη στρατηγό Νότη Μπότσαρη. Σήμερα ο Πύργος ανήκει στο ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη και στους χώρους του στεγάζεται μόνιμη έκθεση για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου: Ισπανικές πανοπλίες, σημαίες και παντιέρες των χωρών που συμμετείχαν αλλά και αντίγραφα έργων που εκτίθενται σε μουσεία της Ευρώπης και έχουν ως θέμα τη Ναυμαχία.

Το Φετιχέ Τζαμί ήταν το πρώτο μουσουλμανικό τέμενος της πόλης και χτίστηκε απ' το σουλτάνο Βαγιαζήτ Βελή γιο του Μωάμεθ Β' (1446 - 1512) ως προσφορά στον Αλλάχ για την κατάληψη της Ναυπάκτου το 1499. Μετά την απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους ως εμπορικό (πουλούσαν αλάτι) ενώ σήμερα, ανακαινισμένο από την 22η Εφορεία Αρχαιοτήτων που εδρεύει στην πόλη, είναι επισκέψιμο και χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το άγαλμα του Θερβάντες (Miguel De Cervantes) στο λιμάνι της Ναυπάκτου
Το άγαλμα του Θερβάντες (Miguel De Cervantes) στο λιμάνι της Ναυπάκτου
Περίπατος στη Ναύπακτο του χτες είναι η βόλτα στο Στενοπάζαρο του σήμερα. Στην καρδιά της πόλης, ένα πλακόστρωτο σοκάκι με διώροφα παραδοσιακά κτίρια εκατέρωθεν σφύζει από χρώμα και ζωή. Καλαίσθητα καφέ και προσεγμένα εμπορικά καταστήματα ζωντανεύουν την περιοχή που παλαιότερα υπήρξε η κεντρική αγορά της πόλης, μια ανάσα απ' το λιμάνι όπου ερχόντουσαν τα εμπορεύματα. Χαρακτηριστική η πέτρινη βρύση στη βάση του μεγάλου πλάτανου, κάτω απ' τον Αγ. Δημήτριο.

Η «κιβωτός» της γνώσης και το ...ισπανικό πάρκο

Η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου

λειτουργεί απ' το 1960 και αποτελεί την «κιβωτό» της γνώσης για την πόλη. Χτίστηκε με δαπάνη του ευεργέτη της πόλης Δημήτρη Παπαχαραλάμπους. Στο διώροφο νεοκλασικό κτήριο που τη φιλοξενεί, υπάρχουν πάνω από 50.000 τόμοι ταξινομημένοι σε ψηφιακή μορφή για ευκολότερη αναζήτηση, πλούσιο αρχείο τοπικού τύπου αλλά και ξεχωριστό τμήμα με βιβλία για τη Ναύπακτο και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, στο ισόγειο λειτουργεί δημόσιο κέντρο πληροφόρησης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμη, σε μικρό οίκημα δίπλα στη Βιβλιοθήκη βρίσκεται συλλογή του Ναυπάκτιου λογοτέχνη και ιστορικού Γιάννη Βλαχογιάννη με αρκετά σπάνια εκθέματα.

Το πάρκο Θερβάντες αποτελεί ένα ακόμα στολίδι της πόλης. Ισως αναρωτηθούμε τι γυρεύει ο μεγάλος Ισπανός λογοτέχνης, ποιητής και συγγραφέας Μιγκέλ ντε Θερβάντες, στη Ναύπακτο; Ιδού η απάντηση: Το Σεπτέμβρη του 1571 υπηρέτησε ως υπαξιωματικός του στόλου που πολέμησε νικηφόρα στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου στις 7 Οκτώβρη, εναντίον του οθωμανικού στόλου, αμφισβητώντας για πρώτη φορά την κυριαρχία του στη Μεσόγειο. Η στάση του Θερβάντες υπήρξε γενναία, αρνούμενος να περιοριστεί στα «μετόπισθεν» παρά το γεγονός ότι ήταν άρρωστος. Κατά τη διάρκεια της μάχης τραυματίστηκε δύο φορές στο στέρνο, ενώ ένας τρίτος τραυματισμός του προκάλεσε μόνιμη βλάβη, αχρηστεύοντας το αριστερό του χέρι. Ευτυχώς για την λογοτεχνία ήταν δεξιόχειρας, χαρίζοντάς μας - ανάμεσα σε τόσα άλλα - και τον Δον Κιχώτη.

Πλατάνια δίπλα στο κύμα

Το άγαλμα του Ανεμογιάννη στο κάστρο του λιμανιού της Ναυπάκτου
Το άγαλμα του Ανεμογιάννη στο κάστρο του λιμανιού της Ναυπάκτου
Αν για κάτι ξεχωρίζουν οι δύο παραλίες της πόλης - το Γρίμποβο ανατολικά και η Ψανή δυτικά - είναι για τα αιωνόβια πλατάνια τους, δίπλα στο κύμα. Φυτεμένα τα περισσότερα εξ αυτών τη δεκαετία του '50, σήμερα χαρίζουν το βαθύ τους ίσκιο στους επισκέπτες της περιοχής. Σημείο ξεκούρασης και περιπάτου για τους μεγάλους αλλά και ατέλειωτου παιχνιδιού για τους μικρούς, οι δύο παραλίες της πόλης - που τους καλοκαιρινούς μήνες πεζοδρομούνται - αποτελούν ένα τοπίο για χαλάρωση, ενώ διαθέτουν υποδομές και υπηρεσίες που θα ικανοποιήσουν τους επισκέπτες.


Η βρύση στην κεντρική πύλη του κάστρου
Η βρύση στην κεντρική πύλη του κάστρου

Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε άλλες πόλεις(2015-06-26 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2012-04-22 00:00:00.0)
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(2012-04-21 00:00:00.0)
Ταξιδεύει σε πόλεις και νησιά(2009-08-07 00:00:00.0)
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 7 ΟΚΤΩΒΡΗ(2000-10-07 00:00:00.0)
Εκρηξη - μυστήριο στο εργοτάξιο Ευήνου(1999-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ