Κυριακή 25 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι τρεις «ένοχοι» επανέρχονται με υπερκέρδη

JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley. Πριν από ένα χρόνο αυτοί οι τρεις τραπεζικοί κολοσσοί ήταν συνώνυμοι των κατ' εξοχήν υπεύθυνων για τη μεγάλη κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, απ' όπου ξεκίνησε η διεθνής οικονομική κρίση. Οι κυβερνήσεις, οι οργανισμοί, οι «αναλυτές» αναφέρονταν σ' αυτές τις τράπεζες σαν να μιλούσαν για κοινούς εγκληματίες. Ηταν τότε που το σύστημα έψαχνε ένα βολικό άλλοθι, για να εξηγήσει την κρίση και να κρύψει την πραγματική της ουσία, δηλαδή την κρίση υπερσυσσώρευσης προϊόντων και κεφαλαίων, μια κλασική καπιταλιστική κρίση.

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ, οι τρεις τράπεζες επανήλθαν εντυπωσιακά στο προσκήνιο, εξαιτίας των μεγάλων κερδών τους, κατά την επάνοδο της κερδοφορίας τους στα προ της κρίσης επίπεδα.

Το χορό άνοιξε την περασμένη Τρίτη η Goldman Sachs, η οποία ανακοίνωσε σχεδόν διπλάσια τριμηνιαία καθαρά κέρδη από πέρυσι, τα οποία έφθασαν τα 3,29 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, η JPMorgan κατέγραψε κέρδη 3,3 δισ. δολαρίων. Την Πέμπτη η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2010 στα 1,4 δισ. δολάρια έναντι ζημιών 578 εκατ. δολαρίων, πέρσι....

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι και οι τρεις τράπεζες δέχθηκαν ένα μεγάλο μέρος του «πακέτου Πόλσον», όπως ονομάστηκε το κονδύλι που διατέθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για τη «σωτηρία» των τραπεζικών κολοσσών μετά την πτώχευση της Lehman Brothers. Το σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών πήρε το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, ο οποίος πριν αναλάβει τα υπουργικά του καθήκοντα ήταν διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ισολογισμών των τριών τραπεζών και ειδικότερα της Goldman Sachs και της Morgan Stanley προκύπτει ότι βασικό ρόλο στην αύξηση των κερδών τους διαδραμάτισε η αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα σταθερού εισοδήματος, δηλαδή της διαπραγμάτευσης εταιρικών και κρατικών ομολόγων. Αυτές είναι οι ....αγορές.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ, οι πωλήσεις τίτλων σταθερού εισοδήματος και τα έσοδα από χρηματιστηριακές συναλλαγές στη Morgan Stanley ανήλθαν στα 2,7 δισ. δολάρια, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσια συγκριτικά με τα 1,2 δισ. δολάρια που σημειώθηκαν έναν χρόνο πριν.

ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρον είναι ότι και οι τρεις τράπεζες παίζουν το ρόλο του συμβούλου πολλών κυβερνήσεων (μεταξύ τους και η ελληνική) για την προώθηση των ομολόγων τους. Ταυτοχρόνως, οι ίδιες «αξιολογούν» τους κινδύνους επενδύσεων στην αγορά ομολόγων. Ετσι προωθούν ομόλογα την τιμή των οποίων διαμορφώνουν μέσω των αξιολογήσεων και επωφελούνται από τα σπρεντ και την αγορά των τίτλων αντιστάθμισης των κινδύνων, όπως είναι τα swaps και τα cds. Ετσι λειτουργούσε και έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ