Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πυκνές συναντήσεις ενόψει της άφιξης Ερντογάν

Στην Αθήνα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

Πολλαπλασιάζονται οι ελληνοτουρκικές επαφές σε υψηλό επίπεδο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού και της συνεδρίασης του κοινού ελληνοτουρκικού «υπουργικού συμβουλίου», υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, στις 15 Μάη στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σήμερα στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο του Economist και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, στον οποίο θα επιδώσει προσωπικό μήνυμα από τον Ερντογάν.

Χτες, στο πλαίσιο των συμφωνημένων ελληνοτουρκικών επαφών πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου, σε συνέχεια της απόφασης της 8ης Απρίλη στην Αγκυρα για τακτικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στους Γενικούς Γραμματείς των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Στόχος αυτών των επαφών (με επικεφαλής τους Φ. Σινιρλίογλου και Ι. Αλέξιο Ζέπο), είναι η προετοιμασία των συμφωνιών που πιθανότατα θα εμφανιστούν προς υπογραφή στις 15 του Μάη, κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Ο Τούρκος διπλωμάτης είναι ταυτόχρονα επικεφαλής και της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας του στις Διερευνητικές Επαφές με την Ελλάδα, με κύριο αντικείμενο την επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας. Από ελληνικής πλευράς, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας είναι ο πρώην πρέσβης Παύλος Αποστολίδης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας καλλιέργειας της θετικής ατμόσφαιρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έχει προγραμματιστεί μια ακόμη διερευνητική επαφή για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Στο ζήτημα, τέλος, της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα, Φίλιπ Ρίκερ αναφέρθηκε χτες στο θέμα της ονομασίας, χαρακτηρίζοντας τη διευθέτηση «επιτακτική ανάγκη». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι είπε: «Οφείλετε να βρείτε λύση για το πρόβλημα του ονόματος, διαφορετικά μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χώρας... Θεωρώ ότι για να φθάσετε σε λύση θα πρέπει να επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι αποδεκτό από εσάς και όχι σε αυτό, που θεωρείτε απορριπτέο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ