Κυριακή 23 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ιστορικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

(9ο μέρος)

Πριν συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας με τους επίσημους Πρωταθλητές Κόσμου της FIDE από το 1886, θα σταθούμε λίγο στον επίσημο καλεσμένο του πρόσφατου ματς της Βουλγαρίας Ανατόλι Εβγκ. Κάρποβ και στους πιθανούς λόγους της άρνησης της Σκακιστικής Ομοσπονδίας της Ρωσίας, να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIDE.

Ο σκακιστικός Τύπος της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, στάθηκε πολέμιος στον Κομσομόλο και φίλο της ειρήνης Ανατόλι Κάρποβ, ενώ αντίθετα υμνούσαν και διαφήμιζαν συνέχεια τους ελάχιστους «φυγάδες»... Φτάσανε στο σημείο να του ρίξουν τη ρετσινιά ότι πήρε στα... χαρτιά και όχι αγωνιστικά τον Παγκόσμιο Τίτλο το 1975, (βλέπε Ρ. Φίσερ μετά το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας) και έσπειραν την αμφισβήτηση στο σκακιστικό κόσμο.

Ετσι ο Κάρποβ νικητής όλων των προκριματικών αγώνων το 1975 και ενώ ο Φίσερ αρνήθηκε να αγωνιστεί ανακηρύχθηκε από τη FIDE Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

«Πιστεύω ότι από τα πρωταρχικά καθήκοντα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή είναι η συνεχής παρουσία σε αγώνες ώστε όλος ο κόσμος να παρακολουθεί το παιχνίδι του και οι Γκραντ - Μάστερς να διδάσκονται απ' αυτόν αλλά και να τον διδάσκουν».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο Κάρποβ στην τελετή απονομής του τίτλου το 1975 και την ετήρησε στο έπακρο. Αποδείχτηκε ο περισσότερο αγωνιζόμενος πρωταθλητής όλων των εποχών και με πρώτες νίκες στα ισχυρότερα διεθνή τουρνουά!

Ο Κάρποβ 12 χρόνων έγινε Υ.Μ. 18 χρόνων έγινε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Νέων Ι.Μ. και GM, ενώ το 1976 και 1983 ήταν Πρωταθλητής της Σοβιετικής Ενωσης. Παράλληλα, σπούδαζε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ. Στην περίοδο των μεγάλων ματς με τον Κασπάροβ, ο Κάρποβ κατείχε την έδρα της Πολιτικής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Μόσχας, αρχισυντάκτης του σκακιστικού περιοδικού «64» συγγραφέας και αρθρογράφος. Εχει τιμηθεί με τα παράσημα ΛΕΝΙΝ και ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ!

* Μετά το Χάλιφμαν (1999) έγινε ένα ακόμα εκτός FIDE πρωτάθλημα στο Λονδίνο ανάμεσα στον Κασπάροβ και τον Κράμνικ (2000) και ανεπίσημος Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ρώσος Βλ. Κράμνικ με σκορ 6,5-8,5.

***

Θέση από την 12η παρτίδα Τοπάλοβ - Ανάντ. Παίζουν τα μαύρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ