Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επικίνδυνοι εξωραϊσμοί από την κυβέρνηση

Συνεχίστηκαν και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι θριαμβολογίες για την επίσκεψη Ερντογάν

Πίσω από ανέξοδες και δημαγωγικές θριαμβολογίες για την «ιστορική» επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην Ελλάδα επιχείρησε η κυβέρνηση να κρύψει την σύμπλευσή της με τις πολιτικές ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο, στην ενημέρωση που έκανε χτες για το θέμα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Ως μία «σημαντική επίσκεψη και επιτυχημένη», που «είναι το πρώτο βήμα μιας νέας προσπάθειας και συνεργασίας» και «είχε μηνύματα ισχυρού συμβολισμού» παρουσίασε την επίσκεψη Ερντογάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν συζητήσεις και υπογράφηκαν συμφωνίες της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής».

Τόνισε ότι η επίσκεψη αποτέλεσε «συνέχεια της επαφής των δυο κρατών που ξεκίνησε το 1999-2004» και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για «δίκαιη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό», καθώς και «διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας», λέγοντας ότι «οι θέσεις μας δεν απειλούνται από τις συμφωνίες που υπογράψαμε».

Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας «αποτελεί τον πυρήνα των τουρκικών διεκδικήσεων, με την άποψή της ότι τα νησιά δε έχουν υφαλοκρηπίδα», σημείωσε σε ολιγόλεπτη παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, θυμίζοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού «συνεχίζονταν οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις». Αναφερόμενος στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι «η ΕΕ ουσιαστικά ενθαρρύνει και καλύπτει αυτή την κατάσταση με την προσέγγιση που κάνει περί του ότι είναι ελληνοτουρκικά θέματα».

Οσον αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, τόνισε ότι «αυτά δεν έχουν σχέση με την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δυο λαούς», αφού συνολικά για το Αιγαίο «όλες οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι σε βάρος της ειρήνης» και υπέρ της «ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας στο Αιγαίο» και εντάσσονται σε ένα «ιμπεριαλιστικό σχέδιο».

Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε επίσης ότι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς «εντάσσουμε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Θράκη» καθώς και το «ρόλο μη κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν σε τέτοιες περιοχές». Ιδιαίτερα για τα Ελληνοτουρκικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «τα προβλήματα δεν είναι πρωτίστως νομικά», αφού «η Τουρκία στοχεύει στην αλλαγή του στάτους στο Αιγαίο». Οπως είπε, «η λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού» και στην αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Την άποψη ότι «διαμορφώνονται κάποιες καλύτερες συνθήκες για να συνεχιστεί μια προσπάθεια» διατύπωσε εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική εξασθενεί τις πιέσεις της ΕΕ προς την τουρκική πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ