Κυριακή 7 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Να χτυπηθεί στην κάλπη όπως και το ΠΑΣΟΚ

Η καταδίκη της πολιτικής της είναι όρος αναγκαίος για την αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

Διακριτά αποδυναμωμένη πρέπει να βγει από τη σημερινή κάλπη η ΝΔ, γιατί κάθε ψήφος υπέρ των συνδυασμών που υποστηρίζει, είναι ψήφος υπέρ της αντιλαϊκής στρατηγικής του μνημονίου και άρα σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει έμπρακτα να καταδικάσουν την «αντιμνημονιακή» δημαγωγία της ΝΔ, που μοναδικό στόχο είχε να ψαρέψει στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας, να την κρατήσει εγκλωβισμένη στο «μαντρί» του δικομματισμού και τελικά να την αθροίσει υπέρ της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Η ΝΔ καταψήφισε το μνημόνιο εκ του ασφαλούς. Αν το ΠΑΣΟΚ επέλεγε τη διαδικασία της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 ψήφων, όπως από την πρώτη στιγμή απαίτησε το ΚΚΕ, θα ψήφιζε «ναι» όπως έχει αποκαλύψει ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Θ. Βάρδας. Το «όχι» στο μνημόνιο ήταν ένα μεγάλο «ναι» στη διάσωση της ίδιας και του αστικού πολιτικού συστήματος από τη λαϊκή αγανάκτηση. Αλλωστε, ο ίδιος ο Α. Σαμαράς από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι το «όχι» στο μνημόνιο στόχο είχε να δημιουργήσει αναχώματα στην αγανάκτηση του λαού, ώστε αυτή να μην εκφραστεί από το «πεζοδρόμιο», δηλαδή μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ.

Παρά την απελπισμένη προσπάθειά της να κοροϊδέψει για το αντίθετο, η ηγεσία της ΝΔ δε διαθέτει, ούτε θα μπορούσε, καμία «εναλλακτική λύση» ή «άλλο δρόμο» από το μνημόνιο που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα. Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου εμπεριέχονται σχεδόν αυτούσια στην ψευδεπίγραφη «στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση» που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ακριβώς γι' αυτό έβαλε γερές πλάτες να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν.

Μπροστά στις κάλπες, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να θυμούνται ότι η ηγεσία της ΝΔ ήταν συνεργός και συνένοχος στη σφαγή των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, στο πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας, κ.ο.κ. Πρέπει να θυμηθούν τις διαβεβαιώσεις της ίδιας της ΝΔ στην πλουτοκρατία ότι έχει ψηφίσει τα μισά (30 από τα 60) νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, εντός και εκτός μνημονίου, ενώ στα υπόλοιπα αρκέστηκε σε διαχειριστικές μόνο ενστάσεις.

Η κυρίαρχη γραμμή της ηγεσίας της ΝΔ το προηγούμενο διάστημα ήταν η γραμμή της συναίνεσης και της στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου, πράγμα που παραδέχθηκε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες ο Α. Σαμαράς, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Η ΝΔ έχει στηρίξει αποφασιστικά μέτρα και ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές για την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεδομένη η αντιλαϊκή συναίνεση

Αυτός είναι ο λόγος που καταφεύγει στην ανέξοδη δημαγωγία και κόπτεται υποκριτικά ότι «ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα», ζητώντας «αλλαγή πολιτικής». Η αλήθεια είναι το «νέο μείγμα πολιτικής» που λανσάρει ως εναλλακτική δήθεν λύση η ηγεσία της ΝΔ, περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα ίδια σχεδόν με αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ή σχεδιάζει να πάρει επιπλέον μετά τις εκλογές η κυβέρνηση.

Τα δήθεν «αναπτυξιακά» μέτρα που επίμονα εδώ και μήνες προτείνει η ΝΔ αφορούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και είναι τα εξής: Δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρηματικών κερδών στα επίπεδα των γειτονικών χωρών, δηλαδή στο 10% και κάτω. Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που στην πράξη σημαίνει πλήρη απαλλαγή τους. Ολοκληρωτική παράδοση στο κεφάλαιο της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, δηλαδή νέες μαζικές απολύσεις. Διαμόρφωση περιβάλλοντος για fast track «επενδύσεις», όπως κάνει και η κυβέρνηση, με στόχο να δοθεί στην κυριολεξία «γην και ύδωρ» στις πολυεθνικές, για να επενδύσουν τα σωρευμένα κεφάλαιά τους.

Είναι ολοφάνερο πως όταν η ΝΔ ωρύεται ότι ο λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα, απλά υποκρίνεται για να «μαζέψει» ψήφους από τα λαϊκά στρώματα. Τα μόνα νέα μέτρα που έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετη, είναι ορισμένα φορολογικά μέτρα σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η έκτακτη εισφορά, για την οποία πιέζει επίμονα να μην εφαρμοστεί, μαζί με τον ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ! Αντίθετα, όπως καυχιέται συχνά ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει υπερψηφίσει τα αλλεπάλληλα πακέτα στήριξης των τραπεζών και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την απελευθέρωση των μεταφορών, την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, το νομοσχέδιο για τις fast track «επενδύσεις», κ.ο.κ.

Καμία διαφορά επί της ουσίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει η ηγεσία της ΝΔ και γι' αυτό πρέπει να της γυρίσει μπούμερανγκ η θρασύτατη προσπάθεια εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων και υφαρπαγής της ψήφου. Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει ότι ο Α. Σαμαράς συμφώνησε επί της ουσίας με τις τελευταίες αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που θεσμοθετούν ένα μνημόνιο διαρκείας που θα φορτώνει μόνιμα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους λαούς. Ακόμα, συμφωνεί με τις διαφαινόμενες διευθετήσεις στο Αιγαίο και τις περιφερειακές κολεγιές της χώρας εντός και εκτός του ΝΑΤΟ, που δημιουργούν επιπλέον κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την άμυνα της χώρας.

Σταθερός πυλώνας της πλουτοκρατίας

Η ΝΔ υπήρξε πάντα σταθερός πυλώνας της στρατηγικής των ευρωμονοπωλίων και σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί με συνέπεια και στοχοπροσήλωση και αύριο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Α. Σαμαράς φρόντισε να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια οικουμενική κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το κόμμα του θα κληθεί να βάλει πιο γερές πλάτες για να περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και σπεύδει να διαβεβαιώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους ότι είναι πανέτοιμος να κάνει τα πάντα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

«Επί της αρχής για να βοηθήσω τον τόπο είμαι έτοιμος να κάνω οτιδήποτε», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο «Μέγκα» την περασμένη Δευτέρα. Μάλιστα, έθεσε και το πλαίσιο μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας αναφέροντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, προκειμένου, όπως είπε, «να βάλουμε μπροστά το θέμα της ανάπτυξης». Πρόκειται βέβαια για την ανάπτυξη που θωρακίζει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας και υπηρετείται από το σύνθημα - προμετωπίδα της ιδεολογίας της «νέας» ΝΔ «ανταγωνιστικότητα παντού»!

Εχει κάθε λόγο λοιπόν ο Α. Σαμαράς να εμφανίζει το κόμμα του ως θεματοφύλακα των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της πλουτοκρατίας, δηλώνοντας ότι «η ΝΔ θα παραμείνει κατ' εξοχήν δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας και η παράταξη της ανάπτυξης». Τους ίδιους ακριβώς λόγους, από την ανάποδη έχει ο λαός για να μαυρίσει τη ΝΔ σήμερα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας ταυτόχρονα τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.


Π.Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ