Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Γιατί μελετάμε σκάκι;

(Β' μέρος)

...«Συγχρόνως υπάρχουν πολλοί θαυμαστές του σκακιού που μπορούν να ξενυχτούν προσπαθώντας να λύσουν ένα πρόβλημα. Γιατί ο μαύρος κίνησε τον Πύργο στο «δ8» αντί του Ιππου στο «δ6»; Γιατί είναι η θέση του μαύρου καλύτερη; Γι' αυτούς το σκάκι είναι κυρίως επιστήμη λογικής σκέψης.

Αγαπώ το σκάκι ακόμα περισσότερο για την ευστροφία του και επειδή είναι πολύπλευρο. Είναι η ομορφιά και η λαμπρότητα των τακτικών κτυπημάτων που με αιχμαλώτισε στην παιδική μου ηλικία. Πρώτα ήταν ο θαυμασμός αυτής της λαμπρότητας, κατόπιν η έρευνα, αργότερα ήταν η προσπάθεια να παίξω όμορφα παιχνίδια. Αυτά ήταν τα στάδια που με έκαναν αιχμάλωτο της τέχνης του σκακιού. Αλλά η μεγάλη ώρα έφθασε όταν άρχισα να συναγωνίζομαι άλλους, να συμμετέχω σε τουρνουά κι αυτό εσήμαινε ότι είχα μπει στο δρόμο για το αθλητικό σκάκι. Απολαμβάνω να παίζω όμορφα παιχνίδια, αλλά δεν είμαι και αδιάφορος στο αν θα νικήσω τους αντιπάλους μου. Θέλω να κερδίζω τον κάθε αντίπαλο, αλλά με ένα τίμιο και αθλητικό αγώνα.

Ο άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχ. Μποτβίνικ - εξηγεί ο Γκάρι Κασπάροβ - ο οποίος ήταν δάσκαλός μου και ακαδημαϊκός βοήθησε και πρόσφερε πολλά στην έρευνα του σκακιού και στη λύση αναρίθμητων προβλημάτων, με αποτέλεσμα να κάνει το σκάκι ένα επιστημονικό άθλημα. Στις προετοιμασίες μου για την αντιμετώπιση αντιπάλων, κατά την ανάλυση του παιχνιδιού και των ανοιγμάτων, ξαφνικά ανακάλυψα ότι προσπαθούσα να κατορθώσω το κάθε τι που έχει σχέση με το σκάκι, με επιμονή η οποία είναι απαραίτητη για έναν αναλυτή σκακιστή.

Οι γονείς μου μού εξήγησαν τις πολύπλοκες κινήσεις όταν ήμουν 5 χρόνων και μου άρεσαν πολύ. Αργότερα, στο σκακιστικό σύλλογο του Μπακού, νόμισα ότι βρέθηκα σ' ένα βασίλειο σκακιστικών σχημάτων και ο προπονητής μάς έπεισε για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα του σκακιού (βλέπε διάγραμμα), όπου τα μικρά (αδύναμα) πιόνια νικούσαν τα ισχυρά κομμάτια του λευκού. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση κι από τότε δεν μπόρεσα να ζήσω χωρίς το σκάκι. Ο καλός τρόπος ζωής, η αγάπη για το σκάκι, ο συνδυασμός της σωματικής άσκησης με την πνευματική δικαιολογημένα κατατάσσει το σκάκι σαν το μοναδικό άθλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ