Πέμπτη 6 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Δρομολογημένη η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Οι ενεργειακοί πόροι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αστικής τάξης στις δυο χώρες

Ενα βήμα παραπέρα στην προώθηση των δρομολογημένων σχεδίων συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει η αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Τ. Ερντογάν στο Ερζερούμ της Τουρκίας.

Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να αποδεχτεί την πρόσκληση της τουρκικής ηγεσίας και να παραστεί στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων για να μιλήσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, φανερώνει ότι κυοφορούνται εξελίξεις στο Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο τουρκικός Τύπος, όλο το προηγούμενο διάστημα, σημείωνε πως οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν το «σχέδιο ειρήνης» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, «με πρώτα θέματα αυτά του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του μπροστά στους 180 πρέσβεις της Τουρκίας και τον Τ. Ερντογάν, θα κάνει μια ανασκόπηση των προσπαθειών που γίνονται από τις δυο κυβερνήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Παρότι διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι δεν θα υπάρξουν «σημαντικές ανακοινώσεις», είναι ενδεικτικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού απέφυγαν να δώσουν στοιχεία για το περιεχόμενο της «ατζέντας» των συζητήσεων μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του Τ. Ερντογάν.

Η συνάντηση, πάντως, γίνεται στο φόντο των μεγάλων ανταγωνισμών μεταξύ των πολυεθνικών που έχουν ξεσπάσει για τους ενεργειακούς πόρους του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Ηδη, πολυεθνικά μονοπώλια, αλλά και επιχειρηματικοί όμιλοι, στη μια και την άλλη όχθη του Αιγαίου, ακονίζουν τα νύχια τους για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή, ενώ οι όποιες «συμφωνίες» μεταξύ των δυο χωρών εντάσσονται στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή.

Ανάμεσα στους επιχειρηματικούς κολοσσούς που ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα του πετρελαίου στο Αιγαίο, είναι και ο γαλλικός όμιλος «Τotal», με την ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει επαφές στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ χτες βρέθηκε στο Παρίσι για τρίτη φορά μέσα σε έντεκα μήνες ο Γ. Παπανδρέου.

Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνεντεύξεις του, έχει κάνει λόγο για «συνεκμετάλλευση του Αιγαίου 50 - 50» ανάμεσα στις δυο χώρες. Πάντως, Τούρκοι διπλωμάτες απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις και επίσημες ανακοινώσεις πριν από το τέλος Μάη, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές στην Τουρκία.

Ενδεικτικό, τέλος, των προθέσεων της Τουρκίας να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή είναι και το άρθρο του Τ. Ερντογάν στην εφημερίδα «Tageblatt» του Λουξεμβούργου. Το άρθρο αναφέρεται στην Τουρκία «ως παράγοντα σταθεροποίησης και ειρήνης για την περιοχή» και σημειώνει «την εποικοδομητική άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο, καθώς και στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν, στη συνεισφορά της στην πολιτική σταθερότητα του Ιράκ, στη συμμετοχή της στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, καθώς και στη στήριξη των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ