Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ομοβροντία μέτρων για ακόμα φθηνότερους εργάτες

Παζάρια και ανταγωνισμοί στο φόντο του δρομολογημένου «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» και της ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών - μελών

Σε παζάρι με τους εταίρους της στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, στις πλάτες του λαού, για να προστατεύσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, επιδίδεται η κυβέρνηση. Οι συναντήσεις που είχε ο Γ. Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, την Τρίτη και την Τετάρτη, επιβεβαίωσαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να οξύνει τον πόλεμο που διευθύνει ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της λήψης νέων σκληρών μέτρων, στη βάση του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας». Ταυτόχρονα, προσυπέγραψε τη «συνολική λύση» που προωθεί η ΕΕ για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών με μεγάλα ελλείμματα και δημόσιο χρέος. «Εκτιμώ τις προσωπικές προσπάθειες που καταβάλλεις για τη δημιουργία μιας νέας κοινής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής, για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στην Α. Μέρκελ σε σχέση με το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας».

Επί της ουσίας, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των άλλων κυβερνήσεων των κρατών - μελών της ΕΕ, η ομοβροντία μέτρων που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε, για λογαριασμό των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και των ελληνικών τραπεζών, να «παζαρέψει» το αίτημα να εξεταστεί ξεχωριστά το ελληνικό χρέος από τη «συνολική λύση», επιδιώκοντας να προστατεύσει την ντόπια πλουτοκρατία από την καταστροφή κεφαλαίων που θα προέλθει από ένα πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Ωστόσο, αυτό που διαφάνηκε από τις συναντήσεις σε Γερμανία και Φινλανδία είναι ότι κάθε απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα είναι μέρος του συνολικού πακέτου. Εξάλλου, από τις δηλώσεις και τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι ακόμα και το θέμα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ και της μείωσης του επιτοκίου, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 - 25 Μάρτη στο πλαίσιο μιας «συνολικής λύσης».

Αυτή η «λύση» προβλέπει κούρεμα του χρέους, επομένως και ζημιές γι' αυτούς που κατέχουν τα κρατικά ομόλογα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα είχαν μεγάλες απώλειες οι ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων.

Το «παιχνίδι» που παίζεται γύρω από τα ελληνικά ομόλογα γίνεται στο φόντο των σχεδίων για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» κρατών - μελών της ΕΕ με μεγάλο δημόσιο χρέος και αντανακλά τις έντονες αντιθέσεις και μέσα στους κόλπους του ευρωοικοδομήματος, αλλά και την αναπόφευκτη στον καπιταλισμό ανισομετρία της ανάπτυξης. Με τις γαλλικές τράπεζες αυτή τη στιγμή να κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων και τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους να ακολουθούν, γίνεται κατανοητό ότι από την καταστροφή κεφαλαίου θα πληγεί μια μερίδα κεφαλαιοκρατών.

Οξύτατες αντιθέσεις

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ακόμα και μέσα στην ίδια τη Γερμανία μερίδες του κεφαλαίου εναντιώνονται στο συνολικό σχέδιο που προωθείται στην ΕΕ, επιδιώκοντας προφανώς μια μικρότερη και ευέλικτη Ευρωζώνη. Δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο έκαναν λόγο για «επαναφορά της δραχμής στην Ελλάδα», ενώ ακόμα και με ερωτήσεις προς τον Γ. Παπανδρέου Γερμανοί δημοσιογράφοι τον καλούσαν να «διαβεβαιώσει» αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να «πληρώσει τα χρέη» της.

Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, ο Γ. Παπανδρέου, αφού προέταξε το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «το 80% των δυσκολότερων αποφάσεων έχει ήδη ληφθεί», στη συνέχεια προανήγγειλε νέο μπαράζ μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ακόμη τομείς που πρέπει να αλλάξουν».

Στο ίδιο μήκος κύματος, μετά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι με «την Γερμανίδα καγκελάριο συζητήσαμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα, για να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι».

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», τόνισε ότι «υλοποιήσαμε εντός λίγων μηνών μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες άλλες χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες». Ο ίδιος μάλιστα με προκλητικό ύφος θεώρησε σαν μέγιστη επιτυχία ότι «όλες οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται στα 65», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα»!

Στην ίδια συνέντευξη, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους τοκογλύφους και τις καπιταλιστικές αγορές ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα ληστρικά δάνεια. «Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ». Δε θέλουμε, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «τα δάνεια για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ο ίδιος απέρριψε την εκδοχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα. Οπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές την οικονομία».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει πολλά οφέλη από την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, παραπέμποντας στη γεωστρατηγική θέση της χώρας στη Μεσόγειο, τονίζοντας επί της ουσίας το ρόλο που μπορεί να παίξει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάλιστα, θύμισε ότι η Ελλάδα είναι καλός πελάτης των γερμανικών μονοπωλίων, σημειώνοντας: «Αγοράζουμε πολλά γερμανικά προϊόντα και υπηρεσίες, κάτι που εξασφαλίζει δικές σας θέσεις εργασίας».

Επανάληψη του ίδιου θεατρικού

Στο μεταξύ, να σπείρουν συγχύσεις και αυταπάτες στα λαϊκά στρώματα επιχείρησαν την Τετάρτη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επαναλαμβάνοντας το θεατρικό του «καλού» και του «κακού» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε στους βουλευτές ότι θα «χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να ορθοποδίσουμε», ότι το «πρόγραμμα του μνημονίου βρίσκεται σε κομβικό σημείο» και «χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια», δηλαδή νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά εμφανίστηκαν να αμφισβητούν δήθεν την «αποτελεσματικότητα» των μέτρων. Η Β. Παπανδρέου, στην παρέμβασή της, ανέφερε ότι «το πρόγραμμα του μνημονίου δεν βγαίνει και ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να ακολουθήσει άλλον δρόμο». Η ίδια πρόσθεσε ότι το «ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος», ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αντιτάχτηκε στις κεντρικές διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κοζάνης Π. Κουκουλόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι «τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι αποσπασματικά. Δεν ξέρουμε πια τι να λέμε στον κόσμο. Ολο υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και συνεχώς ανακοινώνουμε διάφορα. Επιπλέον δεν βλέπουμε αποτελέσματα. Εγώ προσωπικά τρομάζω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ