Παρασκευή 10 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αναδεικνύει τη συμφωνία στους αντιλαϊκούς στόχους

Την πλήρη συμφωνία με τους «βασικούς στόχους» της πολιτικής του μνημονίου φέρνει σε πρώτο πλάνο η ηγεσία της ΝΔ, ανεβάζοντας το επίπεδο της συναίνεσης στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. «Η ΝΔ συμφωνεί με τους βασικούς στόχους του προγράμματος, με τη μείωση δηλαδή του ελλείμματος και του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς τους στόχους», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, απαντώντας ειδικά στη σύσταση Ζ. Γιούνκερ πως πρέπει «όλα τα κόμματα να συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος».

Ειδικά για τις «βασικές παραμέτρους» ο Γ. Μιχελάκης σημείωσε ότι «το σχέδιό μας προβλέπει εκτενείς περικοπές από τη σπατάλη του Δημοσίου, προβλέπει αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, προβλέπει πάγωμα και, στη συνέχεια, περιορισμό προσλήψεων και βέβαια, υποστηρίζουμε - το αποδείξαμε στην πράξη - την ανάγκη μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών».

Από την άλλη, υπογράμμισε ότι πραγματικός στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου είναι «ακριβώς να επιτευχθούν οι στόχοι (σ.σ. του μνημονίου)». Επιπλέον, έμμεσα πλην σαφώς, ομολόγησε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι συμπληρωματική στην εφαρμοζόμενη πολιτική. «Πέρα όμως από αυτά (σ.σ. τις βασικές παραμέτρους του μνημονίου) το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει μέτρα που τονώνουν την οικονομία», είπε, εννοώντας τα φιλομονοπωλιακά μέτρα του «Ζαππείου 2».

Η ηγεσία της ΝΔ επικαλείται επίσης την έκθεση της τρόικας, για να δείξει ότι η ίδια «υποστηρίζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» και άρα «το πρόβλημα μέχρι σήμερα εντοπίζεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση». Οσο για την πρότασή της για μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών είπε ότι η διαφωνία με την τρόικα είναι πως «η τρόικα ζητά αποτελέσματα άμεσα», ενώ η πρόταση της ΝΔ «χρειάζεται μικρό διάστημα μερικών μηνών για να αρχίσει να αποδίδει».

Αναφορικά με τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών στην ΕΕ για συναίνεση στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι σε καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν τίθεται η συναίνεση ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε παραδώσει στον Α. Σαμαρά στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ένα σημείωμα «non paper», στο οποίο περιλαμβάνονταν οι προτάσεις της ΝΔ που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση και άλλες που έχουν εξαγγελθεί και μπορούν να εξετασθούν. Σε ερώτηση αν ανταποκρίθηκε εγγράφως ο πρόεδρος της ΝΔ στον πρωθυπουργό επ' αυτού, ο Γ. Μιχελάκης απάντησε αρνητικά, ενώ σε άλλη ερώτηση αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο αρχηγών ή θα συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο κομμάτων, περιορίστηκε να πει ότι δε σχολιάζει υποθετικά σενάρια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ