Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στις αλυκές

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας άλατος ΚΑΛΑΣ στο Μεσολόγγι. Ο 47χρονος εργάτης Σπύρος Αχτίπης, πατέρας ενός παιδιού, βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε από στέγη ύψους 9 περίπου μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών. Τα ακριβή αίτια της πτώσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν υποχώρησε πάνελ στο οποίο πάτησε κατά τη διάρκεια εργασιών αντικατάστασης τμήματος οροφής σε αποθήκη. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στην άμεση παρέμβαση του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του τοπικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για το νέο εργοδοτικό έγκλημα, η εργοδοσία απέφυγε να διευκρινίσει αν ο εργαζόμενος ήταν σε άλλο πόστο και μεταφέρθηκε για την εκτέλεση εργασιών στη στέγη όπου χρειαζόταν βέβαια και η κατάλληλη ειδίκευση.

Στην απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας στους τόπους δουλειάς και της εντατικοποίησης προς όφελος της επιχειρηματικής κερδοφορίας προστίθεται η εντεινόμενη υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, όπου μεταφέρθηκε ο άτυχος εργάτης δεν έχει αξονικό τομογράφο που βοηθά στην πιο αποτελεσματική και έγκαιρη διάγνωση. Ο εργάτης μεταφέρθηκε αρχικά σε σχετικά καλή κατάσταση, η οποία σταδιακά επιδεινώθηκε για να καταλήξει τελικά λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας - από εσωτερική αιμορραγία σύμφωνα με τη νεκροψία - κατά τη διαδικασία μεταφοράς στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. Ακόμα, υπάρχουν ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε ειδικευμένο προσωπικό, αφού το νοσοκομείο Μεσολογγίου πέρα από αξονικό τομογράφο δεν έχει μεταξύ άλλων και νευροχειρουργό. Ελλείψεις που επανειλημμένα έχουν τεθεί από τους εργαζόμενους και οι οποίες αδυνατίζουν, βάζουν εμπόδια στην ολοκληρωμένη και ορθή παροχή των υπηρεσιών υγείας όπως έγινε και στην παραπάνω περίπτωση.

Σε ανακοίνωση του Συνδικάτο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΠΟΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ του νομού Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα. «Το συγκεκριμένο εργοστάσιο επεξεργασίας και συσκευασίας άλατος λειτουργεί ως γκέτο για τους εργαζόμενους με κλειστές τις πύλες. Οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, η ανασφάλιστη εργασία, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η παντελής έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η εργοδοτική τρομοκρατία, είναι καθεστώς στην επιχείρηση Καλλαμαράκη, που αφού προμηθεύεται σε εξευτελιστική τιμή τον πλούτο της λιμνοθάλασσας, το αλάτι, στη συνέχεια το επεξεργάζεται και το συσκευάζει πίνοντας στην κυριολεξία το αίμα των εργαζομένων, το διαθέτει στην κατανάλωση πανάκριβα, γεμίζοντας έτσι τα θησαυροφυλάκιά του εντός και εκτός Ελλάδος. Το τραγικό αυτό γεγονός που σημειώθηκε δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τροχιά διεκδίκησης υγειονομικοί, σωματεία και φορείς για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ(2023-04-06 00:00:00.0)
Ποιοι υπογράφουν(2020-03-12 00:00:00.0)
Εντοπίστηκαν ακατάλληλα γάλατα(2006-06-16 00:00:00.0)
Εργατικό ατύχημα(1998-05-20 00:00:00.0)
Ημι-εγκαίνια(1997-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ