Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ για τις πρωτοβουλίες του

Ο Σύλλογος για την Κυστική Ινωση (ΣΚΙ) με επιστολή του προς τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη, τον ευχαριστεί για την πρωτοβουλία του να καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για τη συγχώνευση του τμήματος Ινοκυστικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με άλλα τμήματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνει η συγχώνευση, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι οι προτάσεις για γενικότερες συγχωνεύσεις κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία ήταν ανορθολογικές. «Μας χαροποιεί, αναφέρεται στην επιστολή, ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τμήμα δε θα καταργηθεί διά της συγχωνεύσεως με τις παιδιατρικές. Ομως, εκφράζουμε έντονα τις αμφιβολίες μας σχετικά με τις δυνατότητες στελέχωσής του, δεδομένου ότι ο υπουργός Υγείας έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται εφεξής να προσληφθεί ιατρός στα νοσοκομεία (παρά μόνο νοσηλευτές), καθώς επίσης και ότι η στελέχωσή του με επικουρικούς ιατρούς, όπως ο ίδιος απάντησε στη Βουλή, δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το διαιωνίζει, αφού ένας επικουρικός γιατρός έχει συγκεκριμένη θητεία και σε καμία περίπτωση δεν προλαβαίνει ούτε και μπορεί να εξειδικευτεί στο νόσημα».

Αναφερόμενος στη μονάδα Κυστικής Ινωσης στη Βόρεια Ελλάδα, ο Σύλλογος επισημαίνει ότι οι απαντήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου είναι ίδιες με αυτές που δίνει εδώ και 12 μήνες στον ίδιο το Σύλλογο. Δηλαδή υποσχέσεις. Οσον αφορά την Κρήτη, όπως σημειώνει ο Σύλλογος, τα υπομνήματα είναι πολλά με αίτημα τη δημιουργία μονάδας κυστικής ίνωσης για παιδιά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης. Ωστόσο όμως, όπως αναφέρεται και στην επιστολή, η κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε απλά ευχολόγια. Ειδικότερα όσον αφορά τον προγεννητικό έλεγχο ο ΣΚΙ αναφέρει ότι «είναι πάγια τακτική της εκάστοτε κυβέρνησης να υπόσχεται τη λήψη μέτρων για την κυστική ίνωση και τίποτε να μην πράττει».

«Θέλουμε, τονίζει ο Σύλλογος, ενόψει και της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρας και με δεδομένο ότι -δυστυχώς- στις μέρες μας οι ανθρώπινες ζωές κοστολογούνται ανάλογα με το πόσο δαπανηρές είναι, κάποιος αρμόδιος θα ενδιαφερθεί επιτέλους και θα φροντίσει ώστε να καθιερωθεί υποχρεωτικός ο προγεννητικός έλεγχος για την κυστική ίνωση και το κόστος να καλύπτεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η κυστική ίνωση είναι μια ανίατη, ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή, κληρονομική, μη μεταδοτική ασθένεια της λευκής φυλής. Ενα ελαττωματικό γονίδιο προκαλεί τον οργανισμό να παράγει μια αφύσικα παχιά, κολλώδη βλέννα, που φράζει τους πνεύμονες και οδηγεί σε επικίνδυνες λοιμώξεις των πνευμόνων. Αυτές οι παχιές εκκρίσεις καταστρέφουν την εξωκρενή μοίρα του παγκρέατος, η οποία παράγει ένζυμα. Ετσι λόγω της απουσίας τους αδυνατούν οι τροφές να διασπαστούν και στη συνέχεια να απορροφηθούν.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περίπου 500.000 - 550.000 των Ελλήνων είναι φορείς, οι οποίοι έχουν την πιθανότητα, εφόσον παντρευτούν έναν άλλο φορέα, να αποκτήσουν ένα παιδί με κυστική ίνωση. Οι φορείς του γονιδίου της κυστικής ίνωσης είναι χωρίς συμπτώματα. Κάθε χρόνο αναμένεται η γέννηση 50 παιδιών, δηλαδή κάθε βδομάδα γεννιέται 1 παιδί με κυστική ίνωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ