Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
«Βιολί» κοροϊδίας από την κυβέρνηση

Να δημιουργήσει την αποπροσανατολιστική εντύπωση ότι θα «παλέψει» για βελτίωση των αρνητικών προτάσεων της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2013 επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ συζητήθηκαν για πρώτη φορά οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και ο Κ. Σκανδαλίδης ξεκίνησε να προετοιμάζει το έδαφος για να γίνει αποδεκτό με μερικές μικροτροποποιήσεις ό,τι έχει σχεδιαστεί σε βάρος των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών για το διάστημα 2014 - 2020. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Η πρόταση χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και αναθεωρήσεις και πολύ πιο ριζοσπαστικές απαντήσεις». Μη μπορώντας να αποκρύψει την πραγματικότητα σημείωσε επίσης πως «η ευρωπαϊκή γεωργία, είναι όμως ο μόνος τομέας πολιτικής, για τον οποίο προτείνεται μείωση των πόρων, σε πραγματικούς όρους». Κατά τ' άλλα, αντί να απορριφθούν συνολικά οι ολέθριες προτάσεις της Κομισιόν, ο Κ. Σκανδαλίδης πρότεινε να υπάρξει μεταβατική περίοδος εφαρμογής τους, κάτι άλλωστε που προτείνει και η Κομισιόν, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την περιφερειοποίηση των ενισχύσεων κοινωνικά δίκαιο μέτρο. Η όποια κριτική άσκησε ήταν συμβιβασμένη και υποκριτική. Ανέφερε για παράδειγμα:

-- «Το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων θα πρέπει να οδηγεί στην απλούστευση των κανόνων και στην ευελιξία της εφαρμογής τους, ώστε να μην απειλείται η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας».

-- «Το ύψος της "πράσινης ενίσχυσης" είναι δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με τη συνολική στήριξη».

-- «Για τον "ενεργό αγρότη" ο προτεινόμενος ορισμός είναι άκαμπτος. Θα πρέπει να δοθεί περισσότερη ευελιξία στα κράτη μέλη».

Το θέμα όμως είναι πως τα όσα προτείνονται στη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ οδηγούν με μεγαλύτερη ένταση τους φτωχομεσαίους αγρότες στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα και ταυτόχρονα ενισχύουν την πολιτική συγκέντρωσης της γης και των επιδοτήσεων στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση από την ΚΑΠ και το μνημόνιο, όλα δείχνουν ότι η αγροτιά θα πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση και το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών. Η μόνη λύση είναι ο συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ και της πολιτικής φτώχειας και ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ