Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
25ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ
Παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων για την οργάνωση της πάλης

Την αδράνεια και το συντεχνιασμό πρόβαλε η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Να διακόψουν τις εργασίες του συνεδρίου και να συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις έξω από τις εφορίες ενάντια στα χαράτσια, πρότεινε η ΔΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, στο 25ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ ΔΟΥ), το οποίο ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο.

Πρόταση που αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι συνολικά να οργανώσουν άμεσα την πάλη στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές ενάντια στα μέτρα που χτυπάνε κάθε λαϊκό σπίτι χωρίς καμία εξαίρεση. Αναδεικνύει την ανάγκη για συντονισμό της δράσης όλων των κλάδων, όλων των εργαζομένων. Τα παραπάνω συμπεριέλαβε στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΔΑΣ ο Σ. Χρηστάκος. Αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης, της πλουτοκρατίας και της τρόικας. Μίλησε για τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να καταδικάσουν αυτές τις δυνάμεις και να οργανώσουν την πάλη τους.

Στην ακριβώς αντίθετη μεριά στάθηκαν οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΙ (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Ο καθένας τους, με τον τρόπο του, αθώωσαν τον καπιταλισμό, υπερπρόβαλαν το συντεχνιασμό που οδηγεί στη διαίρεση των εργαζομένων και στην αποδυνάμωση των αγώνων τους, μίλησαν για μια ψευδεπίγραφη ενότητα.

Ο Γ. Κοσκούλης (ΠΑΣΚΕ) αναρωτήθηκε γιατί δε συμπαραστάθηκαν οι άλλοι κλάδοι στους αγώνες των εφοριακών, ξεχνώντας ότι οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού βάζουν συστηματικά εμπόδια στο συντονισμό της δράσης των κλάδων. Το θυμήθηκε όμως όταν πρότεινε οι εφοριακοί να διεκδικήσουν ξεχωριστό μισθολόγιο γιατί κάνουν «διαφορετική εργασία»! Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη συνεργασιών. Τη σκυτάλη πήρε η Ρ. Πασβανίδου (ΔΑΚΕ). Σε πλήρη ταύτιση με την ΠΑΣΚΕ μίλησε για συνεργασία, για «χωριστό μισθολόγιο», μέχρι και για τη δημιουργία «δικής μας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης» είπε. Ακολούθησε η ομιλία του Τρυφ. Αλεξιάδη (ΑΣΚΙ), στην οποία περίσσεψαν οι καταγγελίες για το τι δεν έκανε η προηγούμενη ηγεσία (ΠΑΣΚΕ) της ΠΟΕ, την οποία κατήγγειλε για «ανικανότητα» και μεγάλη «λογική συμβιβασμού». Ομως δεν είπε ούτε μια λέξη για τις προτάσεις της ΑΣΚΙ ευθέως. Το τι προτείνει έγινε αντιληπτό όταν άρχισε να καλεί σε ενότητα των αριστερών δυνάμεων του κλάδου. Μια ενότητα όμως που δε χρειάζεται να ασχοληθεί, όπως διευκρίνισε, με το ζήτημα της ΕΕ, της επανάστασης και του επαγγελματικού ταμείου!

Αξίζει να αναφερθεί το εξής: ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚΙ συνδημιούργησαν επαγγελματικό ταμείο (σ.σ. η λειτουργία του είναι ευθύ χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση) και το συνδιοικούν μέχρι τώρα. Χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω των ειδικών λογαριασμών. Ομως η χρηματοδότηση αυτή σταμάτησε. Τώρα η διοίκησή του από τη μια μιλάει για αναστολή της λειτουργίας του και από την άλλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσουν εισφορές από τους εργαζόμενους, πόρους από το Ταμείο Επικούρησης (ΤΕΑΔΥ) και να λειτουργήσει και ως ταμείο που δίνει μια ενίσχυση σε όσους φεύγουν πρόωρα. Ειδικά η τελευταία πρόταση «νομιμοποιεί» την εργασιακή εφεδρεία!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές διεκδικήσεις για εργαζόμενους και ασθενείς(2012-02-17 00:00:00.0)
Ενάντια στις ανάγκες των εργαζομένων(2011-08-23 00:00:00.0)
Ψήφο στις ταξικές δυνάμεις(2005-09-30 00:00:00.0)
Στηρίγματα της αντεργατικής πολιτικής(2004-05-19 00:00:00.0)
Αναγκαία η αλλαγή πορείας(1997-05-29 00:00:00.0)
Ξανά σε απεργία κατά του νέου μισθολογίου(1997-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ