Πέμπτη 5 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ
Κλιμακώνουν τον πόλεμο για συνθήκες σύγχρονης δουλείας

Σε συνεννόηση με τη συγκυβέρνηση, οι βιομήχανοι καλούν τους «κοινωνικούς εταίρους» σε «διάλογο» εφ' όλης της ύλης τη Δευτέρα

Βιομήχανοι, συγκυβέρνηση και τρόικα στήνουν στα 11 βήματα τους εργαζόμενους. Ξεσηκωμός για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά, να ανατραπεί η πολιτική που συνυπηρετούν
Βιομήχανοι, συγκυβέρνηση και τρόικα στήνουν στα 11 βήματα τους εργαζόμενους. Ξεσηκωμός για να μείνουν τα σχέδιά τους στα χαρτιά, να ανατραπεί η πολιτική που συνυπηρετούν
Δεν πέρασαν λίγες ώρες από τη συνάντηση των βιομηχάνων με τον πρωθυπουργό και ο ΣΕΒ εξέδωσε πρόσκληση προς τους «κοινωνικούς εταίρους», τη ΓΣΕΕ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, για συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που θέτουν συγκυβέρνηση και τρόικα, σε σχέση με τους μισθούς και το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Και μόνο αυτή η εξέλιξη είναι αποκαλυπτική για την προσυνεννοημένη επίθεση που κλιμακώνουν σε βάρος των εργαζομένων η συγκυβέρνηση, η τρόικα και η πλουτοκρατία, με δεκανίκι τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που πρώτοι συναντήθηκαν χτες με τον πρωθυπουργό, κάνουν σαφές ότι πάνε σε μια συζήτηση «για όλα τα εργασιακά θέματα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση. Ακόμη και για το θέμα του κατώτατου μισθού, τον οποίο ο ΣΕΒ καμώνεται προκλητικά ότι «υποστηρίζει», οι μάσκες έπεσαν από τη δήλωση Δασκαλόπουλου ότι «ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί» για να μη θιγεί, προσθέτοντας με νόημα ότι το κύριο ζητούμενο είναι «να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας».

Με απλά λόγια, ο ΣΕΒ προχωρεί ακάθεκτος, στοχεύοντας σε ριζικές ανατροπές στην αμοιβή (ύψος, ωριμάνσεις, ειδικότητες κλπ.), αλλά και στην ασφάλιση, όπου η αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού προς τα κάτω θεωρείται δεδομένη, εάν παραμείνει ως έννοια.

Παρέμβαση εφ' όλης της ύλης

Προκειμένου να εκβιάσει συναίνεση από τους εργαζόμενους στη σφαγή τους, ο Δ. Δασκαλόπουλος αναπαρήγαγε το σύνολο των κάλπικων διλημμάτων που θέτουν από κοινού ΕΕ και συγκυβέρνηση, λέγοντας ότι «ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει» και ότι «θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, συνέστησε στα «συμπράττοντα κόμματα (...) κατεπειγόντως να συνεργαστούν ειλικρινά, να συμφωνήσουν και να δεσμευτούν για την υλοποίηση αυτών των όρων».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι αξιώσεις του ΣΕΒ στοχεύουν σε συνολική θωράκιση του αστικού συστήματος, αφού μεταξύ άλλων ζητάει από την κυβέρνηση:

  • Να ψηφίσει με νόμο συνταγματικής ισχύος την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, όπως προβλέπεται από την «οικονομική διακυβέρνηση».
  • Να καθορίσει πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου Δημοσίου, ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ, που σημαίνει διαρκείς μειώσεις αποδοχών και απολύσεις στο Δημόσιο.
  • Να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες και το δυναμικό του ιδιωτικού τομέα, αναθέτοντάς του την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους, σε οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας. Να μπάσει δηλαδή πιο βαθιά τους ιδιώτες στις μπίζνες με το κράτος, καταργώντας δημόσιους φορείς με αντίστοιχο αντικείμενο.
  • Να θέσει τις βάσεις για τη ριζική αναμόρφωση και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, με νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.
  • Να άρει τα δαιδαλώδη εμπόδια που στραγγαλίζουν την παραγωγική ιδιωτική δράση, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για τις μεγαλοεπιχειρήσεις.
  • Να απελευθερώσει άμεσα όλες τις αγορές και να ανοίξει όλα τα επαγγέλματα, για να διευκολυνθεί η συγκέντρωση σε βάρος των μικρών και αυτοαπασχολούμενων.
Σιγόντο από ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Στην ίδια γραμμή πλεύσης με τον ΣΕΒ εμφανίστηκε και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, στη συνάντησή της με τον Λ. Παπαδήμο. Η ΕΣΕΕ προσέρχεται στο «διάλογο» με τις εξής προτάσεις:

  • «Πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους», υπολογίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα κερδίσουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν 2 δισ. ευρώ ανά έτος.
  • Επιβολή «ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων», που θα μπορεί να καταβάλλεται μαζί με τον ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης και συνακόλουθα δεν θα φορολογείται, προκειμένου να αντισταθμιστεί ο «κίνδυνος κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2012», που προκαλούν οι προτάσεις της!
  • Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στο βασικό μισθό, πρακτικά ως ένα μεταβατικό στάδιο πλήρους κατάργησης του αντικρίσματος των δώρων στις αποδοχές. Η υποκρισία της ΕΣΕΕ είναι απύθμενη, καθώς ο πρόεδρός της Β. Κορκίδης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι επαναφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση «σε περίπτωση που τεθεί από την τρόικα» το θέμα. Κάτι που είχε ήδη γίνει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, λίγο νωρίτερα.

Παραπλήσια με της ΕΣΕΕ είναι και η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ για το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος». Ο πρόεδρός της, Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι προτείνει τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 5 μονάδες και επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις επί των τζίρων των επιχειρήσεων. Αναφορικά με τον κατώτερο μισθό, χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» την κατάργησή του και είπε ότι δεν τέθηκε θέμα κατάργησης με νομοθετική ρύθμιση από τον πρωθυπουργό. Η διαπίστωσή του δεν έχει καμιά αξία, αφού οι «κοινωνικοί εταίροι» σκοπεύουν να τον αποκαθηλώσουν στην πράξη, μειώνοντας το ύψος του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ