Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Θωρακίζουν με κάθε μέσο την πλουτοκρατία

Αλλεπάλληλα μέτρα σε βάρος του λαού και διασφάλιση μέχρι δεκάρας των χρωστούμενων στους δανειστές

Για να βγουν νικητές η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να γίνουν θύτες αυτών που προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε θύματα
Για να βγουν νικητές η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία, να γίνουν θύτες αυτών που προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε θύματα
Διεργασίες και νέους ανταγωνισμούς προκαλεί στο εσωτερικό της ΕΕ η επικείμενη νέα δανειοδότηση της Ελλάδας, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που προκρίνουν την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ως πιο συμφέρουσα για τα μονοπώλια τα οποία εκπροσωπούν. Σε κάθε περίπτωση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στο παρασκήνιο εντείνονται οι μεθοδεύσεις για τη διασφάλιση μέχρι δεκάρας των ελληνικών οφειλών προς τους δανειστές, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που γίνει στάση πληρωμών από την Ελλάδα, οι τραπεζικοί και οι άλλοι όμιλοι να διατηρήσουν ακέραιες τις αξιώσεις τους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην υιοθέτηση της πρότασης που κατέθεσαν Γαλλία και Γερμανία, για τη δημιουργία ενός «ειδικού λογαριασμού» για την αποπληρωμή των τόκων του ελληνικού χρέους. Αν και η συγκεκριμένη απόφαση απαιτεί την έγκριση της Συνόδου Κορυφής, δεν αποκλείεται τελικά να περιληφθεί ως όρος στο κείμενο της δανειακής σύμβασης που θα έλθει την επόμενη Τετάρτη προς έγκριση στο Γιούρογκρουπ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, το ενδεχόμενο υιοθέτησης της συγκεκριμένης πρότασης «εξετάζεται σοβαρά». Στόχος είναι, στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα, να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός εγγύησης των τόκων του κεφαλαίου, ώστε μέρος των φορολογικών εσόδων ή των εισπράξεων από αποκρατικοποιήσεις να διοχετεύεται απευθείας στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, στην αποπληρωμή δηλαδή των ληστρικών δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις αντεγκλήσεις σχετικά με το επόμενο δανειακό πακέτο στην Ελλάδα, μετά το Γιούρογκρουπ της επόμενης Τετάρτης και αν έχει στο μεταξύ εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα κοινοβούλια των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης και οι εθνικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα και το σχέδιο ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων το αργότερο έως τις 23 Φεβρουαρίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία για την ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Εάν χαθεί αυτή η προθεσμία, εκτιμούν οι τεχνοκράτες, δεν θα καταστεί δυνατό η ελληνική κυβέρνηση να ανταλλάξει εγκαίρως τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο. Ο παραπάνω εκβιασμός έρχεται να προστεθεί σε άλλους ανάλογους περί χρεοκοπίας αν δεν ψηφιστούν τα μέτρα, και απευθύνεται κύρια στο λαό, και όχι στην κυβέρνηση, που όπως οι Ευρωπαίοι εταίροι της, πασχίζει να χρεοκοπήσει τα λαϊκά νοικοκυριά για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε χτες, μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ο επικεφαλής του Die Linke, Κλάους Ερνστ, η γερμανική Βουλή σκοπεύει να συνεδριάσει εκτάκτως στις 27 Φεβρουαρίου για το νέο δάνειο στην Ελλάδα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να σημαίνει πως το πακέτο του PSI, ύψους 30 δισ. ευρώ, αποσυνδέεται από την υπόλοιπη δανειακή σύμβαση και θα χορηγηθεί στη βάση διαφορετικών εγκρίσεων που θα παράσχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στο επίκεντρο το «κούρεμα»

Προηγούμενα, στη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που απαρτίζουν τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ελλάδα θα πετύχει να μειώσει το χρέος της, αλλά και για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά και «αρκετά» τα νέα μέτρα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ισχυρίστηκε ότι ακόμη και με τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές, στις οποίες δεσμεύεται να προχωρήσει η Ελλάδα, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει περιορισμό του δημόσιου χρέους μόλις στο 136% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι το χρέος πρέπει να μειωθεί κατά επιπλέον 10%-11% του ΑΕΠ (20 δισ.) προκειμένου για να καταστεί βιώσιμο, γεγονός που προϋποθέτει τη συμμετοχή στο κούρεμα της ΕΚΤ ή των εθνικών κυβερνήσεων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση, ότι θα ήταν επικίνδυνο να επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει και ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του χρέους, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο δηλώνει ότι αναμένει τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ της επόμενης βδομάδας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IIF Φρανκ Βογκλ. Η συντονιστική επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών που εκπροσωπεί το IIF συναντήθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι, ενόψει της τελικής συμφωνίας για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων. Σύμφωνα με διαρροές, οι τραπεζίτες έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση στους βασικούς άξονες του σχεδίου, που προβλέπει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους, ύψους 206 δισ. ευρώ περίπου που κατέχουν ιδιώτες, δηλαδή κατά 50%.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,6% και η διάρκεια των νέων τίτλων 30 έτη. Τα ομόλογα αυτά θα αντιστοιχούν στο 35% της αξίας των υφιστάμενων, ενώ το υπόλοιπο 15% θα δοθεί σε μετρητά ή σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF. Στο κούρεμα θα μπουν και τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ύψους τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ. Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκτιμάται ότι θα συμμετάσχει και η ΕΚΤ, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 45-50 δισ. ευρώ περίπου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε, την Πέμπτη, ανοικτό το παράθυρο της συμμετοχής της ευρωτράπεζας. Το σενάριο που θεωρείται πιο πιθανό, είναι να μεταφερθούν αυτά τα ομόλογα στον EFSF στις τιμές κτήσης τους (περίπου στο 70-75% της ονομαστικής τους αξίας), ώστε να μην γράψει ζημίες και εν συνεχεία να μεταφερθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του νέου πακέτου βοήθειας. Αναφορά στη συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έκανε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει (...) με ποιον τρόπο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρέους της Ελλάδας».

Σενάρια για χρεοκοπία και ευρώ

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτίμησε χτες ότι ενδεχόμενος πανικός στο τραπεζικό σύστημα και άτακτη φυγή κεφαλαίων, θα επέφερε μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία στην Ελλάδα. Δείχνοντας την ανησυχία των αστών για το κίνημα στην Ελλάδα, ο οίκος συναρτά τις εξελίξεις με το αν το πολιτικό σύστημα θα καταφέρει να ψηφίσει και να νομιμοποιήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνοντας με νόημα ότι «ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για την χρηματοδότηση της χώρας, η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο οίκο, δεν αποκλείεται μια σκληρή ελληνική χρεοκοπία, ωστόσο τόσο ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η χρεοκοπία, όσο και το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη είναι κρίσιμα σημεία και για το μέλλον του ευρώ. Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε χτες από την Ινδία ότι σύντομα θα οριστικοποιηθεί το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα και πως η χώρα «θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα πρέπει όμως να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις».

Τα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση, επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναμένεται άμεσα να ζητήσει νέο δάνειο από την τρόικα, όπως αποκαλύπτει βίντεο με τη σχετική συνομιλία ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε και τον Πορτογάλο ομόλογό του, Β. Γκασπάρ. Ο Β. Σόιμπλε είπε στον Β. Γκασπάρ ότι το πρόγραμμα της Πορτογαλίας χρειάζεται προσαρμογή αλλά πρώτα πρέπει να τελειώσει το θέμα της Ελλάδας. Στο βίντεο, ο Σόιμπλε εμφανίζεται να λέει ότι «αν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής (του προγράμματος βοήθειας της Πορτογαλίας), εμείς προτιθέμεθα να το κάνουμε» και ο Πορτογάλος υπουργός απαντάει ότι «το εκτιμούμε πολύ αυτό».

Σε ό,τι αφορά το προχθεσινό Γιούρογκρουπ, τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου είναι ενδεικτικά του ασφυκτικού κλίματος που οι ντόπιοι και ξένοι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας επιχειρούν να διαμορφώσουν σε βάρος του λαού. Το Spiegel εκτιμά ότι τα νέα μέτρα λιτότητας, που αποφασίστηκαν στην Ελλάδα, δεν ικανοποίησαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το ΒΒC σημειώνει ότι στην ΕΕ πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι φωνές που λένε ότι τελικά η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είχε και τόσο καταστροφικές συνέπειες.

Η Wall Street Journal, σημειώνει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τώρα στην ψηφοφορία στη Βουλή την Κυριακή, καθώς η Ευρωζώνη απαιτεί την έγκριση της συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στέκεται στο αίτημα του Γιούρογκρουπ για την παροχή γραπτών δεσμεύσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο Guardian, τέλος, γράφει ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα προς μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ