Κυριακή 1 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι θέλουν οι BRICS;

Πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί η τέταρτη Σύνοδος Κορυφής των πέντε χωρών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η δημιουργία των πρώτων θεσμών για την ενίσχυση των σχέσεών τους.

Στη Σύνοδο μετείχαν η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, καθώς και ο Ινδός πρωθυπουργός Μαμοχάν Σινγκ.

Στην ατζέντα των συζητήσεων που είχαν οι ηγέτες των κορυφαίων αναδυόμενων χωρών περιλαμβανόταν και η ίδρυση τράπεζας επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση σχεδίων υποδομών και ανάπτυξης.

Η ομάδα BRICS, που αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 18% του ΑΕΠ του πλανήτη, επιδιώκει επίσης να μετατρέψει την αυξανόμενη οικονομική δύναμή της σε διπλωματική επιρροή.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που λειτουργεί ως «συγκολλητικό υλικό» για τη συνεργασία αυτών των χωρών;

Ο «Ριζοσπάστης» της 24ης Μαρτίου σημειώνει ότι «πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως αυτό δεν είναι άλλο από την επιδίωξη αυτών των καπιταλιστικών κρατών να παίξουν ένα σημαντικότερο ρόλο στους διεθνείς, παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, στη «μεταρρύθμιση» αυτών των οργανισμών. Οι χώρες αυτές, συνειδητοποιώντας πως η καθεμία από μόνη της έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στις διεθνείς υποθέσεις, καταφεύγουν στην αναζήτηση νέων μορφών και μηχανισμών των συλλογικών δράσεων».

Ενα από τα σχέδια των BRICS, όπως εμφανίστηκε στο αρχικό στάδιο, είναι και η αμφισβήτηση του δολαρίου ως νόμισμα διεθνούς αναφοράς. Προς την κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντικατάσταση του δολαρίου από ένα «καλάθι νομισμάτων», στο οποίο θα συμμετέχουν εκτός των άλλων το ρούβλι, το γουάν και το ρεάλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ