Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μπει τέρμα στο «σκλαβοπάζαρο» της πρακτικής άσκησης

Τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ έθεσε στον υπουργό Εργασίας η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας για τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε την Τετάρτη η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζήτησαν την άμεση πληρωμή όλων των σπουδαστών και των σπουδαστριών που εργάζονται στα πλαίσια της μαθητείας και παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από τρεις μήνες. Διεκδίκησαν να μη μειωθεί το μεροκάματο της μαθητείας στα 18 ευρώ αλλά να αντιστοιχηθεί η σύμβαση μαθητείας με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού δεν υπήρξε μείωση αλλά παρέμεινε στο ύψος των 751 ευρώ, του προηγούμενου κατώτερου μισθού. Εθεσαν επίσης μια σειρά ζητήματα που αφορούν την πρακτική των σπουδαστών και το καθεστώς νεανικής μισθωτής σκλαβιάς που επικρατεί σε αρκετούς εργασιακούς χώρους.

Στο δελτίο Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η απάντηση του Υπουργείου ως τώρα (διότι δεν έχει απαντήσει στο σύνολο των αιτημάτων) δεν καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών, δε δίνει απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.

Οσον αφορά τα δεδουλευμένα η απάντηση του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κωλυσιεργία άλλων υπουργείων και πιο συγκεκριμένα του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν έχει υπογραφεί από τον κ. Σαχινίδη σχετικό έγγραφο έτσι ώστε να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση. Δηλαδή, σε μία περίοδο που οι κοινές υπουργικές αποφάσεις έβγαιναν εν ριπή οφθαλμού, δεν κατάφεραν επί ένα τρίμηνο να συντάξουν μια απόφαση για να πληρωθούν οι μαθητές την εργασία τους, να πληρωθούν δηλαδή ποσά των 200 και 300 ευρώ. Το μπαλάκι των ευθυνών ανάμεσα στα υπουργεία δεν ενδιαφέρει τους μαθητές. Nα σταματήσει η κοροϊδία. Να δοθεί τώρα λύση.

Για το ζήτημα του νέου τσακίσματος στο μεροκάματο, απάντηση δεν έχει δοθεί ως σήμερα. Για την πρακτική άσκηση, ο υπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, παραδέχτηκε πως δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τώρα. Πέρα από την περιγραφή της κατάστασης που οι μαθητές τη γνωρίζουν καλύτερα, δε δόθηκαν συγκεκριμένες απαντήσεις σε μια σειρά προβλήματα που αφορούν την πρακτική άσκηση και είναι ήδη γνωστά και συνεχώς οξύνονται. Μαθητές κάθονται χωρίς πρακτική, άλλοι απασχολούνται σε αντικείμενο εκτός της ειδικότητας τους, άλλοι δουλεύουν 12ωρα, σε αρκετούς χώρους αντικαθιστούν εργαζόμενους με σταθερή εργασία κλπ. Ουσιαστικά, συντηρείται και αυξάνεται με την ανοχή της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ, ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο κάτω από την εύηχη ονομασία "πρακτική άσκηση σπουδαστών"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ