Πέμπτη 26 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕ ΟΤΑ
Διήμερη πανελλαδική ενημέρωση για το πραξικόπημα

Παράλληλα καλούν σε συγκρότηση πανελλαδικού συντονιστικού για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα αντεργατικά σχέδια και στη διάσπαση των αγώνων που απεργάζονται ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).--

Σε διήμερο πανελλαδικής ενημέρωσης (σήμερα και αύριο) για το πραξικόπημα και το όργιο νοθείας στο 41ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ καλούν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ των σωματείων που αποκλείστηκαν από το συνέδριο με απόφαση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα συγκρότησης πανελλαδικού συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών ως εργαλείο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς και ενάντια στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που θέλουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους.

Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα του συνεδρίου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέκλεισαν 18 σωματεία ενώ δε δέχθηκαν να εγγράψουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας πέντε σωματεία. Ο λόγος που το έκαναν είναι κοινός σε όλες τις περιπτώσεις. Στα σωματεία αυτά δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Παράλληλα, στα περισσότερα από αυτά τα σωματεία η ενιαία δράση των εργαζομένων έχει ταξικό προσανατολισμό, που βάζει εμπόδια στο πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών σχεδιασμών. Και αυτό ακριβώς θέλει να χτυπήσει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός αφού δεν απέκλεισε άλλα σωματεία στα οποία επίσης συμμετέχουν συμβασιούχοι αλλά έχει την πλειοψηφία στις διοικήσεις τους. Επίσης, δεν απέκλεισε σωματεία παρόλο που έγιναν σειρά νοθειών (συμμετοχή στην ψηφοφορία χωρίς βιβλιάρια, διπλοψηφίσαντες και άλλα).

Μετά την απόφαση αυτή σύσσωμες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι αποχωρούν οριστικά από το συνέδριο και ότι δε θα καταθέσουν ψηφοδέλτιο ούτε για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ ούτε για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Η υποκρισία των «αριστερών»

Να σημειωθεί ότι η ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) πήραν θέση υπέρ της νομιμοποίησης των σωματείων όπου συμμετέχουν συμβασιούχοι. Ωστόσο η θέση τους αυτή δε συνάδει με την καιροσκοπική πρακτική τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι δυνάμεις της ΑΣΚ σε άλλα σωματεία έλεγαν ναι στη συμμετοχή των συμβασιούχων και σε άλλα, όπως στο Βόλο, δήλωναν αντίθετες.

Το ίδιο και οι «Παρεμβάσεις», οι οποίες στο Βύρωνα δεν επέτρεψαν τη συμμετοχή των συμβασιούχων και στη Νέα Ιωνία τους άφησαν να ψηφίσουν αλλά έκρυψαν ότι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δηλώνοντάς τους ως αορίστου χρόνου. Στάση διπρόσωπη και καιροσκοπική. Παράλληλα, τουλάχιστον μέχρι χτες το απόγευμα παρέμεναν στο νόθο συνέδριο, νομιμοποιώντας έτσι τις διαδικασίες του. Μάλιστα, συνδικαλιστής από το χώρο του ΝΑΡ βγήκε στο συνέδριο με απολογητικό ύφος για να εξηγήσει πως η συμμετοχή... ενός συμβασιούχου στις εκλογές του σωματείου του έγινε κατά λάθος!

Το κάλεσμα

Το κάλεσμα των αντιπροσώπων της ΔΑΣ έχει ως εξής:

«Καταγγέλλουμε το πραξικόπημα που έγινε στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, το οποίο διεξάγεται εδώ στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ:

Αποφάσισαν να αποκλείσουν από το συνέδριο 18 σωματεία με 90 αντιπροσώπους. Ο λόγος που τους απέκλεισαν ήταν ότι στις εκλογές των σωματείων για την ανάδειξη των αντιπροσώπων συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Και οι συμβασιούχοι.

Για τον ίδιο λόγο αρνήθηκαν να εγγράψουν πέντε σωματεία. Τα καταστατικά τους κάνουν το αυτονόητο δίνοντας ίσα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι από το συνέδριο αποκλείεται η βούληση περίπου 7.000 εργαζομένων που συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των 90 αντιπροσώπων.

Την ίδια ώρα, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ νομιμοποιούσαν άλλα οκτώ σωματεία παρόλο που συμμετείχαν στις εκλογές τους συμβασιούχοι, γιατί στο τιμόνι αυτών των σωματείων βρίσκονται οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είτε με τους αποκλεισμούς είτε με τις νομιμοποιήσεις, το συνέδριο είναι νόθο και με αυτή την έννοια δεν το νομιμοποιούμε και αποχωρήσαμε από αυτό χωρίς να καταθέσουμε ψηφοδέλτια ούτε για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ ούτε για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Θεωρούμε ότι η ουσία των διαγραφών έχει να κάνει με τις γενικότερες εξελίξεις και κυρίως με αυτές στην Τοπική Διοίκηση, όπου προωθούνται ιδιωτικοποιήσεις με την εμπλοκή μεγάλων συμφερόντων (διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες και άλλα). Ετσι διαγράφουν ό,τι τους ενοχλεί, ό,τι τους εμποδίζει. Διαγράφουν ταξικά αγωνιστικά σωματεία.

Σε αυτόν τον πόλεμο εμείς απαντάμε με ενότητα όλων των εργαζομένων. Καλούμε όλα τα σωματεία να καταδικάσουν την απόφαση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση προχωράμε σε διήμερη πανελλαδική ενημέρωση σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους εργαζόμενους.

Απευθύνουμε κάλεσμα συγκρότησης πανελλαδικού συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών ως εργαλείο για την οργάνωση της πάλης κόντρα στη νέα θύελλα των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που έρχονται, κόντρα στις διασπαστικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Το κείμενο υπογράφουμε οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στα αποκλεισμένα σωματεία:

Δήμων Νομού Θεσσαλονίκης, Δήμων Νομού Πρέβεζας, ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, Δάφνης, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Κηφισιάς, Περάματος, Ελληνικού, Αγίων Αναργύρων, Καισαριανής, Λαυρεωτικής, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, Πετρούπολης - Καματερού, Κορυδαλλού, Κεφαλονιάς, Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Αθήνας, Λήμνου, Βόρειας Εύβοιας, Ικαρίας και Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ