Σάββατο 23 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
Απόπειρα πραξικοπήματος εν εξελίξει;

Χιλιάδες κόσμου απαιτούν να σταματήσει η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου
Χιλιάδες κόσμου απαιτούν να σταματήσει η διαδικασία αποπομπής του Προέδρου
ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.--

«Πραξικόπημα εξπρές» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Παραγουάη μετά την απόφαση της Βουλής για την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής με πολιτική δίκη, με την κατηγορία της «πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων του» μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στα βορειοανατολικά στην επαρχία Κουρουγκάτι, ανάμεσα στην αστυνομία και τους αγρότες και προκάλεσαν 17 νεκρούς.

Χτες, η Γερουσία έδωσε μόλις δύο ώρες στον Φερνάντο Λούγκο να «δώσει εξηγήσεις» πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις και ενώ ο Λούγκο την Πέμπτη με διάγγελμά του είχε αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και τόνισε ότι αναμένει οι διαδικαστικές προθεσμίες να τηρηθούν για να εξασφαλίσει την υπεράσπισή του, ενώ ο δικηγόρος του κατέθεσε επίσημα αίτημα να του δοθεί περισσότερος χρόνος.

Οι εξελίξεις στην Παραγουάη έχουν έντονα τα σημάδια μιας στημένης υπόθεσης με χρησιμοποίηση προβοκατόρικων στοιχείων ανάμεσα στους αγρότες που διεκδικούν αναδιανομή γης, που κατέχουν μεγαλοτσιφλικάδες και αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη χώρα, σε έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της Ενωσης των Xωρών της Νοτίου Αμερικής (UNASUR) που παίρνουν μέρος στη Σύνοδο του Ρίο +20 του ΟΗΕ για το περιβάλλον, αποφασίστηκε άμεση αποστολή υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Ενωσης στην Παραγουάη, με τη συμμετοχή υπουργών και με επικεφαλής τον νέο ΓΓ, Αλί Ροντρίγκες, με στόχο τη διατήρηση της «σταθερότητας και της δημοκρατικής τάξης».

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Παραγουάη ως «απόπειρα πραξικοπήματος», ενώ ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ Ρ. Κορέα διαμηνύει ότι οι χώρες της περιοχής δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμία άλλη κυβέρνηση εκτός της κυβέρνησης του Προέδρου Λούγκο. Η αντιπροσωπεία του UNASUR έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην Παραγουάη και χτες ο επικεφαλής Αλί Ροντρίγκες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ασουνσιόν εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για τις εξελίξεις, ενώ απαίτησε την τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο συγκεντρώνεται λαϊκός κόσμος που εκφράζει τη στήριξή του στον Πρόεδρο Λούγκο. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι κλείνουν τα σύνορα με όλες τις γειτονικές με την Παραγουάη χώρες.

Το Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «θεσμικό πραξικόπημα» με τη συνεργασία αντιδραστικών δυνάμεων με την αμερικανική πρεσβεία, που έστησαν το «τσίρκο», όπως χαρακτηρίζει την υπόθεση με τους αγρότες, και καλεί το λαό να αντιδράσει με μαζικές διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα, διατυπώνει το αίτημα της άμεσης παραίτησης του υπουργού Εσωτερικών, που έχει παρελθόν συνεργασίας με τη χούντα του Στρόσνερ. Επίσης, ανακοινώσεις αλληλεγγύης στον παραγουανό λαό εξέδωσαν το ΚΚ Χιλής και το ΚΚ Βραζιλίας καταγγέλλοντας σχέδια αποσταθεροποίησης της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ