Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με «ευχές» απάντησαν στα εκρηκτικά προβλήματα

Συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον περιφερειάρχη Αττικής για τη νέα σχολική χρονιά με «δεσμεύσεις» και «ευχές», ενώ τα προβλήματα προβλέπονται εκρηκτικά

Από κινητοποίηση μαθητών και γονέων την περσινή σχολική χρονιά
Από κινητοποίηση μαθητών και γονέων την περσινή σχολική χρονιά
Γενικόλογες «δεσμεύσεις» και «ευχές» για την ομαλή λειτουργία των σχολείων προέκυψαν απ' τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου, και του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες. Παρ' όλα αυτά η κατάσταση στα σχολεία, σε πολλά μέρη της χώρας, την περσινή χρονιά ήταν εκρηκτική και με δεδομένη τη μειωμένη χρηματοδότηση η φετινή προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη.

Είναι προφανές ότι δε φτάνει πως ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ν' αναλάβει πρωτοβουλίες προς το υπουργείο Εσωτερικών, για να δοθούν πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής, για τις ανάγκες της εκπαίδευσης! Δε φτάνουν ούτε οι γενικές δηλώσεις για δρομολόγηση λύσεων για θέματα που είναι συναρμόδια το υπουργείο Παιδείας και η περιφέρεια, αλλά ούτε και η διαβεβαίωση του υπουργού για «σχολεία ανοιχτά, χωρίς προβλήματα λειτουργίας όπως η διευκόλυνση της μεταφοράς των μαθητών». Τα περί «ανοιχτών σχολείων» του υπουργού, βέβαια, μάλλον έχουν να κάνουν με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, που διεκδικούν τα δικαιώματά τους...

Οι «ευχές» για καλή συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης δεν διαμορφώνουν ούτε τα στοιχειώδη που έλειψαν πέρσι από τα σχολεία. Πέρσι μαθητές και γονείς αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στο ζήτημα της μεταφοράς. Μαθητές με Ειδικές Ανάγκες, μαθητές Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και μαθητές της επαρχίας απειλήθηκαν με αποκλεισμό.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτέλεσε περίπτωση στον Εβρο, όπου γονείς αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τους μαθητές με αγροτικά αυτοκίνητα! Σε πολλές επαρχιακές πόλεις οι μαθητές αναγκάζονται να ξυπνήσουν στις 6 τα ξημερώματα για να είναι στις 8 στο σχολείο τους. Στη Λούτσα δεν υπήρχε ούτε ένα δρομολόγιο για να μεταφέρει τους μαθητές στα σχολεία τους, παρά το ότι οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τα οποία ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι, προβλέπεται το 2012 να πάρουν 120 εκατ. ευρώ για μεταφορά μαθητών, τα οποία προφανώς δεν επαρκούν.

Προβλήματα υπήρχαν επίσης και στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Οι αρμόδιοι έριχναν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για τη χρηματοδότηση, μέσω των δήμων, που τελικά δεν έφτανε στον προορισμό της και όταν έφτανε δεν επαρκούσε. Σε πολλά σχολεία δεν καλύπτονταν βασικές ανάγκες, ακόμα και σε πετρέλαιο.

Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μείνουν στις «διαβεβαιώσεις» της κυβέρνησης, αφού ακόμα και το αυτονόητο πλέον δεν είναι σίγουρο. Την περσινή σχολική χρονιά με πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Συλλόγων Γονέων έγιναν κινητοποιήσεις, για να διεκδικηθεί και ασφαλής μεταφορά των μαθητών, με ενιαίο φορέα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ