Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Γκρίζα ζώνη» και το Καστελόριζο

«Δεν γνωρίζω τι είπε ο κ. Νταβούτογλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να το σχολιάσω» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας όταν ρωτήθηκε χτες για τις τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες στον ελληνοτουρκικό διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, δεν συμπεριλαμβάνεται το Καστελόριζο.

Οι τοποθετήσεις του Α. Νταβούτογλου έγιναν μετά τις επίσημες επαφές που είχε με την ελληνική κυβέρνηση, σε συζήτηση με Ελληνες δημοσιογράφους που επέλεξε η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί την ανακήρυξη υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ από την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα συνυπολογίζει την ελληνική κυριαρχία επί του Καστελόριζου

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ είπε ότι για την κυβέρνηση η αναζητούμενη στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αφορά όλη την περιοχή, από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο. Παρά τους ισχυρισμούς, ωστόσο, του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η τοποθέτηση του Καστελόριζου έξω από το σώμα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων ήταν ένας από τους όρους που έθεσε η Αγκυρα προκειμένου να αναθερμανθεί η διαδικασία των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, το Γενάρη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ