Κυριακή 14 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει το «μνημόνιο συνεργασίας»

Βάσει του «μνημονίου συνεργασίας» που υπέγραψαν το 2012 Ελλάδα και Γερμανία, αλλά και των βλέψεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από τις δυο χώρες, οι τομείς που επιδιώκουν να επενδύσουν είναι:

-- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η υλοποίηση του «σχεδίου Ηλιος» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών πάρκων, το οποίο αποτελεί «μήλον της Εριδος» για τις γερμανικές εταιρείες «Enercon», «Bosch» και «Ζήμενς» που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και για ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Ηλεκτρική Ενέργεια. Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την πλήρη απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας. Την εκχώρηση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας (Δράμα, Βεύη, Ελασσόνα, Βεγόρα). Την πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας της ΔΕΗ σε τιμές κόστους σε ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταπωλούν το ρεύμα σε καταναλωτές. Για τους συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέρεται η γερμανική RWE, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι επιχειρηματίες Δ. Κοπελούζος με τη «Horizon Μεταλλευτική», ο Ευαγ. Μυτιληναίος με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά και ο όμιλος ΑΚΤΩΡ συμφερόντων Μπόμπολα.

-- Σιδηρόδρομοι και λιμάνια. Οι «Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι» ενδιαφέρονται για την εξαγορά τόσο του ΟΣΕ, όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η Γερμανία δραστηριοποιείται ήδη στο χώρο των εμπορικών μεταφορών μέσω σιδηροδρόμων στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία και στόχο έχει να ανοίξει «γραμμή» μέχρι την Αθήνα. Παράλληλα, γερμανικοί όμιλοι στοχεύουν στη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων σε ελληνικά λιμάνια, με πρώτο στόχο αυτά του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας.

-- Συμπράξεις στον περιβαλλοντικό τομέα. Κύρια στην επεξεργασία και διαχείριση λυμάτων, σε άμεση συνάρτηση με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων Υδρευσης, Αποχέτευσης και της Δημοτικής Καθαριότητας.

-- Στους τομείς των μεταφορών. Εντονο είναι το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων για την εξαγορά της ΕΛΒΟ («Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων»). Η κυβέρνηση δρομολογεί την πλήρη εκχώρηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» στο γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ» που ήδη είναι βασικός μέτοχος. Επίσης, η μεγάλη γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» σε συνεργασία με τη «Χόχτιφ» ενδιαφέρονται για την εξαγορά περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

-- Στον τουριστικό τομέα. Ηδη αντιπρόσωποι γερμανικών εταιρειών «Real Estate», είχαν έρθει στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2011 μαζί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φ. Ρέσλερ, προκειμένου να «βολιδοσκοπήσουν» την ελληνική αγορά ακινήτων κυρίως στο χώρο του Τουρισμού. Εξάλλου γερμανικοί όμιλοι φέρονται πλέον ως το απόλυτο «φαβορί» για την εξαγορά του Ελληνικού.

Είναι φανερό από τα παραπάνω ποιοι είναι οι κερδισμένοι από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Μια χούφτα πλουτοκράτες σε Ελλάδα και Γερμανία ετοιμάζονται να θησαυρίσουν, ξεζουμίζοντας την εργατική τάξη της χώρας και το φυσικό της πλούτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ