Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συνέδριο για την τυπική επικύρωση ειλημμένων αποφάσεων

Σε διαδικασία νομιμοποίησης και επικύρωσης προειλημμένων αποφάσεων και τετελεσμένων γεγονότων μοιάζει να «μεταλλάσσεται» το θεματικό Συνέδριο του Συνασπισμού στις 6 - 7 και 8 Απρίλη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον καθορισμό της εκλογικής του τακτικής.

Ολα δείχνουν πως οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα συνάδουν με αυτές της ηγεσίας για αυτόνομη κάθοδο στους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά), στους οποίους η αναμέτρηση - κατά την ηγεσία του ΣΥΝ - έχει γενικότερη πολιτική σημασία. Ετσι, η επιλεκτική αυτόνομη κάθοδος (στους υπόλοιπους δήμους θα επιδιωχτούν ευρείες συνεργασίες και με πολιτικές δυνάμεις) δεν υπηρετεί παρά την εναγώνια προσπάθεια του ΣΥΝ να δώσει απτές αποδείξεις αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό μιας και νιώθει να απειλείται από τις προσπάθειες διεύρυνσης του κυβερνώντος κόμματος που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην εντονότερα καταγραφόμενη ιδεολογικό - πολιτική τους σύμπτωση.

Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι η πλατφόρμα θέσεων με βάση, την οποία ο Συνασπισμός θα διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Και τούτο με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής η συζήτηση αφορά στο αν θα επιδιωχτούν ή όχι συνεργασίες, αλλά επί της «ταμπακέρας» δεν υπάρχει τίποτε το ουσιαστικό.

Το ενδιαφέρον πια μετατοπίζεται στις διαστάσεις που θα λάβει η σύγκρουση στο εσωκομματικό πεδίο, λαμβανομένου υπόψη του ότι οι ανανεωτές δε συμφωνούν με την τακτική της ηγεσίας. Η Μαρία Δαμανάκη αντιδρά στη διάλυση της δημοτικής παράταξης «Πρωτεύουσα Δύναμη», η οποία ήδη δρομολογείται μετά και την απόφαση της συνδιάσκεψης της Νομαρχιακής Α' Αθήνας του Συνασπισμού για νέα δημοτική παράταξη, που συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση δημιουργίας της με τη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΝ.

Αλλωστε, και ο Π. Σκοτινιώτης νομάρχης Μαγνησίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, εικάζεται πως θα αντιδράσει έντονα. Εξάλλου, όλοι όσοι συναποτελούν την «ανανεωτική συσπείρωση» φαίνεται πως θα επιμείνουν μέχρι τέλους στο να διατηρηθούν οι υπάρχουσες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και να διευρυνθούν.

Από την πλευρά της η ηγεσία δείχνει να μην επιθυμεί την όξυνση των πνευμάτων στην παρούσα φάση. Συνεκτιμώντας το ρευστό πολιτικό σκηνικό, τα ανοίγματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν ακόμα «ανοίξει τα χαρτιά τους» εντελώς σε ό,τι αφορά τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιλέγει προσεκτικά βήματα και λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να μην χρεωθεί την ευθύνη για αρνητικές εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν και στο εσωκομματικό πεδίο.

Πυρά από ανανεωτές

Επικριτικό της στάσης της ηγεσίας είναι το άρθρο στην «Αυγή» της Κυριακής του Θ. Μαργαρίτη, στέλεχος της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης». Κινδυνολογώντας για την πορεία του ΣΥΝ επαναφέρει την πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και ζητά να τεθεί το κόμμα σε «κατάσταση συναγερμού». Αλλωστε, επίσης, με άρθρο του στην «Αυγή» ο Μ. Παπαγιαννάκης επαναφέρει την άποψη των «ανανεωτών» που λέει ότι ο ΣΥΝ θα έπρεπε να περιμένει τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και να μη βιαστεί να προδιαγράψει την τακτική του, αφήνοντας ερωτηματικά για τη «βιασύνη» της ηγεσίας. Οπως τονίζει ο Μ. Παπαγιαννάκης «είναι επείγον να περιμένουμε κάποιες σαφέστερες εξελίξεις και να μην πεδικλωνόμαστε αυτοβούλως και από τώρα, σε καμιά περίπτωση και για κανένα συγκυριακό κομματικό λόγο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ