Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζαρεύουν νέες διευθετήσεις για τις τράπεζες

Επιπλέον μέτρα για τον επιμερισμό της χασούρας από την καταστροφή κεφαλαίου συζήτησε το Γιούρογκρουπ

Να επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση κάλεσε χτες την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνεδρίαση στο Δουβλίνο. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης οι προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση της ΕΕ καθώς και το καθεστώς εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.

Οπως σημείωσε, μόνο όταν «ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση της Τρόικας, θα συγκληθεί το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Γιούρογκρουπ για να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Στο φόντο των επικείμενων αναδιατάξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκαν μια σειρά από σχέδια που έχουν εκπονήσει τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας. Η τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης και η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αποτέλεσαν τα δυο κεντρικά μέτωπα της συζήτησης, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται τον Ιούνη, όπως τόνισε και ο επίτροπος της Κομισιόν, Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια που επεξεργάστηκαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και στη συνέχεια θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ), προβλέπουν:

  • Να δοθεί η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), χωρίς τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι τράπεζες να λογίζονται στο δημόσιο χρέος των κρατών. Το θέμα συζητείται να έχει αναδρομική ισχύ και για προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. Ωστόσο, αυτό που προκρίνεται στην παρούσα φάση είναι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συνεισφέρουν 10% ως 20% από το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών τους εφόσον η ανακεφαλαιοποίηση γίνει απευθείας από τον EΜΣ.
  • Να οριστεί το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει τις εκκαθαρίσεις τραπεζών στην Ευρώπη. Στη βάση αυτή η Κομισιόν έχει εκπονήσει σχέδιο που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, βάσει του οποίου οι καταθέτες θα καλούνται να «συνεισφέρουν» σε περίπτωση που μια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Σύμφωνα με το σχέδιο οι μέτοχοι και οι καταθέτες (με ποσά άνω των 100.000) ευρώ θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές όταν καταστρέφεται κεφάλαιο στις τράπεζες.
  • Να συμπεριλαμβάνονται στο «κούρεμα» και οι τοποθετήσεις κεφαλαίων που έχουν μεταξύ τους οι τράπεζες, οι οποίες δανείζουν η μια την άλλη, στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών «διάσωσης» τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τάχτηκαν υπέρ της παράτασης κατά 7 χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Το θέμα αναμένεται να τεθεί για έγκριση και στη συνεδρίαση του Εκοφίν. Ειδικά για την Πορτογαλία, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «το Γιούρογκρουπ επιθυμεί την παράταση των δανείων, υπό τον όρο ότι οι διεθνείς δανειστές της τρόικας θα αξιολογήσουν τα μέτρα της χώρας για τον προϋπολογισμό του 2013».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ