Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Η Ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι συνομιλίες του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ με την κινεζική ηγεσία, με επίκεντρο τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, είχε συνάντηση τόσο με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζίνπινγκ, όσο και με τον ομόλογό του, Λι Κεκιάνγκ, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους.

Μεντβέντεφ και Κεκιάνγκ έδωσαν το «παρών» στην υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων ενεργειακών και επιχειρηματικών που, όπως υποστήριξε ο Κινέζος πρωθυπουργός, θα δώσουν νέες προοπτικές στη συνεργασία των δύο χωρών.

Στην Κίνα, βρίσκεται από χτες και ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινγκχ, ο οποίος νωρίτερα μέσα στη βδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρωσία. Ο Μ. Σινγκχ υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του, συμφωνία διασυνοριακής αμυντικής συνεργασίας, με στόχο να μπει τέλος σε φαινόμενα έντασης, μεταξύ των δύο στρατών, όπως τους προηγούμενους μήνες, στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Σε δηλώσεις του ο Λι Κεκιάνγκ χαρακτήρισε τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών πολύ μεγαλύτερα από τις διαφορές τους και αναφέρθηκε στην ικανότητα των δύο κυβερνήσεων να χειρίζονται τις διαφωνίες τους, χωρίς να επηρεάζουν το σύνολο των διμερών σχέσεων. Για συμφωνία ειρήνης στη μεθόριο των δύο χωρών έκανε λόγο ο Μ. Σινγκχ, που θα αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Ινδίας. Πεκίνο και Νέο Δελχί υπέγραψαν εννιά συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στις μεταφορές, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του εμπορίου με την Ινδία να ζητά μεγαλύτερο άνοιγμα των κινεζικών αγορών και κινεζικές επενδύσεις στο έδαφός της. Αναμενόταν επίσης η υπογραφή μιας κοινής δήλωσης αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Μ. Σινγκχ συναντήθηκε και με τον Σι Τζίνπινγκ, ο οποίος επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ