Σάββατο 31 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αύξηση δράσης της «τρομοκρατίας» βλέπει η Europol

Αύξηση της δράσης της λεγόμενης τρομοκρατίας στην Ελλάδα διαπιστώνει επικαιροποιημένη έκθεση της Europol για την Ευρώπη.

Εκτιμά ότι στη διάρκεια του 2013, οι ομάδες του λεγόμενου αντάρτικου πόλης μπόρεσαν να επανεξοπλιστούν και να ανακτήσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2013 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 14 τρομοκρατικές επιθέσεις (από τις συνολικά 24 σε όλα τα κράτη - μέλη), που ανέβασαν τη χώρα, μαζί με την Ισπανία, στην κορυφή της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας.

Η Εuropol συσχετίζει με την Ελλάδα και την τουρκική οργάνωση «DHKP-C» και εκτιμά ότι οργανώσεις, όπως η «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν», με έδρα την Αθήνα, παρέχουν οικονομική στήριξη στο ένοπλο σκέλος της οργάνωσης.

Η Europol επισημαίνει τον κίνδυνο που συνεπάγεται για την ασφάλεια της ΕΕ η μετακίνηση ισλαμιστών μαχητών από την ΕΕ στη Συρία και αντίστροφα, διά μέσου της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές της, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές από τη Δυτική Ευρώπη εισέρχονται στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία διά μέσου της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε η Europol, από την έναρξη του πολέμου στη Συρία μέχρι και το τέλος του 2013, 1.200 έως 2.000 Ευρωπαίοι πολίτες ταξίδεψαν στη χώρα προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό ισλαμιστών εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.

Σύμφωνα με τη Europol, το 2013 δεν καταγράφηκε στην ΕΕ δράση ακροδεξιών τρομοκρατών παρά μεμονωμένες εγκληματικές ενέργειες με ρατσιστικό κίνητρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ