Κυριακή 22 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνέχεια στη δράση με πολλές μορφές, σε μια σειρά μέτωπα

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ για τους παιδικούς σταθμούς
Στη δράση που ανέπτυξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες το προηγούμενο διάστημα αλλά και στα βήματα που σχεδιάζουν για τους επόμενους μήνες, ήταν αφιερωμένη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ, το Σάββατο, 14 Ιούνη. Με αντίστοιχο περιεχόμενο έγινε την Τετάρτη και η σύσκεψη των Συλλόγων και των Ομάδων της Αττικής. Στην εισήγησή της, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, σημείωσε: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι παρά τις συνέπειες της κρίσης και γενικότερα των διαχρονικά αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ, στη συνείδηση του λαού, των γυναικών, η λαϊκή δυσαρέσκεια και ο θυμός για την ΕΕ δεν έχουν βάθος. (...) Η ΟΓΕ όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσε κατεύθυνση οι σύλλογοι και οι ομάδες μας να συμβάλουν στην απόκρουση της προπαγάνδας ότι είναι μονόδρομος η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, ότι δήθεν υπάρχει ελπίδα σταθερής και συνεχούς βελτίωσης του λαού μέσα στην ΕΕ». Η πείρα που αποκόμισαν σύλλογοι και ομάδες από την προσπάθεια να αναδείξουν το χαρακτήρα της ΕΕ και της πολιτικής της για τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες μητέρες, με σχετικές συσκέψεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις, καταγράφεται θετική. Αποτελεί, ωστόσο, κοινό συμπέρασμα ότι η προσπάθεια αυτή χρειάζεται να συνεχιστεί, ότι η ΟΓΕ πρέπει με τις πρωτοβουλίες της να συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτό μέτωπο με την ΕΕ, την πολιτική της και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν.

Το υλικό που έχει ετοιμάσει η ΟΓΕ για τις παιδικές χαρές
Το υλικό που έχει ετοιμάσει η ΟΓΕ για τις παιδικές χαρές
Αναφέρθηκε ακόμα στο καθήκον που έχουν οι δυνάμεις της ΟΓΕ να συμβάλουν στην απόκρουση της Χρυσής Αυγής: «Χρειάζεται να αποκαλύπτουμε χωρίς σταματημό τη δράση και τις απόψεις του φασιστικού μορφώματος στις γυναίκες ώστε να μην ασκούν επίδραση. Ταυτόχρονα, χρειάζεται και πρακτική δράση μαζί με άλλους φορείς της Λαϊκής Συμμαχίας ώστε να μην εκφοβίζει και χειραγωγεί. Οι σύλλογοι και οι ομάδες πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για την αποκάλυψη και απομόνωσή της, ιδιαίτερα στα σχολεία, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες σε συνεργασία με συλλόγους γονέων, καθηγητών, μαθητών, παιδαγωγών, καλλιτεχνών», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ. Πρόκειται για καθήκον που δεν είναι καθόλου άγνωστο στους συλλόγους και τις ομάδες, καθώς πολύ έγκαιρα ανέδειξαν τον ναζιστικό και εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και τις σκοταδιστικές της θέσεις για τις γυναίκες. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες τους. Για παράδειγμα, ο σύλλογος του 5ου Διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εκδήλωση ενάντια στο φασισμό την περασμένη Δευτέρα. Ο σύλλογος του Πειραιά αξιοποίησε ιστορικές επετείους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να στείλει μήνυμα ενάντια στο φασισμό, ενώ για το επόμενο διάστημα προγραμματίζει σχετικές εκδηλώσεις σε γειτονιές της πόλης. Η πρώτη από αυτές θα γίνει σήμερα, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία της Καλλίπολης.

Προγραμματισμός δράσης σε πολλά μέτωπα πάλης

Την παρέμβασή της αποφάσισε η ΟΓΕ γύρω από το ζήτημα που έχει προκύψει με τον έλεγχο και την πιστοποίηση στις παιδικές χαρές. Μέχρι το τέλος του Ιούνη πρέπει να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών, η πιστοποίηση της ασφάλειας των παιδικών χαρών. Με δεδομένο ότι πολλές από αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια και οι Δήμοι δεν σκοπεύουν να διαθέσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν. Οι παιδικές χαρές που διαθέτουν πιστοποίηση είναι μετρημένες στα δάχτυλα και είναι πολύ πιθανό παιδιά και γονείς να στερηθούν από την 1η Ιούλη αρκετούς από τους λιγοστούς και απαραίτητους χώρους παιχνιδιού που υπάρχουν σήμερα. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό η ΟΓΕ αναλαμβάνει δράση, διεκδικώντας δημόσιες και ασφαλείς παιδικές χαρές για όλα τα παιδιά. Το σχετικό υλικό είναι ήδη έτοιμο ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδικές χαρές αλλά και για να διεκδικήσουν τον έλεγχο και την επισκευή τους με ευθύνη των Δήμων ώστε να είναι ανοιχτές και ασφαλείς για όλα τα παιδιά.

Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στου βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Δήμων, κάθε σύλλογος και ομάδα φροντίζει να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή εικόνα γύρω από το τι συμβαίνει στην περιοχή του: Πόσοι σταθμοί θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά και πόσα παιδιά θα φιλοξενήσουν, σε τι ύψος κινούνται τα τροφεία, ποιες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και τα προβλήματα σε υποδομές που παρατηρούνται. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα, προκειμένου στη συνέχεια να οργανωθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των νέων γονιών που σχετίζονται με τους παιδικούς σταθμούς. Δίπλα στα γνωστά ζητήματα υπάρχουν και καινούργια φαινόμενα για τα οποία οι δυνάμεις της ΟΓΕ έχουν τις «κεραίες» τους ανοιχτές. Μια σειρά Δήμαρχοι, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, στήνουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στις οποίες μεταφέρουν κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και τους παιδικούς σταθμούς. Μια σχετική πείρα μεταφέρθηκε από την ομάδα στο Ρέθυμνο, όπου με τον τρόπο αυτό λειτουργεί ένας παιδικός σταθμός. Από τα 23 άτομα του προσωπικού, τα 13 είναι και μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης και τα υπόλοιπα 10 είναι απλώς εργαζόμενοι και εργαζόμενες που έχουν προσληφθεί από αυτή. Οι εργαζόμενες είναι απλήρωτες για τρεις μήνες, ενώ προκειμένου να ανοίξει ο σταθμός το Σεπτέμβρη η διεύθυνση τις καλεί να δουλέψουν «εθελοντικά».

Εχοντας ολοκληρώσει τις προηγούμενες μέρες ένα πρόγραμμα εξορμήσεων στα σχολεία, με αφορμή το νέο κύμα συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων, οι σύλλογοι και οι ομάδες συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Παιδείας. Προκειμένου να διευκολύνει τη δράση τους το προεδρείο της ΟΓΕ έχει επεξεργαστεί κείμενο γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και την πολιτική της συγκυβέρνησης που σπρώχνει όλο και περισσότερα παιδιά λαϊκών οικογενειών έξω από το σχολείο.

Συνέχεια δίνει η ΟΓΕ και στη διεκδίκηση επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες. Το επίδομα των 900 ευρώ καταργήθηκε στο τέλος του 2012, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών από τις οποίες το ΙΚΑ ζητά την επιστροφή του ποσού αυτού, γιατί τους χορηγήθηκε «κατά λάθος» το αμέσως επόμενο διάστημα. Για το ζήτημα του επιδόματος, μάλιστα, η ΟΓΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης έχουν κινητοποιηθεί, καθώς το πρόβλημα αφορά δεκάδες μητέρες στην περιοχή.

Οι σύλλογοι και οι ομάδες θα αξιοποιήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες και για να οργανώσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που απευθύνονται ιδιαίτερα σε μητέρες και παιδιά. Τόσο η Πολιτιστική Επιτροπή όσο και η Επιτροπή Νέων Ηλικιών είναι έτοιμες να εφοδιάσουν τους συλλόγους με ιδέες αλλά και υλικά προκειμένου να τις υλοποιήσουν.

Οι εκδηλώσεις που οργανώνονται σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζουν το πολιτιστικό περιεχόμενο με την παρέμβαση γύρω από κάποιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, ο σύλλογος της Αργυρούπολης με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιούνη, έκανε μια εκδήλωση που άφησε θετικές εντυπώσεις. Συνεργάστηκε τόσο με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ώστε εκπρόσωπός του να μιλήσει για το πρόβλημα των ναρκωτικών και τις αιτίες του, όσο και με την κοινότητα του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση», το πολιτιστικό τμήμα της οποίας παρουσίασε μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα.

Αιτήματα και διεκδικήσεις με βάση τη δυνατότητα να ζήσει η λαϊκή οικογένεια καλύτερα

Οσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανωθεί η δράση γύρω από κάθε μέτωπο πάλης η Μ. Στεφανίδη συνόψισε με βάση την πείρα που έχουν αποκομίσει σύλλογοι και ομάδες: «Για να μπουν οι γυναίκες στον αγώνα χρειάζεται ολοκληρωμένος σχεδιασμός ενημέρωσης, διαφώτισης και ποικιλία μορφών δράσης. Να είμαστε σε θέση σύλλογοι και ομάδες να ανταποκριθούμε σε αυτό το σύνθετο καθήκον γιατί η οξύτητα των προβλημάτων δεν αρκεί για παρακίνηση για αγώνα. Χρειάζεται καλή προετοιμασία των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων και ομάδων μας σ' αυτή τη βάση για να μαζικοποιούμε το κίνημά μας».

Οι πρωτοβουλίες των συλλόγων και των ομάδων απλώνονται σε μια σειρά ζητήματα, εντάσσονται όμως όλες κάτω από τον ίδιο στόχο. Το στόχο αυτό συνόψισε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ ως εξής: «Οι διεκδικήσεις της ΟΓΕ απέναντι σε κυβέρνηση και τοπικές διοικήσεις πρέπει να ενταχτούν κάτω από το σύνθημα: Διεκδικούμε αποκατάσταση απωλειών. Οπως η κρίση, έτσι και η ενδεχόμενη ανάκαμψη θα γίνει στις πλάτες των εργαζομένων, των γυναικών. Διεκδικούμε να ζούμε με βάση τις δυνατότητες της χώρας, με βάση την προσφορά μας, τις ανάγκες μας. Με ψίχουλα δεν κοροϊδευόμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε».


Ευ.Χαϊντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ