Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ψάχνουν τρόπους να ξεμπλοκάρουν την «αξιολόγηση»

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν χτες οι Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Κυρ. Μητσοτάκης

Συνάντηση για το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και τον τρόπο που θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία, είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τον Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη. Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει ενστάσεις στο νόμο της αξιολόγησης (4250/2014), που και το ίδιο ψήφισε. Οι όποιες διαφοροποιήσεις, εστιάζουν στο ζήτημα της ποσόστωσης του 15% που προβλέπει ο νόμος και αφορά τους εργαζόμενους που υποχρεωτικά θα βαθμολογηθούν από 1 έως 6.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να καταργηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό προκειμένου να συγκαλύψει την ουσία της αξιολόγησης, με την οποία βέβαια δε διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ. Τα μεταξύ τους παζάρια κρύβουν ότι συμφωνούν στο κύριο, που είναι η παραπέρα αντιδραστική αναμόρφωση του κράτους, ώστε να γίνει πιο φτηνό και πιο ευέλικτο στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και να παραδοθούν περισσότερες υπηρεσίες στους ιδιώτες. Αυτόν το στόχο υπηρετεί και η αξιολόγηση, από την οποία μπορεί να προκύψει και μια δεξαμενή για τις επόμενες απολύσεις.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση διέρρευσε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση «θα επιδιώξει να δώσει λύση» στο ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και των απολύσεων που σχεδιάζεται να γίνουν μέσα στο 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσει νέες προτάσεις για την υποχρεωτική ποσόστωση, με διεύρυνση της αξιολόγησης ανά γενική διεύθυνση και όχι ανά υπηρεσία.

Στο ίδιο πνεύμα και προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έχει κάνει προτάσεις για αλλαγές στη διαδικασία της αξιολόγηση, όπως η προσθήκη διάταξης που θα ορίζει ότι «κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή».

Απάντηση από το ΠΑΜΕ

Πρόκειται για ελιγμό, τον οποίο αποκάλυψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Με ανακοίνωσή τους στις 25/7, το ΠΑΜΕ σημείωνε: «Σε απάντηση της προπαγάνδας όλων των κυβερνητικών στελεχών (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και των στηριγμάτων της, ότι η αξιολόγηση δε συνδέεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις, παραθέτουμε τους δικούς τους νόμους:

  • Νόμος της αξιολόγησης (4250/2014), άρθρο 32 (Μεταβατικές διατάξεις), παράγραφος 5: "Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος ...δε θα ληφθούν υπόψη ...για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...". Δηλαδή δε συνδέονται με τη διαθεσιμότητα μόνο με τις περσινές εκθέσεις!
  • Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1.: "Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση...".
  • Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): "Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται ...υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό..."».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ