Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Διόρθωση μετά τη μεγάλη πτώση στην Κίνα

Συνεχίστηκε και χτες η πτώση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης κατά 7%, ωστόσο σε ό,τι αφορά άλλους «ναούς του τζόγου» για τους κεφαλαιοκράτες, καταγράφτηκε μια άνοδος σε σχέση με τη «βουτιά» της Δευτέρας, κάτι που συνέβη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε στο +9,38%. Το ζήτημα αφορά γενικότερα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας και δεν είναι χρηματιστηριακό ή μόνο του λεγόμενου «νομισματικού πολέμου». Υποκρύπτει την απαξίωση κεφαλαίου και την αβέβαιη πορεία προς την ανάκαμψη σε πολλές ισχυρές χώρες. Η Κίνα προσπαθεί με υποτίμηση του γουάν να διευκολύνει τις εξαγωγές της και να δυσκολέψει τις εισαγωγές προς αυτήν ενώ κάνει και στροφή στην εσωτερική αγορά.

Πάντως χτες η κινεζική Κεντρική Τράπεζα έκοψε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων - για πέμπτη φορά από το Νοέμβρη - και μείωσε παράλληλα το ποσό των υποχρεωτικών διαθεσίμων που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη μεγάλη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και το βάθεμα της οικονομικής επιβράδυνσης, παρά το γεγονός ότι τείνει να κινηθεί με ανάπτυξη 7% (φυσικά πολύ πάνω από ανταγωνιστές της αλλά πίσω σε σχέση με προηγούμενα χρόνια). Το επιτόκιο χορηγήσεων για ένα έτος μειώνεται κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,6% από αύριο, ανακοίνωσε η κινεζική Κεντρική Τράπεζα στον ιστότοπό της. Το επιτόκιο καταθέσεων για ένα έτος θα μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,75%.

Πάντως, ενδεικτικές της προσπάθειας να διασκεδαστούν οι επιπτώσεις από την πτώση των χρηματιστηρίων ήταν οι δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι χρηματιστηριακές αναταραχές θα οδηγήσουν σε μακράς διάρκειας κρίσεις. «Η Κίνα θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση της οικονομίας. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εντύπωσή μου είναι πως αν όλοι κάνουν ό,τι τους αναλογεί, η Κίνα θα ανταποκριθεί επίσης στο δικό της μερίδιο ευθύνης, για να συνεχισθεί η οικονομική ανάπτυξη και το έχει κάνει αυτό, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης». Την εμπιστοσύνη της προς την Κίνα συμμερίσθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ. «Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να έχει προοπτικές ανάπτυξης», δήλωσε, τονίζοντας ότι αναμένει η Κίνα να θέσει υπό έλεγχο τις πρόσφατες αναταραχές. «Θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και αντιδράσεις», είπε.

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Κίνα αποτελούν έναν κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Επίσης ως θετική για την ΕΕ εκτιμάται η επίδραση της κατάστασης αυτής στην πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και το δολάριο ενίσχυσαν τα κέρδη τους μετά τη μείωση από την κινεζική Κεντρική Τράπεζα των επιτοκίων της και των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst αυξάνεται 4%, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχε από τη χτεσινή πτώση του κατά 5%. Οι τιμές του αμερικανικού πετρελαίου και του μπρεντ αυξήθηκαν σχεδόν 3%, αλλά παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα 6,5 ετών. Η τιμή του αμερικανικού αργού ανέρχεται στα 39,3 δολάρια το βαρέλι και του μπρεντ στα 44 δολάρια. Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων αυξήθηκε 0,7%.

Ιδιες τάσεις ανόδου καταγράφονταν και στο ναό του τζόγου, την αμερικανική Wall Street.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς(2015-08-30 00:00:00.0)
Σημάδι υποχώρησης ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών(2015-08-25 00:00:00.0)
Οταν «βήχει» η Κίνα φοβούνται για «πνευμονία» στις υπόλοιπες οικονομίες(2015-07-19 00:00:00.0)
Αναταράξεις και «αβεβαιότητες»(2008-03-14 00:00:00.0)
«Καταιγίδα της ερήμου» στα διεθνή χρηματιστήρια(2002-09-22 00:00:00.0)
Νέα πτώση των διεθνών χρηματαγορών(2002-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ