Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Στη μεγαλειώδη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ξεχωριστή ήταν η παρουσία αγωνιστών φαντάρων
Στη μεγαλειώδη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ξεχωριστή ήταν η παρουσία αγωνιστών φαντάρων
Στη στήλη "Η ζωή στα στρατόπεδα" θα δημοσιεύονται ανταποκρίσεις, γνώμες και σχόλια απ' την καθημερινότητα των φαντάρων. Στο "ντεμπούτο" της στήλης φιλοξενούμε ανταποκρίσεις από δεκάδες στρατόπεδα. Ας δούμε λοιπόν τι ζουν και πως αντιδρούν οι στρατιώτες...

  • Το καλοκαίρι κορυφώθηκαν οι αντιδράσεις φαντάρων για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump». Σε στρατόπεδα της Ρόδου, του Καστελόριζου, της Χίου, της Λήμνου, σε Λέσβο και Κω, σε Αραξο και Τατοΐου, στην Πελοπόννησο, σε μονάδες της Αττικής, σε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σε μονάδες της ΕΛΔΥΚ, σε Θράκη και κυρίως στον Εβρο, δεκάδες φαντάροι όρθωσαν το ανάστημά τους στις αναφορές τους.
  • Στο στρατόπεδο Κανδυλάπτη της Αλεξανδρούπολης, φαντάροι αρνήθηκαν να φορτώσουν φορτηγό με προμήθειες για τους ΝΑΤΟικούς που έχουν στρατοπεδεύσει στο αεροδρόμιο και το λιμάνι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει τους φαντάρους των μονάδων αυτού του στρατοπέδου νεροκουβαλητές και τουαλετοφύλακες των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Το ξανάκανε το καλοκαίρι, όταν «φιλοξένησε» βρετανικά στρατεύματα στο δρόμο τους για τη Ρουμανία και τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump». Σήμερα σχεδιάζουν, μετά από δεσμεύσεις που απ' ό,τι φαίνεται ανέλαβαν Τσίπρας και Καμμένος στις ΗΠΑ, να ανοίξουν νέα αμερικανική βάση σε αεροδρόμιο και λιμάνι. Οι φαντάροι δεν τους κάνουν τη χάρη. Αντιδρούν με αναφορές, δημοσιεύεις και αρνήσεις. Οι διοικήσεις απαντούσαν, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, με αποσπάσεις σε φυλάκια και πρόσφατα με «κατάργηση» των αναφορών.
***
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Μεσολογγίου (2/39ΣΕ), σε περίοδο που δεν είχε μέσα νεοσύλλεκτους, υπαξιωματικός απαγόρευσε σε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να ενημερώσει έξω από τη πύλη τους φαντάρους για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο ίδιος υπαξιωματικός με φωνές και βρισιές έπαιρνε τις ανακοινώσεις από τα χέρια των φαντάρων. Αμεσες ήταν η παρέμβαση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, προς την κυβέρνηση, και η καταγγελία του γεγονότος. Η ενημέρωση από κλιμάκια του ΚΚΕ και της ΚΝΕ γίνεται κανονικά.
  • Τρεις μήνες νωρίτερα, άλλοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί πήραν αντίστοιχα μέτρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) Σπάρτης. Στο ΚΕΕΔ έφτασαν στο σημείο να παρατάξουν και φαντάρους έξω από το στρατόπεδο, τους οποίους και «μάζεψαν» κακήν κακώς πολύ γρήγορα, μετά κι από αντιδράσεις των παρευρισκόμενων. Η επιτόπου αντίδραση του κόσμου, η καταγγελία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ έπιασαν τόπο, καθώς από τότε στα εν λόγω στρατόπεδα οι φαντάροι ενημερώνονται κανονικά.
***
  • Φαντάροι της Ε' ΕΣΣΟ αρνήθηκαν να «τραγουδήσουν» εθνικιστικά συνθήματα που φώναζαν χρυσαυγίτες του λόχου τους - με την ανοχή των λοχαγών τους - στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στην Αυλώνα και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (9ο ΣΠΖ) στην Τρίπολη. Βγήκαν στην αναφορά και πέτυχαν την απαγόρευση.
  • Το ίδιο και στη Λευκωσία στο 1ο Τάγμα Πεζικού. Ο διοικητής επιχείρησε να απειλήσει τον φαντάρο που βγήκε παραπονούμενος πως θα τον βγάλει στην αναφορά για τη μη εκτέλεση της διαταγής, έπεσε όμως στον «τοίχο» της αποφασιστικής στάσης κι άλλων φαντάρων από τους υπόλοιπους λόχους. Τα εθνικιστικά συνθήματα κόπηκαν «μαχαίρι». Ακολούθησε δημοσίευση επιστολής των φαντάρων στον «Ριζοσπάστη», μετά την οποία ο υπολοχαγός Γεώργιος Ιωαννίδης προχώρησε σε απαράδεκτες απειλές και εκφοβισμούς προς τους φαντάρους. Αποδεικνύεται ότι όλα όσα κατήγγειλαν οι φαντάροι έχουν την ανοχή, αν όχι τη στήριξη από αξιωματικούς. Να ξέρουν όμως ότι οι φαντάροι δεν τρομοκρατούνται.
***
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Μεσολογγίου (2/39ΣΕ) νεοσύλλεκτοι φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν για την κακή ποιότητα του συσσιτίου και τη συνεχή αλλαγή της ώρας του. Αφού το συζήτησαν μεταξύ τους, βγήκαν παραπονούμενοι στις αναφορές και πέτυχαν την άμεση βελτίωσή του και τη σταθεροποίηση της ώρας.
  • Φαντάρος της Ε' ΕΣΣΟ, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στην Αυλώνα (ΚΕΤΘ), απειλήθηκε από μόνιμο γιατί διάβαζε «Ριζοσπάστη». Δεν «ψάρωσε». Του απάντησε ότι είναι δικαίωμά του και ότι θα 'πρεπε κανονικά να πωλείται από το ΚΨΜ. Βγήκε και στην αναφορά, πετυχαίνοντας να ασκεί το δικαίωμά του.
  • Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), στη Θήβα, φαντάροι διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη εμβολίων. Συγκεκριμένα, οι φαντάροι βγήκαν στην αναφορά όταν η διοίκηση ενημέρωσε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της μηνιγγίτιδας είναι σε έλλειψη κι αφού διέρρευσε ότι μπορεί να χρειαστεί να τα προμηθευτούν με δικά τους έξοδα. Τις αναφορές ακολούθησε δημοσίευση. Μετά τις διαμαρτυρίες, τα εμβόλια έγιναν κανονικά.
  • Στo Κέντρο Απωλειών Αποκατάστασης Υγείας (ΚΑΑΥ) Αγ. Ανδρέα φαντάροι άνοιξαν το ζήτημα της κάλυψης του κόστους της μεταφοράς τους στην έξοδο. Με αναφορές και επιστολή διαμαρτυρίας στον «Ριζοσπάστη» διεκδίκησαν να καλύπτεται από την υπηρεσία το κόστος του ΚΤΕΛ (5,40 ευρώ). Τελικά πέτυχαν να συμπεριλαμβάνονται στα υπηρεσιακά λεωφορεία.
  • Φαντάρος με έγκυο γυναίκα διεκδίκησε και πέτυχε πρώτα την κατ' εξαίρεση μετάθεση στην Αττική και έπειτα το δικαίωμά του να παίρνει επιπλέον άδειες. Μέχρι το απολυτήριο, δεν έκανε βήμα πίσω από όσα δικαιούνταν. Για τον γονιό προβλέπεται κατ' εξαίρεση μετάθεση στον τόπο διαμονής, μηνιαία αποζημίωση (αντί για τα 8,80 ευρώ του φαντάρου, 88,04 ευρώ για παντρεμένο με παιδί), αλλά και πρόσθετη γονική άδεια 15 ημερών. Για τον φαντάρο με έγκυο σύντροφο, όμως, δεν υπάρχει πρόβλεψη. Ο ίδιος, διαμαρτυρόμενος συνεχώς με τις αναφορές του, κατάφερε να είναι κοντά στην έγκυο σύντροφό του και να εξασφαλίσει άδειες και εξόδους.
  • Φαντάροι του 535ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού (535ΜΚ/ΤΠ) στις Φέρρες, και ενώ ήταν αποσπασμένοι σε φυλάκια του Βορείου Εβρου, διαμαρτυρήθηκαν επειδή ήταν για μέρες χωρίς ζεστό νερό και το φαγητό τους ήταν συνέχεια σκέτα μακαρόνια... με κονσέρβες. Μετά τη διαμαρτυρία οι προμήθειες βελτιώθηκαν. Αντίστοιχα το φαγητό και οι συνθήκες.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η μεγάλη οικονομική αιμορραγία της στρατιωτικής θητείας(2021-08-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2019-04-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2017-12-23 00:00:00.0)
Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» σε στρατόπεδα(2017-12-09 00:00:00.0)
Επιστολές στρατευμένων(2017-12-08 00:00:00.0)
Εξορμήσεις του ΚΚΕ σε Κέντρα Εκπαίδευσης(2017-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ