Κυριακή 11 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο εμπαιγμός της αποκατάστασης

Οσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει η απόσταση από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, τόσο πιο πολύ μοιάζουν με ωμό εμπαιγμό τα «παχιά λόγια» του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί αποκατάστασης των πυροπλήκτων και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Ετσι η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις καθυστερήσεις αυτές, καταφεύγει σε μέτρα - ασπιρίνες, όπως αυτό που εξαγγέλθηκε προχτές για τη χορήγηση προκαταβολής 10.000 ευρώ για ανακατασκευή κτιρίων που καταστράφηκαν και 2.000 ευρώ για επισκευή των κτιρίων, χωρίς να προαπαιτείται η προσκόμιση της οικοδομικής άδειας.

Την ίδια στιγμή όμως:

  • Οι πυρόπληκτοι δεν τολμούν να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες, αφού στην υποτιθέμενη δωρεάν στεγαστική αποκατάσταση τα χρήματα που τάζονται να δοθούν από την κυβέρνηση είναι σε τιμές αρκετά μικρότερες από αυτές της αγοράς.
  • Οι αγρότες δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις, πέρα από τα ψίχουλα που δόθηκαν αμέσως μετά τις πυρκαγιές και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το μέγεθος της καταστροφής στην ειρτημένη παραγωγή. Ενώ σε ό,τι αφορά το φυτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε ακόμη να ολοκληρώσει τους ...ελέγχους!
  • Η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ζωοτροφές για τα κοπάδια των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων έχει οδηγήσει πολλούς να τα πουλήσουν σε μεγαλοκτηνοτρόφους και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα.
  • Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν, έμειναν μετέωρα.
  • Η κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες δεν έχει γίνει.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι στις τοπικές εφημερίδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι αγγελίες για πωλήσεις εκτάσεων ή και κάποιων «περίεργων» αγγελιών που ζητούν εκτάσεις για αγορά. Κάπως έτσι αρχίζουν να μετατρέπονται τα καμένα σε «φιλέτα» για το μεγάλο κεφάλαιο...

Το ξεπάτωμα των αμπελιών

Στο ξεπάτωμα των αμπελιών οδηγεί η πολιτική της ΕΕ, που ψήφισε και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε συνέχεια της πολιτικής απόφασης του Νοέμβρη του 2007, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ψήφισε τη βδομάδα μετά το Πάσχα τα νομικά κείμενα για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου, η εφαρμογή της οποίας ξεκινάει από 1η Αυγούστου 2008. Στο πλαίσιο των επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, αποφασίστηκαν δελεαστικά κίνητρα για το ξερίζωμα των αμπελώνων και την οριστική εγκατάλειψη των παραγωγών από την αμπελουργία. Τα πριμ εκρίζωσης ξεπερνούν υπό προϋποθέσεις και τα 1.400 ευρώ το στρέμμα. Με βάση το σχετικό κανονισμό, θα μπορούν να ξεριζωθούν μέχρι και 56.000 στρέμματα κάθε χρόνο, για την τριετία 2008-2011. Δηλαδή μπορούν να ξεριζωθούν μέσα σε τρία χρόνια, που ισχύει το καθεστώς εκρίζωσης, πάνω από 160.000 στρέμματα... Ηδη, λόγω των εξευτελιστικών τιμών που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, η πλειοψηφία των αμπελουργών έχει στρέψει το βλέμμα της στην εκρίζωση και τις πρόωρες συντάξεις. Ομως τι θα απογίνουν οι αμπελουργοί που είναι 30 ή 40 χρονών, αφού ξεριζώσουν τ' αμπέλια τους; Πώς θα ζήσουν τις φαμίλιες τους; Η ΕΕ και η κυβέρνηση τους ρίχνουν δόλωμα ξεκληρίσματος στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ευρωπολυεθνικών και η αντιαγροτική αυτή πολιτική δε θα πλήξει μόνο τους αμπελουργούς, αλλά και όσους εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον αμπελοοινικό τομέα. Κι όπως πάνε τα πράγματα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει και το κρασί καπνός...

Το φαγητό στα σκουπίδια

Πραγματικά αστρονομικά τα νούμερα αναφορικά με τις ποσότητες τροφίμων και το κόστος τους που πετιούνται καθημερινά στα σκουπίδια στις χώρες του δυτικού κόσμου. Σύμφωνα με την «Γκρίνπις» (Greenpeace) το 40% των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια στις ΗΠΑ. Στα 10 δισ. στερλίνες (12,7 δισ. ευρώ) το χρόνο ανέρχεται το κόστος των τροφίμων (6,7 τόνοι πεταμένου ανέγγιχτου φαγητού) που οι Βρετανοί πετούν στα σκουπίδια τους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε κυβερνητικό πρόγραμμα.

Δικαιολογημένος ο προβληματισμός, απαράδεκτοι όμως οι υπαινιγμοί στις σχετικές έρευνες που αναπαράγονται και από τα ρεπορτάζ. Πάλι οι ευθύνες μετακυλίονται στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα: «Τόνοι φαγητού πετιούνται στα σκουπίδια, τη στιγμή που η παγκόσμια αύξηση στις τιμές και οι ελλείψεις οδηγούν σε εξεγέρσεις»... Καλό να τονίζονται οι αντιφάσεις του καπιταλισμού, όχι όμως να εμφανίζονται οι εργαζόμενοι ως υπαίτιοι. Αλλο: «Υπολογίζεται ότι εάν σταματήσει η σπατάλη τροφίμων, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 18 εκατ. τόνους». Ελεος πια!

ΒΙΒΛΙΟ
Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη

«...Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο, μα πόσο, η οικογένειά μου κι εγώ επιθυμούσαμε μια Ευρώπη κι ένα κόσμο χωρίς σύνορα, ειρηνικό έναν κόσμο όπου ο καθένας θα είχε τη θέση του, θα πρόσφερε ανάλογα με τις δυνατότητες και θα απολάμβανε ανάλογα με τις ανάγκες του. Οπου το κράτος θα ήταν στην υπηρεσία της κοινωνίας κι ο άνθρωπος δε θα ήταν σκλάβος κανενός συμφέροντος και καμιάς δύναμης..». Μια νεαρή δημοσιογράφος, η Ελλη, με το φίλο της Οδυσσέα πραγματοποιούν ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, εκείνη για επαγγελματικούς λόγους, ο άλλος για ερευνητικούς. Τραγική στιγμή ο θάνατος του Οδυσσέα στους δίδυμους πύργους την 11η του Σεπτέμβρη 2001. Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, δημοσιογραφική έρευνα. Οι πρωταγωνιστές, άντρες και γυναίκες, κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, ζουν και πεθαίνουν σαν ήρωες, σαν θύματα, σαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Η περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο αναζωπυρώνει πόθους και προσδοκίες, θέτει ερωτηματικά, απαιτεί απαντήσεις. Το βιβλίο αυτό είναι μια αντιπολεμική κραυγή, μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταπίεση. Ενα βιβλίο επίκαιρο, που αποκαλύπτει το σχεδιασμό της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας ενάντια στους λαούς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Νέος Πρόεδρος της Ρωσίας είναι από την Τετάρτη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Με τις πρώτες του δηλώσεις κατέστησε σαφές πως θα ακολουθήσει την ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική με τον προκάτοχό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξάλλου, όπως είχε προσχεδιαστεί, ανέλαβε την πρωθυπουργία.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής ο Μεντβέντεφ και με συμμετοχή σε υψηλόβαθμα αξιώματα επί προεδρίας Πούτιν, δεν ξεχνά και την ιδιότητα που είχε ως πρόεδρος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Γκάζπρομ» και από τις πρώτες δηλώσεις τόνισε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να προσελκύσει επενδύσεις, να εκσυγχρονίσει τη βιομηχανία και τη γεωργία και να επεκτείνει τις πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες των... Ρώσων, προφανώς κεφαλαιοκρατών.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε και από τον Πούτιν και θα συνεχίσει ο Μεντβέντεφ οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων στην ανέχεια, στη φτώχεια, στην ανεργία και καθημερινά βλέπουν να χειροτερεύει η ζωή τους και να αφαιρούνται οι κατακτήσεις που είχαν την περίοδο του σοσιαλισμού. Ακόμα, η επίδειξη δύναμης που επιχείρησε το σημερινό κατεστημένο στις 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, με την επιβλητική παρέλαση με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ήταν ένα δείγμα ότι είναι «παρών» στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό και διεκδικεί μια καλύτερη θέση, κάτι που τίποτα καλό δεν προμηνύει για τα λαϊκά στρώματα.


Κ. Χ.

Ρεπορτάζ ... σεναριογράφων

Φαίνεται πως και το ρεπορτάζ και η δημοσιογραφία έχουν χάσει το νόημά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ασχολούνται με το ΚΚΕ κάποια αστικά ΜΜΕ, κάποιοι ρεπόρτερ(;) μάλλον δίνουν «διαγώνισμα» για σεναριογράφοι και σκηνοθέτες. Αν, λοιπόν, ο Π. Τσούτσιας ζηλεύει αυτό το ρόλο, έφτιαξε χτες στο «Εθνος» ένα σενάριο με διάφορες εκδοχές. Ως και διαδοχολογία στο ΚΚΕ επανέφερε. Αλλά τουλάχιστον ας μην υπογράφει με το: «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ». Γιατί ως προς το «ρεπορτάζ» εκτίθεται. Τι και αν πήρε απαντήσεις για τους ανακαταμερισμούς καθηκόντων στελεχών του ΚΚΕ. Αυτός το χαβά του. Ονοματίζει «ρεπορτάζ» κρίσεις και σχολιασμούς βγαλμένους από τη φαντασία του ή ποιος ξέρει από πού και τους αναμασά. Γιατί, δε γράφει και τίποτα που να μην το 'χουν ξαναγράψει ως «"ρεπορτάζ" κοινής λήψης» (όλοι αυτοί που το κάνουν, ξέρουν πώς γίνεται), με τρόπο που να δημιουργεί συνειρμούς για το ΚΚΕ, πιστεύοντας πως «σπέρνει δαιμόνια». Ετσι νομίζει πως κάνει ενημέρωση. Αλλά άλλο πράγμα κάνει πιστεύοντας πως μπορεί να χτυπήσει στη λαϊκή συνείδηση το ΚΚΕ. Το ξέρει πως είναι γελασμένος μ' αυτό που κάνει γιατί αυτή η μέθοδος έχει πια ξεφτιλιστεί. Βεβαίως, δικαίωμά του να εκτίθεται. Αλλά αυτό που κάνει βολεύει τους σκοπούς που υπηρετεί το έντυπο στο οποίο δουλεύει και τα συμφέροντα που αυτό εκφράζει. Εκτίθεται όμως διπλά όταν αυτοαποκαλείται ρεπόρτερ και δημοσιογράφος. Ισως δούμε και σήμερα ανάλογα «ρεπορτάζ». Δεν θα μας εκπλήξει.

Οσο για την «Πανδώρα» στο χτεσινό «Βήμα» και την επαναλαμβανόμενη «ρητορεία» περί του «Τύπου Βουλευτή» που προβάλλει το ΚΚΕ, αυτή δικαιολογείται, γιατί φαίνεται πως τα «γεράματά» της τη δυσκολεύουν να διαβάσει πως στην ίδια εφημερίδα την πρόλαβε την προηγούμενη μέρα ο κ. Ψυχογιός που έγραψε τα όμοια. Εκτός και αν ζηλεύει τόσο πολύ γιατί την πρόλαβε άλλος, που είπε να το κάνει και αυτή. Και το 'κανε, «γερασμένα». Σαν την Τάξη της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ