Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχυρώνουν το σύστημά τους

«

Το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν έχει ως αντικείμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσης συμβάσεως, την προστασία της δημοσίας τάξεως και ασφάλειας, περιλαμβανομένης και της κρατικής ασφάλειας, και την εφαρμογή των διατάξεων...». Αυτό αναφέρεται στο άρθρο 93 της συμφωνίας Σένγκεν. Μιας σύμβασης που επικυρώθηκε από τη χώρα μας και στόχος της είναι ο άμεσος έλεγχος προσώπων και πραγμάτων στο χώρο των συμφερόντων των χωρών - μελών της ΕΕ. Αποτελεί δημιούργημα των κυρίαρχων κύκλων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των εκφραστών του, με σκοπό τη θωράκιση των καθεστώτων τους, όπως και την προστασία των συμφερόντων εκείνων που θέλουν να αυξήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη και να καταδυναστεύουν τους λαούς.

Μάλιστα, στο άρθρο 99 προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει καταχώριση στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν για την καταστολή ποινικών παραβάσεων και την πρόληψη απειλών της δημόσιας ασφάλειας στις περιπτώσεις που υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις που δημιουργούν... υπόνοιες ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο προτίθεται(!) να διαπράξει ή διαπράττει πολυάριθμες και εξαιρετικά αξιόποινες πράξεις.

Η συνθήκη αυτή ανατρέπει τη βασική αρχή του κράτους δικαίου που είναι το τεκμήριο της αθωότητας των πολιτών και καθιερώνει το τεκμήριο ενοχής των πολιτών, αφού θεωρεί τους πάντες ύποπτους. Καταργεί το απόρρητο του ιδιωτικού βίου των πολιτών, εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, προβλέπει την παρακολούθηση, ακόμη και τη σύλληψη πολιτών σε ξένη χώρα, περιορίζει τις ατομικές, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, καταργεί ευεργετικές νομοθεσίες για το πολιτικό άσυλο, τους αλλοδαπούς, το ρατσισμό.

Τις τελευταίες μέρες, πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αναστολή των διατάξεων της συνθήκης, ως μέτρου που θα κάνει δήθεν ασφυκτικότερο τον έλεγχο των διαδηλωτών. Είναι απάτη, αφού με τη Σένγκεν, (το ηλεκτρονικό φακέλωμα), έχουν ήδη όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. Ετσι στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι η ακόμη πιο βελτιωμένη εφαρμογή της. Διότι το να γίνεται π.χ. έλεγχος διαβατηρίων, δε σημαίνει ότι δε θα εφαρμοστεί όλη η δέσμη των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος όσων Ευρωπαίων «ατακτούντων» πολιτών, θα διαδηλώσουν στη Γένοβα. Αλλωστε, αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που θεσπίστηκε αυτή η συμφωνία.

Μια ματιά στη δέσμη μέτρων που αποφασίστηκαν στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης αποκαλύπτει ότι ο μηχανισμός που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων όπως π.χ. στη Γένοβα, αποσκοπεί στη βελτίωση της αστυνομικής συνεργασίας των χωρών - μελών της ΕΕ, ζήτημα στο οποίο συμβάλλει αποφασιστικά η Σένγκεν. Στην ουσία, αυτή η δέσμη μέτρων είναι «παιδί» της Σένγκεν, της Γιούροπολ και άλλων ανάλογων συνθηκών. Βασικός κρίκος των μέτρων αποτελεί η ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ των φακέλων των «ατακτούντων» πολιτών. Στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών προβλέπεται η εξέταση των νομικών δυνατοτήτων και της ανάγκης να ανταλλάσσονται δεδομένα βάσει των υπαρχόντων εθνικών φακέλων. Θα κινητοποιούνται από όλες τις κοινοτικές χώρες ειδικοί αξιωματικοί της Αστυνομίας, υπάλληλοι ειδικοί στις παρακολουθήσεις, δικαστικοί και διάφορες ομάδες συνδέσμων. Επίσης, η αστυνομική συνεργασία θα περιλαμβάνει την προσφυγή σε υπαλλήλους της Αστυνομίας ή της υπηρεσίας πληροφοριών, ικανούς να αναγνωρίζουν τα άτομα ή τις ομάδες που για τις κυβερνήσεις αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, οι οποίοι ορίζονται από τα κράτη - μέλη προέλευσης αυτών των ατόμων ή ομάδων.

Ολα τα παραπάνω αποδείχνουν ότι οι κατασταλτικές συμφωνίες τύπου Σένγκεν που έχουν υπογραφεί από τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα εφαρμοστούν πλήρως. Αλλωστε, οι άρχουσες τάξεις των χωρών - μελών της ΕΕ δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και πάλη απέναντι στην «παγκοσμιοποίηση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ